Защо буквата "Z" се превърна в символ на инвазията на Русия в Украйна?

Тя се появява навсякъде - върху танкове, коли, билборди
8 мар 2022 16:28, Нели Христова
241
Защо буквата "Z" се превърна в символ на инвазията на Русия в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Руският гимнастик Иван Куляк е изправен пред дисциплинарно наказание от Международната федерация по гимнастика (FIG), тъй като излезе с буквата "Z" изписана на гърдите му на подиума до украинския си съперник в Катар. Но какво означава символът?

В Русия "Z" бързо се възприема като твърд провоенен символ на инвазията на президента Путин в Украйна. Той е бил изобразен от политици, може да бъде забелязан изписан на автомобили, микробуси и рекламни табла - както и нарисувани върху автобусни спирки. Той дори е бил използван от сърбите на проруска демонстрация в Белград. Фотографите са широко споделяни в социалните медии.

"Това се превърна в разговор в социалните мрежи", казва Аглая Снеткова, преподавател по международна политика в Школата по славянски и източноевропейски изследвания към UCL. "В много отношения показва до каква степен Русия е или е била част от глобалния свят.

Докато Z в руската кирилица се изписва по различен начин  и изглежда като 3, повечето руснаци разпознават латински букви. Емили Ферис, научен сътрудник Русия и Евразия в RUSI, казва, че "Z" е мощен и лесно разпознаваем символ.

"Често в пропагандата най-простите неща се хващат най-бързо", казва тя. "Изглежда доста плашещо и доста строго. Но от естетическа гледна точка това е много мощен символ."

Отне по-малко от две седмици, на "Z" да се разпространи сред онези, които подкрепят нахлуването на президента Путин в Украйна. В централния руски град Казан около 60 деца и служители в хоспис бяха заснети навън в снега, образувайки гигантско "Z" пред сградата си.

Няколко теории се разпространяват за това какво всъщност означава символът "Z". За първи път той привлече вниманието в социалните медии, след като руски танкове с нарисуван "Z" отстрани бяха забелязани на път за Украйна.

Първоначално се смяташе, че "Z" всъщност е число "2" - представляващо 22 февруари (22/02/2022). Това беше денят, в който Русия ратифицира споразумение за "приятелство, сътрудничество и взаимопомощ" със самопровъзгласилите се отцепили се региони в Източна Украйна - Донецк и Луганск.

Но сега се смята, че символът е просто начин руските военни да идентифицират собствените си сили. Емили Ферис от RUSI казва, че руските военни маркират своите превозни средства с букви на латиница, а не на кирилица.

Миналата седмица на зрителите на новинарска програма на руския държавен канал Първи беше казано, че "Z" е често срещано обозначение на руската военна техника. Православният християнски пропутински уебсайт "Царград" каза на читателите, че простата маркировка може да "избегне приятелски огън" и не може да бъде "объркана с нищо друго".

Ветеранът от руските специални части Сергей Кувикин каза пред сайта на руското списание Life, че различни символи подписват различни военни части. "Използват се символи като тези – "Z" в квадрат, "Z" в кръг, "Z" със звезда или просто "Z" самостоятелно“. Той обясни, че маркировките са помогнали да се гарантира, че войските, които може да не са в контакт със свои другари, са там, където трябва да бъдат.

Но двама експерти, които разговарят с уебсайта Task and Purpose, са по-скептични относно ефективността на рисуването на символи върху танкове. Руските военни самолети биха летели твърде бързо, за да видят белите знаци, казва подполковник от ВВС Тайсън Ветцел - старши сътрудник на ВВС от мозъчния тръст на Атлантическия съвет във Вашингтон. Въпреки че той се съгласи, че те са "мярка за разграничаване на конфликта, за да се предотвратят инциденти с братоубийство или приятелски огън".

Бившият капитан от морската пехота Роб Лий, който прекара една година в мозъчен тръст, насочен към отбраната в Москва и сега е в катедрата по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон, заключава, че най-вероятната причина, поради която биха поставили този вид символи, е "да се посочи различна оперативна група, различен ешелон".

Но разпространението на "Z" в Русия не се дължи само на спонтанност в социалните медии - предупреждава Аглая Снетков от UCL. "Това е и целта на режима."

