Две седмици на инвазия: Пукнатините в плана на Путин проличаха

Армията му напредва бавно
Обновена: 21 мар 2022 09:48 | 10 мар 2022 14:35, Нели Христова
383
Две седмици на инвазия: Пукнатините в плана на Путин проличаха
Снимка: БГНЕС

Две седмици след като руският президент Владимир Путин започна инвазията си в Украйна, руските "прецизни удари" станаха много по-малко точни, а нейните сухопътни сили работят, за да завземат територия.

В навечерието на офанзивата някои американски служители прогнозираха, че Киев ще падне в рамките на 48 до 72 часа след началото на военните действия. И все пак синьо-жълтото знаме на Украйна все още виси от нейните сгради. Имаше остри разговори за "обезглавяването" на украинската държава, но президентът Владимир Зеленски все още е жив.

Ако, както твърди Путин, Украйна не беше истинска държава, тя със сигурност щеше да рухне досега. Но дори със 150 000 руски войници вътре в нейните граници, според оценки на САЩ, руската армия контролира най-много около 10% от Украйна.

Три седмици преди инвазията, изглеждаше, че много хора отричат, че ще има военни действия. "Сигурни сме, че няма да има война", беше рефренът – в Мариупол, Запорожие и Киев. Украинското правителство също омаловажи натрупването на руски сили, загрижено гражданите и пазарите да не изпаднат в паника. 

Но на 24 февруари, сякаш беше натиснат превключвател. За една нощ отричането се превърна в неподчинение.
Сега рефренът е: "Отивам на война. Това е моята земя."

Сериозна защита и безброй контролно-пропускателни пунктове изскочиха около Киев. Украинските сили, за изненада на много наблюдатели, бяха пъргави и ефективни срещу руската броня, която се бореше да постигне напредък. Малки мобилни единици, които познават територията, изсичаха руски конвои. Противотанковите оръжия, придобити главно от САЩ и Обединеното кралство, оставиха димящи трупове по пътищата в цялата страна. Произведените в Турция дронове за нападение са разгърнати за точен ефект.

В малкото райони, окупирани от руски сили, дори тези, които са предимно рускоговорящи, тълпи от стотици са са се изправили срещу озадачените руски войници. Те са построили планини от гуми, за да защитят градовете си, и са изрисували уличните знаци, за да ги объркат.

Не че украинците имат надмощие. Те не могат да победят значително по-мощните руски сили, но досегашните доказателства сочат, че - укрепени с оръжия и друга помощ, преминаваща през границата от Полша - те все още може да отрекат победата на Путин.

Най-дългите две седмици

Един британски премиер веднъж отбеляза, че една седмица е много време в политиката. Двете седмици на този конфликт изглеждат като цяла вечност по отношение на това как са променили света.

Четирима млади украинци гледаха с ужас в ранните часове на 24 февруари, докато обръщението на Путин, обявяващо "специална военна операция", беше излъчено по руската телевизия - представяйки си, че свободите, на които са дошли да се насладят, са на път да бъдат смачкани.

Минути по-късно небето светна, когато балистични ракети удариха летище Бориспол край Киев. Руските сили се изсипаха през границата от Крим, Беларус и Западна Русия. И тогава последва не точно нищо, но нищо съкрушително.

Предполагаемата внушаваща страхопочитание 40-километрова колона от руски войски, пристигащи от Беларус, седеше неподвижно и не отиваше никъде - повече камиони, отколкото танкове. Почитаемата противовъздушна отбрана на Украйна свърши по-добра от очакваната работа при унищожаването на крилати ракети и руски изтребители.
И най-важното е, че руските усилия да завземат плацдармите на север и юг от Киев в първите дни на кампанията се провалиха.

Дори в южната част на страната, където руските части срещнаха по-малко съпротива, те все още не са превзели пристанището Мариупол - на половин час път с кола от границата.

