Технологичен бойкот - Путин ще бъде изтласкан в орбитата на Китай?

Москва предприе безпрецедентни допълнителни мерки за цензуря
Обновена: 14 мар 2022 15:01 | 14 мар 2022 15:01, Анисия Иванова
149
Технологичен бойкот - Путин ще бъде изтласкан в орбитата на Китай?
Снимка: Bloomberg

Кампанията да се спре достъпа на Русия до технологии - на всичко от iPhone и обяви в Airbnb до отбранителна електроника - е безпрецедентен експеримент, който рискува да изтласка Владимир Путин още повече в орбитата на Китай.

Използвайки контрола върху износа като инструмент, САЩ поведоха усилията да лишат Русия от компоненти, които са й необходими за високотехнологична индустрия и съвременни оръжия, с надеждата да гарантират, че президентът Путин ще почувства болката от решението си да нахлуе в Украйна. Това принуди производителите на компютри, чипове и сензори да спрат доставките за Русия, пише Bloomberg.

В същото време много от най-големите американски компании отидоха по-далеч, като на практика установиха технологичен бойкот на нацията. Идеята, насърчена от украинските лидери, е, че лишаването на руснаците от достъп до технологии и дигитални платформи ще предизвика обществени протести и ще подкопае военната кампания на Путин.

Но никой досега не е опитвал модерна технологична изолация в такъв мащаб и е трудно да се каже как в крайна сметка ще реагират 145-те милиона души на Русия. Отдалянето на руснаците от онлайн услугите може да подкопае продемократичните активисти, които се стремят да организират антивоенни протести. И може би най-важното за САЩ - заплашва да доближи Русия до съперниците им, най-вече Китай.

"Трудно е да се мисли за исторически паралел“, каза Питър Сингър, американски военен стратег и автор.

Сингър отбелязва, че САЩ винаги са се опитвали да контролират веригата за доставки на врага. Това включва усилията на Вашингтон да прекъсне достъпа на Япония до сурови ресурси като петрол, каучук и калай след инвазията на тази страна в Китай през 1937 г.

„Това, което е различно днес в дигиталната ера, е, че достигате до компонентите – чиповете и други части от нея“, каза той.

Ограничаването на онлайн услугите води до дилема. Това допълнително разделя интернет и заплашва да влоши цензурата и дезинформацията.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън призна експерименталния характер на технологичните ограничения. Никой не знае как ще се развие ходът за контрол на износа по отношение на детайлите, каза служителят пред Bloomberg News. Но икономическото разделяне, поддържано както от правителството на САЩ, така и от технологичните компании, изглежда като „точно това, което е необходимо“, каза служителят.

Администрацията заяви, че нейната забрана - заедно с усилията на съюзниците - ще отреже повече от половината от високотехнологичния внос на Русия. И този ход ще запази извън страната стоки на стойност 50 милиарда долара в продължение на три години.

Съюзниците на САЩ, включително Европейския съюз, Обединеното кралство, Япония, Австралия и Нова Зеландия, се съгласиха да възприемат подобни политики. Южна Корея, ключов доставчик на смартфони за Русия, също наскоро се присъедини към усилията. Американските компании, които нарушават правилата, рискуват затвор, големи глоби и забрани за износ, докато на чуждестранни компании може да бъде отказан достъп до американски компоненти.

Политиката има прилики с усилията на САЩ да накажат китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. През 2020 г., когато търговското напрежение с Китай се разгоря, администрацията на Тръмп прекъсна достъпа на Huawei до критични чипове, от които компанията се нуждаеше за смартфони и 5G операции.

"Вземате правилата за Huawei и ги прилагате към цяла държава, цяла икономика“, каза Мартийн Расър, бивш старши офицер в ЦРУ, който изучава технологиите и националната сигурност.

