Може ли Владимир Путин да бъде съден за военни престъпления?

Има сведения, че Русия е нарушила "правилата на войната"
11 мар 2022 12:44, Нели Христова
593
Може ли Владимир Путин да бъде съден за военни престъпления?
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски определи нападението срещу родилна и детска болница като "военно престъпление".

Може да не изглежда така, но "дори войната има правила", както се изразява Международният комитет на Червения кръст.

Те се съдържат в договори, наречени Женевски конвенции и редица други международни закони и споразумения.

Какво е военно престъпление?

Цивилните не могат да бъдат атакувани умишлено – нито инфраструктурата, която е жизненоважна за тяхното оцеляване.

Някои оръжия са забранени поради безразборното или ужасяващо страдание, което причиняват – като противопехотни мини и химически или биологични оръжия.

За болните и ранените трябва да се полагат грижи – включително за ранените войници, които имат права като военнопленници.

Други закони забраняват изтезанията и геноцида – умишлен опит за унищожаване на определена група хора.

Сериозните престъпления по време на война като убийство, изнасилване или масово преследване на група са известни като "престъпления срещу човечеството".

Какви са обвиненията за военни престъпления в Украйна?

Украйна заяви, че руският въздушен удар по родилните и детските отделения в Мариупол е военно престъпление. Загинаха трима души, включително дете, а 17 души персонал и пациенти бяха ранени.

Имаше и съобщения, че руските войски са се насочили към бягащи украински цивилни.

Има нарастващи доказателства, че касетъчни бомби - боеприпаси, които се разделят на много бомби - са ударили цивилни райони на Харков. Нито Русия, нито Украйна са подписали световна забрана за използването им, но тези инциденти все още могат да се считат за военно престъпление.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство казва, че Русия е използвала термобарични експлозиви, които създават огромен вакуум чрез изсмукване на кислород. Тези опустошителни експлозиви не са забранени - но тяхното умишлено използване близо до цивилни почти сигурно би нарушило правилата на войната.

Много експерти твърдят, че самата инвазия е престъпление според концепцията за агресивна война.

Как се преследват заподозрени военни престъпници?

Всяка държава е длъжна да разследва заподозрени военни престъпления.

Някои нации правят това повече от други.

В Обединеното кралство висши полицаи предложиха да съдействат за събирането на доказателства за потенциални престъпления в Украйна.

Как могат да бъдат преследвани заподозрени военни престъпници?

След Втората световна война има поредица от еднократни съдилища - включително трибунал за военни престъпления, извършени след разпадането на Югославия.

Създаден е и орган за наказателно преследване на някои от виновните за геноцида в Руанда, където хуту екстремисти изклаха 800 000 души за 100 дни през 1994 г.

Теонесте Багосора почина, докато излежаваше 35-годишна присъда за ролята си в геноцида в Руанда през 1994 г.
Днес Международният наказателен съд (МНС) и Международният съд (МС) имат роли, които поддържат правилата на войната.

Международният съд

МС се произнася по спорове между държави, но не може да преследва лица. Украйна започна там дело срещу Русия за инвазията.

Ако МС се произнесе срещу Русия, задачата за изпълнение на тази присъда ще бъде на Съвета за сигурност на ООН (СБС).

Но Русия - един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - може да наложи вето на всяко предложение за санкциониране.

Международният наказателен съд

МНС разследва и преследва отделни военни престъпници, които не са пред съдилищата на отделни държави.

Това е модерният и постоянен наследник на Нюрнберг, който преследва най-важните оцелели нацистки лидери след ареста през 1945 г.

Нюрнберг затвърди принципа, че държавите могат да се споразумеят и да създадат специален съд, който да защитава международното право.

Може ли МНС да преследва престъпления в Украйна?

Главният прокурор на МНС, британският адвокат Карим Хан QC, казва, че има разумна основа да се смята, че в Украйна са извършени военни престъпления - и той има разрешение от 39 държави да разследва.

Разследващите ще разгледат минали и настоящи обвинения - чак до 2013 г., преди анексирането на Крим от Русия от Украйна.

Ако има доказателства срещу отделни лица, прокурорът ще поиска от съдиите на МНС да издадат заповеди за арест, за да ги изправят пред съда, който ще се проведе в Хага.

Тук стават очевидни практическите ограничения на правомощията на съда. Съдът няма собствена полиция. Той разчита на държавите да арестуват заподозрени.

Но Русия не е член на съда - тя се оттегли през 2016 г. Президентът Путин няма да екстрадира заподозрени.

Ако заподозрян отиде в друга държава, той може да бъде арестуван - но това е много голямо ако.

Може ли президентът Путин или други лидери да бъдат преследвани?

Много по-лесно е да обвиниш във военно престъпление войникът, който го е извършил, отколкото лидерите, които са им наредили да стрелят.

Но МНС може също може да преследва престъплението "водене на агресивна война".

Това е престъпление на неоправдано нахлуване или конфликт, извън оправданите военни действия при самозащита.То възниква в Нюрнберг, след като съдията, изпратен от Москва, убеждава съюзниците, че нацистките лидери трябва да бъдат изправени пред правосъдие за "престъпления срещу мира".