Един руски политик, Мария Бутина, сподели видео как да напишете отличителния знак "Z" на бизнес яке – обяснява  Снетков – "за да можете да отидете на работа и да покажете на всички, че сте зад лидера си, без да крещите за това".

Но Аглая Снетков казва, че символът не трябва да се разглежда като фашистки. "Има много мемета, които превръщат "Z" в свастика, но това се прави от хора, които искат да отблъснат режима".

Появяват се и други символи.

Буквата "V" например - също не на кирилица - се появява в публикации в официалния акаунт в Instagram на руското министерство на отбраната, заедно с изображенията на "Z".

Има писмени надписи. "Za PatsanoV" гласи едно, което означава "за момчетата" - докато друго казва "Sila V pravde", което се превежда "сила в истината".

Една от теориите е, че двете латински букви могат да означават "восток", което означава изток, и "запад", което означава запад. Но в социалните медии също така се предполага, че украинските военни смятат, че "Z" се отнася за "Източните сили" на Русия, а "V" за "морска пехота".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Да ви дам по 5 лв на всичките,да си починете малко.
153
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин иска да убие Зеленски. Това му е целта, по думите на самия украински лидер. "Z" -Зеленски.
152
5
 
12
 
! Отговори
Ddd преди 2 години
"Z" идва от запъртък, което най добре описва Путин.
151
4
 
10
 
! Отговори
Защото преди 2 години
Путин гледал наскоро филма ZORRO и много го е харесал, и сега се изживява като главния герой.
150
4
 
11
 
! Отговори
Еди преди 2 години
Щото е половин свастика и те са половин фашисти.
149
4
 
6
 
! Отговори
Карл Бенц преди 2 години
Това е новият пречупен кръст!След време ще бъде забранен!
148
1
 
3
 
! Отговори
Zoro преди 2 години
Ще съдя за плагиатство
147
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свастика на руските окупатори. Позорът на русия
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не изписва просто гр.дума, тя е "зоо"
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Z идва от гръцката дума ζω,която значи живея, използвана е от години от гръцките анархисти, в смисъл "живее". учудвам се,че не знаете.
144
6
 
7
 
! Отговори
Справедливия преди 2 години
Прекрасен знак! То и свастиката на Хитлер стоеше много добре! Пък и на ръст и акъл явно са си равни! Е, ще трябва да боработи малко за мустачки, ама май е малко кьосе и няма да му се получи та да стане аналогията пълна. Е, колкото толкова! Хубаво е, когато има хора, които успяват през 50 - 100 години да сгреят Европа. Подразбрах, че е наредил да се поизтупат одеялата в Сибирските сталински лагери, щото много обикновени руснаци напирали за там! Ми, грижа...кво искате! А очите му добри, добри...
143
4
 
4
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
извинявайте ,но пак ударихте дъното .Просто е поровете се малко!Това идва от една руска дума написана на латиница -VoZmeZdie! Два пъти Z и един път V!
142
1
 
6
 
! Отговори
Еххххх преди 2 години
Никой ли история не учи или чете...За Родину!Стар руски призив от 2СВ... Тази война е "освободителна" - или поне така се представя в Русия...
141
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Z - своих не бросаем - глупости, затова са си взели мобилни крематориуми и има надеждане да вземат на всички войници войнишките книжки и разпознавателни маркери, така никой не може да бъде идентифициран никога, това е уродливо и сатанинско.Една е истината Z = naZi
140
11
 
8
 
! Отговори
ZZZ преди 2 години
От утре ще си сложа Z на всички дрехи и гордо ще крача по улицата !
139
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Z - своих не бросаем
138
6
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Z - защото войната на Русия в Украйна обслужва Ционистките интереси да се вземе плодородната земя на Украйна за територия на Израел-2. Z като Zion...
137
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Z,, е срамът на руския нещастен народ
136
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знакът Z е свастика . Пречупен кръст по руски .
135
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да си пишат букви и да се правят на герои в Метата. Обаче няма кой да защитава украинските градове. Z поколението пише Z-та. А помните ли "V като вендета"? Защото това е началото.