"Гардиън": Заел се да покори Украйна, Путин може да разруши Русия

Западен печат: Грешка е да се смята, че санкциите бързо ще свалят Путин
8 мар 2022 12:15, Елка Василева
197
"Гардиън": Заел се да покори Украйна, Путин може да разруши Русия
Снимка: архив, БГНЕС

И днес западни издания коментират руските военни действия в Украйна и анализират кога нашествието ще започне да дава отражение в Русия.

Москва е губещата страна във войната, обявява в заглавие на редакционна статия британският в. "Гардиън" и допълва в подзаглавието си, че е било грешка да се смята, че украинците чакат да бъдат освободени от руските войници и че Западът е твърде разделен, за да помага.

Всекидневникът пише, че незаконната война на Владимир Путин в Украйна е станала повратна точка в историята. Но никой не може да каже кой ще бъде победител, когато тази ера приключи и започне следваща. Преди началото на тази война инерцията беше на страната на Путин, чийто военен авантюризъм му се отплати през последното десетилетие, докато САЩ се бяха обърнали навътре към себе си.

Още по темата
Нахлуването на Путин в Украйна обаче беше престъпна грешка, защото руските войници убиват цивилни, които са със същата славянска идентичност, и изравняват със земята градове в земи, където се е зародила културата на страната им, пише "Гардиън". Ставащото е хуманитарна криза в един от краищата на Европа. Ако беше просто битка за общественото мнение, досега Путин щеше да е загубил, посочва британският вестник.

"Гардиън" подчертава, че за "вътрешна консумация" у дома Москва се опитва да се прави на миротворец във война, която започна.

Умишлено заслепление е в основата на проблемите на Русия, коментира "Гардиън". Грубата политическа грешка на Путин беше да смята, че украинците чакат да бъдат освободени от руски войници. Путин може да е искал бърза военна операция, увенчана със светкавично обезглавяване на украинското правителство. Вместо това той е изправен пред изтощителна окупационна война в най-голямата държава в Европа.

За разлика от Чечения и Сирия, където Путин можеше да използва местни проксита, за да води мръсна война, военните престъпления в Украйна ще намалят авторитета на Русия в света, а военната агресия на Москва заплашва външната й политика.

Руската инвазия може да наруши функционирането на енергийните пазари, но ще засегне и възможностите на Путин да плаща за войната, прогнозира изданието. Путин води погрешна война в Украйна. Вместо да намери начин да живее съвместно със съседите си, той се е заел да покори Украйна и рискува да разруши Русия, обобщава "Гардиън".

Независимо от това обаче, коментира друг британски вестник - "Дейли телеграф", Путин може да остане на власт по-дълго отколкото си мислим. Това, че още има "коалиция", която го подкрепя, означава, че Западът трябва да е търпелив, ако искаме да видим руския президент свален.

Според експерти тези, които смятат, че санкциите бързо ще свалят Путин, грешат. За народни бунтове като тези, които разрушиха Желязната завеса, са нужни години, за да бъдат подклаждани, а за момента най-малко 70 на сто от руснаците подкрепят войната в Украйна, по официални данни.

Да си включен в санкционния списък на САЩ преди беше символ на патриотизъм. Сега обаче това е изискване. Ако не си, става подозрително, цитира "Телеграф" руски банкер, с когото миналата седмица е разговарял представител на в. "Файненшъл таймс".

Умните олигарси осъзнават как стоят нещата тук, а глупавите престават да са олигарси, добавя високопоставен представител на Кремъл, цитиран от "Телеграф". Всеки, на когото не му харесва, бива изхвърлен или отива в затвора, посочва източникът на изданието.

"Печелившата коалиция" на Путин се състои най-общо казано от две групи: олигарси и силовици, подчертава за вестника проф. Олга Чиж - политилог и експерт по автократични режими в университета в Торонто. Според повечето анализатори в краткосрочен план както олигарсите, така и силовиците ще бъдат тласнати още по-близо до Путин. Там лежат непосредствените им интереси и за повечето от тях няма лесно или явно бягство. Възможностите им са: Путин, затвор или нещо още по-лошо.

Без Путин класата на олигарсите може да изчезне напълно, смята проф. Чиж. Наблюдатели виждат паралели с разпадането на Съветския съюз. Русия на Путин може да повтори упадъка на СССР през 70-те и началото на 80-те години на миналия век, когато авторитарен елит се беше вкопчил във властта, въпреки нарастващото недоволство, докато страната е в застой.