Ето какъв е проблемът: професор Филип Сандс QC, експерт по международно право в University College London, казва, че МНС не може да преследва лидерите на Русия за това престъпление, защото страната не е част от съда.

На теория Съветът за сигурност на ООН може да поиска от МНС да разследва това престъпление. Но отново Русия може да наложи вето като един от петте постоянни членове на съвета.

Има ли друг начин да се преследват лица?

Ефективността на МНС - и начина, по който международното право се прилага на практика - зависят не само от договорите, но и от политиката и дипломацията.

И проф. Сандс и много други експерти твърдят, че подобно на Нюрнберг, решението отново е в дипломацията и международното споразумение.

Той призовава световните лидери да създадат еднократен трибунал за преследване на престъплението агресия в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


593
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
443
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омразата към Русия ви замъглява разума. Колко убити и ранени има от американските бомбардировки по света???
442
0
 
5
 
! Отговори
Международен съд преди 2 години
Кой ще съди Обама, Буш и Клинтън за убийството на над 1500000 души цивилно население. В Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и Югославия
441
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://youtu.be/Zptz8Z_DrEEСлед 10 мин. Путин заслужава Нобелова награда за мир!!!
440
7
 
3
 
! Отговори
Може преди 2 години
Може и трябва час по-скоро.
439
5
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
Може да може,може и да не може,но Светът вече го осъди,само българските социалисти(БКП) продължават да го боготворят...
438
1
 
2
 
! Отговори
Киро преди 2 години
До Крум Така е . Винаги сме били часто от европейските ценостти сме смукали биберона на Урсулата .Пруските и френски винаги са били в НАТО . И цар Калоян не трепал Кръстоноци а *** .Таке е . Ние сме стройна част от Запада ,само детио те ни помогнаха ,както и на Византия ,сега и на Русия помагат ,така е.
437
0
 
3
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Може да демоградфрате ,понеже реално България е в гражданска подмолна война с малцинствата ,тоест подмяна на кълтурния код. Може да си отрежете доставките на суровини от Северна Африка и Изрок. И безнина да стане 20 лв . Да си купите електромобили по 50 хил ерво. Да се карантинирате задружно с харакири и цукате дупетата на англосаксонците,понеже те нямат "нищо общо " с войната. Да продадете Нефтрозавода , електропреноисната мрежа и Европейската комисия да отреголира цените .
436
2
 
4
 
! Отговори
Киро преди 2 години
До redordead Кво Ви пука. Вие сте в Европейските съединени Щати. Олиото е 5 лв ,бензина 5лв,цигарите 5лв. заплатите в провеинцията 5лв Жилищата 5 стотинхил вро.изибщо може да оближете дупетата на Британските крале и светоивната мафия наред със СЗО-Ковид ,билогичните военни лабиратории в Украйна и 30 хил българи жертви , НАТО ,ООН и други и да заживеете като на Запад .Имате обща азбука ,куктура ,ценности с английската Кралица и Макрон дон дес Юдея.Цъвтим от благополучие
435
7
 
4
 
! Отговори
Не го мъчете преди 2 години
Нека руския народ си го обеси. Ако не свърши тази хубава работа и спре войната рублата отива към 10 рубли =1 ст.Хиперинфлация по зимбабвейски.
434
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мащаба на Русия на световната карта,казва всичко!
433
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започнатите воини от САЩ,винаги са освободителни,за демокрация и право?Само те могат да осъждат кое е правилно и кое не?Човешки провал на хората управляващи Европа!Пионки!
432
13
 
6
 
! Отговори
redordead преди 2 години
Вече над 30 000 русанци са по арести, заради това, чепротестират срещу войната. Путин го очаква съдбата на Чаушеску - ще бъде разстрлян като куче...и оставен да го глозкат плъховете!
431
2
 
5
 
! Отговори
аха преди 2 години
срещу Путин са еврейте-сега научих,че и гарито каспаров бил чи-ф-у=т.
430
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Путин!
429
1
 
13
 
! Отговори
???? преди 2 години
Джордж Буш, Бил Клинтън и Хилъри Клинтън, Мадлин Ол'Брайт..........Хашим Тачи-Змията.........и много други............тях кога ще осъдите?
428
0
 
10
 
! Отговори
???? преди 2 години
Джордж Буш, Буш и Хилъри Клинтън, Мадлин Ол'Брайт..........Хашим Тачи-Змията.........и много други............тях кога ще осъдите??
427
4
 
3
 
! Отговори
нормален човек преди 2 години
трябва
426
12
 
6
 
! Отговори
Путинофоб преди 2 години
Как ще жевее от сега нататък с толкова престъпления спрямо невинни всякакви жертви - деца, жени и мъже. Ще има ли съвест да помисли с колко съдби се е подиграл, колко души е почернил и колко домове е разрушил. За него повече спокоен живот няма да има. *** си е ***, който сам си вреди. Това е кумирът Ви Путин господа другари путинофили.
425
10
 
2
 
! Отговори
Крум преди 2 години
Вижте причините за падане и отслабване на първата Българска държава това става с помощта на предците на Руснаците.А сега идва и участта на Украйна като края на златния век на България.
424
9
 
3
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
мисля че переди да се стигне до съд ще го накажат обркръженето му от мафиоти защото губят много пари заради него.