Обяснявайки инвазията, Путин твърди, че в противен случай Украйна би се превърнала в платформа за Запада да нахлуе и да унищожи Русия. Може би е преценил погрешно вероятния отговор на опита си да погълне страна, която в тъмното му пренаписване на историята няма право да съществува.

"Поемайки този изключителен риск, той изглежда не е успял да си спомни събитията, които поставиха началото на края на Руската империя", пишат Лиана Фикс и Майкъл Кимидж във Foreign Affairs. "Последният руски цар Николай II загуби война срещу Япония през 1905 г. По-късно той стана жертва на болшевишката революция, губейки не само короната си, но и живота си. Урокът: автократичните владетели не могат да губят войни и да си остават автократи."

Може би приспиван от анемичния западен отговор на анексирането на Крим през 2014 г., Путин подцени стимулиращия ефект от неговата "специална операция".

Самото НАТО рядко е изглеждало толкова фокусирано, далеч от забавленията, които характеризираха алианса по време на президентството на Доналд Тръмп. Камиони с противотанкови оръжия стигнаха до границата на Украйна.
Преди тази инвазия, докато се обсъждаше множество международни санкции срещу Русия, дори ястребите можеха само да мечтаят за отрязване на руските институции от международната банкова система, за преследване на активите на руски олигарси, за прекратяване или намаляване на вноса на руски нефт и газ и за нафталин газопровода "Северен поток 2".

Но всичко това сега се случи.

Една след друга компании, от McDonalds до Zara до Apple, прекъснаха връзките си със страната - лишавайки руснаците от потребителските стоки, които са обичали след края на комунизма. Рублата струва по-малко от половината от това, което беше в средата на февруари.

Надманевриран на бойното поле, Кремъл също понесе побой в съда на общественото мнение - не че това някога е притеснявало Путин. Зеленски, комичен актьор, превърнал се в президент, се изправи срещу предизвикателството с категорични призиви и директни искания за зона, забранена за полети.

Докато се появяваха спекулации как Зеленски може да бъде евакуиран от Украйна, той каза, че се нуждае от боеприпаси, а не от превоз. Той записа почти нахално видео съобщение от президентския дворец, в което казваше, че няма да се крие.

Зеленски, и устойчивостта на Украйна пред огромните шансове, удари отпечатък в целия свят. Футболните стадиони в цяла Европа са украсени в украинските цветове, Айфеловата кула блестеше в синьо и жълто. Привидно безкрайният поток от видео съобщения от Зеленски докара тълпи по улиците на Прага и Тбилиси и предизвика овации в британския и европейския парламент.

За разлика от Зеленски, Путин изглежда изолиран, заяжда се с подчинените си, записва дървени разбъркани речи или се обгражда със стюардеси на Аерофлот.

Големият въпрос сега е дали един яростен руски лидер, въпреки че твърди, че "операцията" продължава върви по план, удвоява огромния арсенал, с който разполага: балистични и крилати ракети, опустошителни ракетни системи и термобарични бомби. Ще превърне ли Киев в друг Грозни, чеченската столица, изравнена със земята през първата му година на власт?

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс оцени във вторник, че Путин е "решен да доминира и контролира Украйна" и прогнозира "грозни следващи няколко седмици" с "оскъдно внимание към цивилните жертви" в лицето на съпротивата на украинския народ.

Разговорите в Турция в четвъртък между руския и украинския външни министри може да ни дадат първата представа дали има алтернатива на тези грозни седмици.

Кремъл поиска Украйна да признае руския суверенитет в Крим, анексиран през 2014 г., независимостта на две марионетни републики в Източна Украйна и неутралитета на страната.

Украйна каза не, въпреки че Зеленски сега изглежда признава, че мечтата на Украйна за присъединяване към НАТО, залегнала в нейната конституция, може да е още по-далечна, отколкото беше преди. От своя страна Москва изглежда е отхвърлила искането си за това, което нарече денацификация и демилитаризация на Украйна – абсурдната си фразеология за смяна на режима.