Путин гарантира кончината на режима си, казва за "Телеграф" проф. Марк Галеоти, специалист по евроатлантическа геополитика в британския Геостратегически съвет.

Въпреки всичко Кремъл запазва контрол върху апарата за сигурност и бие и арестува хилядите руснаци, които протестират срещу тази война, отбелязва Галеоти. Но това ще бъде изпразнена от съдържание черупка, без легитимност и цел, а амбициите на Путин да заеме място в историята редом с легендарни държавници като Петър Велики и безусловно Йосиф Сталин ще бъдат разобличени като тъжна заблуда, допълва той.

Американският в. "Вашингтон пост" обръща внимание на "огледалото на Путин" - начина, по който руснаците виждат или не виждат войната в Украйна в тяхната паралелна информационна вселена. Вестникът отбелязва, че свободно разпространяваните новини в Русия идват само от прокремълски медии, сред които е и в. "Комсомолска правда". Това издание разказа на читателите си историята на Семьон Василиевич от източноукраинско село - инвалид на възраст, който се обляга на патерицата си и рони радостни сълзи при вида на наближаващите руски сили.

Според "Комсомолска правда" Василиевич е преживял два инсулта, но това не умилостивило украинските националистически "зверове", които били не само него, а и майка му. След това Василиевич разкрива на руските читатели и дълго пазена тайна: през 2014 г. селата в цяла Източна Украйна гласували тайно и масово подкрепили откъсване от Киев.

Историята продължава с това, че над 2000 бюлетини според руския таблоид оттогава били заровени в градината на Василиевич, натъпкани в "стари съветски емайлирани гърнета". Те били там до миналата седмица, когато Василиевич грабнал лопатата със здравата си ръка и гордо ги изровил.

След пристигането на руските "освободители" се диша по-леко, признава Василиевич, цитиран от московския таблоид.

"Вашингтон пост" обобщава, че дори и когато ракетите му засипват Украйна, руският президент е въвлечен в поредната война у дома: за пълен контрол върху общественото мнение. Да четеш или да гледаш манипулативното вътрешно отразяване на нападението срещу Украйна е като да преминеш през огледало в пропагандисткия свят на руски герои и украински националистически злодеи. Изглежда действащите лица обслужват една цел: да се създаде забележителен разказ за войната за пред руснаците, изграден върху предпочитания от Путин, макар и фалшив, наратив, пише "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
10
 
! Отговори
Variola преди 2 години
Поредната глупава статия, без смисъл дрън-дрън та пляс, елементарни журналисти, драскачи.
104
2
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До ууу 124: "Германия също не е обявила война на никой между 39-та и 41-та.Там, викаш, също е нямало война. А ако погледнеш историята ще видиш,че всичко започва с Анексията на Австрия през 1938-а година,срещу която никой нищо не прави - бая кат Крим.После следва 1939г нахлуване в Полша с валшив поддтекст занападение на Германци(баш същото като сега).Война е обявена чак 1941г, и то война със САЩ."
103
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо точно сега Путин започна война. Не в 2014 когато украинската армия беше слаба, не през останалите 8 години а точно сега. Предполагам че Зеленски е започнал тайна програма за производство на ядрено оръжие. Гранична неприятелска държава с ядрено оръжие в ръцете на неонацисти - това е пресякло червената линия за Путин. Авно и американците знаят и НАТО не се намесва
102
8
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До ууу Както и да го въртиш и сучеш,агресорът и окупаторът е Русия.Днешната руска армия по нищо не се различава от хитлеристката армия през ВСВ.НАТО не завладява.Самите държави искат да са членове на НАТО,защото знаят какво ги чака,ако не са в НАТО.Справка/Украйна/.
101
16
 
10
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До АлексКак и кога беше нападнат СССР? Когато Хитлер завзе цяла Европа. Сега НАТО завзе цяла Европа, но понеже си спомнят войната сега искат да обградят Русия от всички страни. Но сега Русия удари първа, защото Путин каза, че война на тяхна територия вече няма да има. И че ще удари ако се наложи по причинителите - комаднните центрове в САЩ. Затова е и безсилното квичене на англосаксите и копоите им. И хвърлят милиони за дезинформация и пропаганда. Губят обикновените хора. Ти какъв си?
100
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е взето.Русия ще бъде НУЛИРАНА в идните 20 години.Путккин я съсипа.На всичкото отгоре ще загубят и войната в Украйна както се провалиха в Грузия и Чечня.Зкарали са в Украйна цялата си армия и се балтаят на границите като прассе с тиква.Смешници.
99
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и в Ирак така ама никой ни пищя.
98
13
 
