Анкара: Санкциите срещу Русия ще влошат световния пазар на петрол

Заместването на руския петрол ще е трудно
9 мар 2022 11:03, Петя Славова
36
Анкара: Санкциите срещу Русия  ще влошат световния пазар на петрол
Снимка: БГНЕС

Икономическите санкции на Запада срещу Русия във връзка със събитията в Украйна ще имат "ужасно" въздействие върху световния пазар на петрол, заяви турският заместник-министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар, цитиран от БГНЕС.

"Ще бъде ужасно", каза Байрактар в рамките на провеждащата се в Хюстън международна енергийна конференция CERAWeek, когато беше помолен да оцени ефекта от западните ограничения срещу Русия върху световния петролен пазар.

Още по темата
Според него с отшумяването на пандемията от коронавирус и възстановяването на световната икономика от страните се изисква да увеличат производството на петрол.

"Заместването на руския петрол на световния пазар ще бъде много трудно. Русия е най-големият производител на петрол в света", подчерта Байрактар.

Повече от 30 години Турция гледа на Русия като на надежден доставчик на газ и очаква да продължи да я снабдява, заяви заместник-министърът на енергетиката и природните ресурси на републиката.

"Въпросът за доставките на газ също е много важен за нас, тъй като 45% от нуждите на Турция от този ресурс се покриват от Русия. Както вече казах, Русия е надежден доставчик на газ от около три десетилетия и половина и се надяваме, че това ще продължи да бъде така", заяви Байрактар.

Той добави, че Анкара е обезпокоена от рекордното покачване на цените на синьото гориво в световен мащаб и смята, че подобна динамика е несъвместима с устойчивия растеж на различните икономики.

"Същото важи и за петрола. Вероятно ще станем свидетели на макроикономически последици от всички тези процеси", смята високопоставеният турски служител.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, с която се забраняват енергийните доставки от Русия и новите инвестиции в руския енергиен сектор. Успоредно с това редица европейски държави също обявиха намерението си да намалят вноса на руска енергия с течение на времето. На фона на ситуацията в Украйна западните държави наложиха няколко пакета от строги икономически санкции срещу Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха и чета по долу как ако боко тиквата бе...цената нямало...ама тя е заради боковци,гешевци,догановци...нима боко не плати 3 милиарда от нашите пари да направи турски поток за пренос на газ...в Сърбия,какво направи за България боко?само грабеше и предаваше Народа ни!!!добрата новина е,че САЩ са го погнали приятели...обслужващ путин е,боко саботираше газовата с Гърция...обслужвайки путин...САЩ не са слепи и не прощават предателства...бочко...путин се гръмна...нямаш друг шанс...
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименмали фейка на путиновите ***...и от иран вдигнали телефона на г-н Байдън...и има сделка...короните на принцовете в замяна подкрепа цената на петрола с добиви...или пък Венецуела...или пък...см.шници...Путин уби Русия!!!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на петрола ще се срине. Турция продаваше контрабанден петрол от Ислямска държава от Сирия, Либия. Турция ще продава сега руски контрабанден петрол.
29
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
И без руския петрол може. По най-нови данни от 2022 година по производство на суров петрол,първи е САЩ,с 15,3% от световния добив,втори--Русия,с 13,7%,трети--Саудитска Арабия,с 12,1%. Тъй,че може и без руския петрол.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 20 Ми аз не знам къде живее чичо ти, ама съм обикалял доста повече в Турция и Истанбул от теб. Та къде викаш да третия етаж са с решетки? И правиш ли разлика м/у престъпност и ненаказана престъпност? Умник?
27
13
 
4
 
! Отговори
Отчаянкозоеб преди 2 години
Турсия - Русия = вкиснала трушия! Робски държави.!.
26
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън турските фашисти от европейския континент!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 24 Възможно е да е така с решетките, не знам, но "20" е прав, че хванат ли те.... Наказват те и то яко, това го знам със сигурност!
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво стана бе, фаш аги?Санкционираните ли Путин?Че гледам бензина гони 5 лв, ама си го плащам аз - не Путин.
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Просията е незаменима, това значи, че с всички средства трябва да бъде унищожена и да и се вземат ресурсите.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека не мислим за ситуацията в Русия, Турция и т.н. Ние сме зависими във всяко отношение на стопанския живот и всяка такава криза ни удря пряко (може би ако ББ беше на власт нямаше да е така). Сега струва ми се всяка държава от ЕС, с изключение на БГ, ще потърси начин самостоятелно да си осигури е енергийни ресурси, включително и от Русия. Само ние ще чакаме Чичо Сам да ни докара в шишета от боза с алуминиеви капачки я газ, я петрол...
21
8
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
В Турция, особено Истанбул престъпността е в пъти по-голяма от в България. Всички етажи до третия са с решетки. Чичо ми живее там и знам. Та не знам какви ги говориш тук и откъде черпиш инфото си.
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20Русия - 8.5/100000 убийства годишноБългария -1.5/100000Когато чуслата говорят, даже и русофилите-педдраси мълчат.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белият дом "неуспешно" се опита да организира телефонни разговори между американския президент Джо Байдън и "де факто" лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ в момент, когато Вашингтон се опитва да осигури международна подкрепа за противопоставянето срещу Русия и съдържат нарастващите цени на петрола- Wall Street Journal.Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и шейх Мохамед бин Зайед на ОАЕ отказаха да разговарят с Байдън, пише изданието, цитирайки официални лица.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешка е да се счита, че украинската криза е от полза на Джо Байдън, пише Die Welt. Неговият рейтинг и позиции в страната остават слаби: понастоящем вниманието на населението вече не може да се отклонява от вътрешните проблеми за сметка на външната политика. В тази връзка Европа се чуди дали може да се разчита на Съединените щати в среда, в която Байдън трябва да мисли повече за настроенията на избирателите и вътрешния дневен ред
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 17 Да, ама в Турция не убиват възрастни хора за 5 лв. Безнаказано!!! Не мачкат на пешеходни пътеки по няколко човека. Безнаказано!!! Не фалират умишлено огромни банки. Безнаказано!!! Не пробутват менте храни на хората. Безнаказано!!! Не допускат да се вихрят педофили. Безнаказано!!! Така че, месото било по-скъпо (което не е точно така) майната му!
16
11
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Мен ме интересува да живея добре. БВП на Русия и Турция са в пъти над това на България. Разбира се, това са огромни държави. Но хората им живеят по-зле. Имам впечетление и от двата народа. Така че, не ме интересува колко напред са с железариите и ракетите, когато хората им мизерстват. В Турция месото е лукс, а в Русия всичко в под бройка за семейство. Това ли е величието? Ако е това, не, благодаря.
15
12
 
9
 
! Отговори
Да 13 преди 2 години
Русия вече е изолирана, ако не си го разбрал се вгледай внимателно какво се случва. Няма незаменими хора, нито страни. Това, което го има в Русия го има на много други места, но бъдещето не е в ресурсите, а в технологиите. Тъй или иначе петрола и газта ще свършат през 2050г. Тая мантра за незаменимост и изключителност на русия е колкото демоде, колкото и самия ти.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тъжни страни Тъжната истина йовчо, е че в сравнение с нас Турция е икономически и военен гигант. А пък за съдебната им система да не говорим. В пъти по-ефективна от прогнилия и корумпиран български съд. Кога ще ги стигнем...
13
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да повярвам, че ще го кажа, но май турците излязоха по-умни от цялата европейско-джендърска самозабравила се хунта. Но когато си васал, какъвто е ЕС, нямаш право на мнение.