Междувременно ежедневните страдания на украинските цивилни продължават. Някои са убити при ракетни удари, които изравняват жилищни сгради, други са заловени от тези не толкова точни артилерийски атаки. Броят вече е в стотици, но няма официална цифра.

Два милиона са избягали от страната като цяло - предимно жени и деца. Ако и когато се върнат, ще намерят градове като Харков, Суми, Мариупол и Чернигов почти неузнаваеми.

При липса на някакъв пробив в следващите дни, много по-дълъг списък е неизбежен.

Анализ на Тим Листър, CNN

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
2
 
! Отговори
ПУТИН преди 2 години
НЯКОЙ ДА ВИЖДАЛ ПО ГОЛЯМ Ш*У*Т ОТ МЕН
288
0
 
1
 
! Отговори
ПУТИН преди 2 години
ГОЛЯМ СЪМ *** ЧЕСТНО И ИМАМ АРМИЯ ОТ КЛОУНИ....
287
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Батальон "СМЪРП"("Смърт за Путин") от пижамената армия извършва настъпление в коментарите.
286
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Армията напредва бавно, защото щади мирното население. Това не САЩ да прави масирани бомбардировки в Ирак и да убият почти 1 милион жители! Това не са 67 дневните бомбардировки над Белград! Защо мълчахте???
285
4
 
10
 
! Отговори
Morski преди 2 години
С РаспутИН и ЛенИН започна гибелта на Русия.Продължи със СталИН, а ще завърши с ПутИН!Всеки от тези "ИН" е допринесъл за края и , и само тези с "ИН" са " избранниците"- факти!
284
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руски офицери и войници масово подават оставки. Никой не може да ги санкционира. Не е обявена война
283
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин прочиства Украйна. Злият Людоед убива деца,бременни и родилки. Позор на карлика - подонок.
282
4
 
4
 
! Отговори
Осъзнайте СЕ! преди 2 години
Това не снимката не е Путин, нз кой е ама не е Путин!
281
16
 
9
 
! Отговори
бай уи преди 2 години
страшно подкупена и платена е новината от американците и не само тази.
280
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров за родилния дом в Мариупол BG SUB https://youtube/watch?v=okhenyu7U_0
279
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин плаши с ядрена война. Това на какво прилича . Безобразие.
278
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да са терористи? По Конституция запасняците не са длъжни да участват в ,,операции,,. Дори по техните закони е така.
277
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано пияните му недоучени войници не направят някоя беля в атомните централи.
276
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците масово отказват да участват в ,,специализираната акция,, . Военен трибунал не може да ги съди, понеже война де факто не е обявявана. Горят се архивите с повиквателни..
275
9
 
28
 
! Отговори
Русия е ПРОВАЛ! преди 2 години
Няма съмнение
274
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВВ Путин :Е, преди 3г, на въпрос на г-жа Меркел към външ.министър на РФ Лавроф :Защо руснаците ще правят парад в Москва, той и отговаря- ами къде да го направим: в Берлин ли?Та, питам се колко пъти руснаците ще правят едно упражение от 1945г.
273
4
 
20
 
! Отговори
REAL преди 2 години
Ако ЕС имаше един лидер като Шарл Дьо Гол в момента, нямаше да се стигне до там САЩ и Русия да си ги мерят в Европа. Имат си Аляска и Тихия Океан, нека се дрънкат там, но тогава щеше да го отнесе Япония. Европа трябва да е силна и обединена , а не с лидери пропити от корупция и болни мозъци. Но всичко това се дължи на алчност и джендаризъм /в пряк и преносен смисъл/.
272
9
 
29
 
! Отговори
ВВ Путин : преди 2 години
Дарагие сънародници , искам с голямо огорчение да ви заявя , че с указ отменям Парадът на Победата на 9 май 2022 г - няма джелезо .
271
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две седмици инвазия, две седмици лъжи от всички страни!
270
6
 
12
 
! Отговори
Тръмп преди 2 години
Никакви новини не казвате. Единствено и само пропаганда.