ЕС засилва натиска си, ще се стреми да изключи Русия от глобалния свят

ЕК ще предложи изключване на Русия от СТО, МВФ и Световната банка
12 мар 2022 07:24, Елка Василева
704
ЕС засилва натиска си, ще се стреми да изключи Русия от глобалния свят
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви четвърти пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

"С този пакет ние прекратяваме статута на Русия на най-облагодетелстваната нация на нашия пазар. Това ще отклони сериозни облаги, от които тя се възползва като член на Световната търговска организация. Руските фирми повече няма да бъдат третирани с привилегии в нашите икономики. Също така ще работим за замразяване на членството на Русия във водещи многостранни финансови институции, в т.ч. Международния валутен фонд и Световната банка. Ще гарантираме, че Русия няма да получава заеми и други облаги от тези финансови институции", каза председателят на ЕК, цитирана от БНР.

Още по темата
Фон дер Лайен допълни, че ще продължи натискът върху руския елит и семействата му.

Също така ще се гарантира, че той и държавата няма да могат да използват криптовалута, за да заобикалят санкциите.

Ще бъде забранен износът на луксозни стоки от ЕС към Русия, както и вносът в Общността на ключови стоки от железния и стоманения сектор, а също и на нови европейски инвестиции в руската енергетика.

„Утре ще представим четвъртия пакет от мерки за изолиране на Русия и изчерпване на нейните ресурси“, каза ръководителят на Европейската комисия.

Според нея ЕС ще се стреми да „изключи Русия от глобалния свят“.

Европейската комисия и страните от Г-7 възнамеряват да продължат да засилват натиска върху Русия, за да я принудят да спре инвазията си в Украйна.

Фон дер Лайен подчерта и твърденията на украинската страна, че Русия е причина за проваляне на хуманитарните коридори за изтегляне на цивилни, а също и нанася удари по цивилни обекти, коментира Ройтерс.

Санкциите, предложени от Европейската комисия, предвиждат спиране на членството на Русия в Световната търговска организация (СТО), Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, премахване на режима на най-облагодетелствана нация в търговията със западните страни, ограничения на износа на продукти от черната металургия, нови забрани за западни инвестиции в енергийния сектор на Русия, забрана за доставка на луксозни стоки за Руската федерация и ограничения за закупуване на криптовалути от руски граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


704
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
40
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Много са занимателни,така наречените лидери на ЕС.Чудя се дали сами си вярват на това,което говорят или са загубили чувството си за мярка и са повярвали ,че са не заобиколим фактор.ЕС е пудел на САЩ и неговата самостоятелност е силно ограничена до тази граница,която им разреши САЩ,.Как ще изключат Русия,като тя е един от центровете на новият многополюсен свят,а ЕС за се залепили за друг полюс,който се смята за единствен и се прави ,че не вижда другите два.
19
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рептил
18
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсата на адекватни политици и идеология проваля ЕС.
17
29
 
10
 
! Отговори
Твърдо съм убеден преди 2 години
Това заслужава путинкин и слугите му! Вън! Съд! Забрава! Руснаците трябва да го разпънат него и другите неандерталци на кръст! Слава на СВОБОДАТА! Слава на Украйна и на обединена Европа!
16
8
 
36
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Оффца! Европа и САЩ не са света. ***!
15
8
 
34
 
! Отговори
долу ЕС преди 2 години
когато нато влезе в Сърбия, се стремяха да помагат на сатрапа!!!! лицемери нещастни
14
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсула е наденала пенисколана и яко пере Путин!
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната във всичките ѝ форми е ужасяваща. Нито руснаците, нито украинците я искат. Мародерите и психопатите свързани с определени икономически кръгове имат нужда от нея, но обикновените хора НЕ. Стига противопоставяне. Народите трябва да се обединят с искания и протести за МИР, а не за въоръжаване и подпомагането на изтреблението на милиони невини хора.
12
11
 
56
 
! Отговори
Кво не е ясно преди 2 години
Кой е глобалния свят бе грозило!?Ся ще видиш като се откажат от долара кво ще стане с 'глобалния 'ви свят.За Иран Индия Китай .Венецуела където са най големите залежи на нефт.чувала ли си за тях *** грозилище!Ся вие ще видите кон боб яде ли.И измисления ви ЕС създаден от сащ и измисленото ви евро дето служи на долара.Глобалния свят!?!..Глобалният ти свят е 20% грозен джендъре!!!
11
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП (Подли Продажници) грабят народа така както турчин не го е грабил!
10
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли мисли бизнеса по този въпрос ясно е, че брюкселските лентяи са пуделите на обора.
9
13
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой съвсем умишлено се опитва да ни въвлече в тази братоубийствена война, и напълно безсмислена. Накрая Русия и Украйна ще седнат и ще се разберат, Евролидерите ще получат високо платени постове в бордове на Американски компании, Кирчо ще си замине в Канада, а ние ще купуваме скъпи горива и ще гладуваме.
8
9
 
68
 
! Отговори
Бабо, чао! преди 2 години
Урсулче, кога ще обясниш на европейската общественост защо си сключвала сделки с Пфайзер за милиарди евро, без дори да гласуваш одобрението на европейският парламент за подобна стъпка? Или викаш държави дето дори не са членки на тоя съюз са по-важни от парите на данъкоплатците в самия съюз, които, Урсулче, между другото ти плащат и заплатата?
7
57
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Евала бе, Урсула, дай да те целуна :))) Това отдавна трябваше да го направите с тези неандерталци и масови убийци, начело с комплексираното джудже убиец. От тях ползата за планетата Земя е КРЪГЛА НУЛА !!! Жените им мyрви и пр0ститyтки, масово обслужващи Запада и САЩ. Порнхъб е наполовина пълен с руско порно с жени православни славянки, а мъжете им алкохолици, дето ги видяхме че и във война с една слаба държава като Украйна са гола вода :))) А и нищо не произвеждат, само точат газ и нефт
6
8
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблем, евролидерите вече ни призоваха да стоим на студено, тъмно и да гладувамеза за да му е гадно на Путин. Все повече започвам да си мисля, че комунизма се пренесе от източният блок в тъй нареченият до преди години демократичен западен свят.
5
12
 
78
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
С тази акушерка начело на ЕС нищо добро не ни чака.
4
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да говорят каквото искат лятото обаче, че ако спрат кранчето направо ще му изключат тока на ЕС руснаците...
3
14
 
77
 
! Отговори
Роб преди 2 години
Вие гледайте Русия да не ни изключи от глобалния свят.
2
13
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сутрешни новини - светът е много по голям от ФАЩ и продажните им слуги
1
18
 
99
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна ще е причината за разпадането на ЕС. Имено тя ни хвърли в невиждана от десителетия икономическа и хуманитарна криза чрез корумпираните си политици получаващи щедро заплащане от една задокеанска държава. Водещите фигури в ЕС също продадоха народите си. Жалко, че разчитахме на тях за един по-добър свят и мирно бъдеще. Мисля си, че това беше и целта на САЩ да няма силна и обединена Европа.