12
 
! Отговори
До 115 преди 2 години
Не бе тапир. Някои хора не са нито русофили, нито русофоби. Просто мислят и поставят под съмнение цялата бълвоч, с която ги заливат медиите. Такива като теб са с опорки и заучени твърдения без никаква доказателствена част. Цялата ви аргументация се свежда до "еди кой си КАЗА еди какво си значи е вярно". Или еди кой си е е русофил, конспиратор и т.н. И не не ми трябва да съм русофил за да виждам една проста истина в днешния свят - че САЩ са тези, които разпалват военни конфликти.
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак някой заревал на чужд гроб. Вземете си по-надеждни и обучени спациалисти в пропагандата.
96
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И скво ша са топлиш ве на високите тейнологии ли или на *** ми? Кухата лейка си мисли че плющи Уърлд оф Вар и ще рестартир като не мунхареса нивото. Гледай кви не 2 амин 20 години мъка ще е д тези горива венергетиките.
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно кога едн война е законна?! Тея са елементарни догматици и улични латерни.
94
10
 
19
 
! Отговори
ники преди 2 години
Както всички диктатори свършат обикновено, така и този ще свъши. Сам, в бункера, самоубил се защото не може да периеме истината - че е един г-н никой, който освен със зверствата, с друго няма да бъде запомнен
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кефи ме тъпака 99!И какво ще спечели еврейна или си мислиш,че за правда е тука,ти си точно от тия промити кавали дето ни обиждаха на антивакъри и ни спряха достъпа до паркове и бизнеса и обещаваха хладилните камиони като преди това пуснаха всички китайци за новата година дето като турците по байрям дойдоха от цял свят и разнесоха заразата ама слабичък се оказа китайския та му трябваха подобрения като омикрон и пак отворено затворено!Кво стана що не пишеш за короната парите за тролене отекоха!
92
6
 
8
 
! Отговори
До 101 преди 2 години
Мисля че надценаваш много англосаксонците и западния манталотет изобщо. Не мразят никой (то и за да мразиш се иска малко или много някаква душевност). Просто "ценностите" им се измерват само в материално изражение и за пари, службичка и т.н. нямаъ никакви морални задръжки за каквото и да е. И тъй като нивото на интелигентност на масовата аудитория е много базово, дори не се налага да мислят добре издържана пропаганда. Каквото пуснат на стадото като инфо, то с готовност пасе :)
91
5
 
8
 
! Отговори
Альошкин, преди 2 години
До Майна Кримските войни са били доста, водили са се около 150 години на пресекулки. А преди това чий е бил? Ми ако рече бай Ердо да си го поиска? С цялата им сдържаност, японците вчера се обадиха за Курилските острови. А китайците си траят и чакат удобния момент за сибирските си територии. Пу**ин просто не осъзнава в какво **йно стъпи.
90
13
 
10
 
! Отговори
Боби преди 2 години
За вас знам, че ви е платено да мразите Русия и всичко Руско. Вие сте платени американски клакьорки при това жалки.
89
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като гледаме в Европа какво става с горивата само народа ще го усети 2.29 бензина в Италия, 0,90 цента газ в Германия и дизел 2,00 евро, в Франция 1,90 а колко ли ще стане в България много интересно ако ЕС не се разруши преди Русия.
88
21
 
15
 
! Отговори
999 преди 2 години
Русия никога няма да изчезне за разлика от ЕС. РАЗПАДЪТ ЩЕ Е ПРИ НАС. ПРЕДРЕЧЕНО ОТДАВНА. И ТОЧНО БГ НАЙ- МНОГО ЩЕ ПОСТРАДА - ИМАМ ПРЕДВИД САМО НАРОДЪТ.
87
9
 
9
 
! Отговори
Асен преди 2 години
До АлексАбе Алекс Путин не е призовавал деца/или си мислиш,че възрастен ще му се върже на пропагандата/ да му бранят *** със самоделни молотовки нито пък е връщал хората които бягат под дулата на автомати ама познай кои го е правил!И войната отдавна да е приключила кървава както искаше ония кавал ама Путин не е използвал ужасните нови оръжия които могат да превърнат за минути Киев и останалите градове във Берлин след втората световна!
86
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Окрайна има 1 вагон олигарси... Порошенко (президент им беше) Ахметов, Пинчук, Коломойски, Фирташ, Тимошенко и т.н Самите те не давал 5 гривни за украинците... Стига с тая Окраина и с тея сълзи.