Ходът за отрязване на Русия беше замислен като част от възпиращ пакет месеци преди страната да нахлуе в Украйна. Дон Грейвс, заместник-министър на търговията на САЩ, каза, че не се очаква контролът върху износа да има незабавно въздействие. Но през следващите седмици или месеци отбранителният, аерокосмическият и морският сектор „ще започнат да изпитват истинска болка“, тъй като запасите от чипове и друга електроника в Русия намаляват, каза той в интервю.

Когато изключите екосистемата на чиповете, Путин губи своите напреднали военни способности, каза Грейвс. Руските потребители също ще усетят въздействието, добави той, позовавайки се на трудности при получаване на компютри и резервни части.

 В крайна сметка изборът е на Путин - "ако това има някакъв вид дългосрочно технологично въздействие върху руската икономика и руския народ“, каза Грейвс. "Неговият избор е да спре войната - да изтегли войските си."

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., водещ производител на модерни чипове, вече се съгласи да не доставя на Русия полупроводници, въпреки че Китай може да предложи други възможности. Китай е най-големият доставчик на електроника за Русия, който представлява една трета от вноса на полупроводници и повече от половината от компютрите и смартфоните.

Базираната в Шанхай Semiconductor Manufacturing International Corp., или SMIC, е ключов източник на чипове, но Вашингтон ще разчита на тази компания също да прекъсне доставките.

През последните дни Москва предприе безпрецедентни допълнителни мерки за цензуриране на интернет. Кремъл затвори Facebook на Meta Platforms Inc. и ограничи достъпа до услугата на Twitter Inc. и други платформи, принуждавайки руснаците да разчитат повече на държавните медии. Това затруднява групите да организират антивоенни протести и да документират нарушенията на човешките права, каза Фънк. TikTok също спря предаванията на живо в Русия.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
11
 
19
 
! Отговори
412 преди 2 години
Това да накажеш цял един народ за нещо, което са решили неговите управници е ...нямам определение. Не зная дали има анализ, които реално ще може да определи последиците не само върху Русия, а и върху целия свят. Но ми се струва, че може да има и големи изненади. Хората и държавите по света са свързани, няма как да накажат една държава без това да даде отражение върху другите. Въпросът е дали всички сме готови да платим цената.
96
13
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
И аз четох разни глупости в инстаграм как някакви чеченци искали да превземат Киев ама ги избили до крак :) В тези соц медии всичко е пълна пропаганда :)
95
7
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Тези разкази в туитър са от пропагандата на онзи дребен бандиxv
94
11
 
4
 
! Отговори
haha преди 2 години
Е, и! Как ще си разделят вождизма другаря Син-Цзипин и таваришч Путин?! Кой ще бъде момата?! ---------------->>> Европа си избра сама мястото на момата ... :) та така драги ми европеецо, сега ще плащате от дяволъка си ... С напечатани хартии от начало - а после в натура ако нямате злато.
93
22
 
15
 
! Отговори
Trafikant преди 2 години
Руснаците имат също така и научни институти на световно ниво. Колко време мислите ще им трябва за да създадат аналози на Американските чипове. Не повече от 5-6 години. След това американците няма да могат да припарят до руския пазар. Протекционизма ще е 100 процента. Ембарго за износ на суровини за западните държави 100 процента. Скок на горивата 1000 процента и т.н
92
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, и! Как ще си разделят вождизма другаря Син-Цзипин и таваришч Путин?! Кой ще бъде момата?!
91
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият проблем в света, който аз виждам е САЩ. Оня Йелоустон няма ли най-после да изригне?
90
8
 
7
 
! Отговори
Контактьора преди 2 години
До Анонимен 101. Имат Вконтакте и им е през ура за фацебука.
89
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майко мила,Китай и без това мачкаше всичко наред по света,бедна ми е фантазията какво ни очаква,след като тия западни лицемери направиха фаталната грешка да натикат мечока с неговата суровина база в лапите на поднебесната!
88
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаите също могат да резнат кабелите в океана и взриват американските спътници и с интернета на САЩ и самолетите им ще стане фалит.
87
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахахахах Спрели им фейса и на руснаците им дреме. Че те имат сигурно 10 такива техни фейса.
86
3
 
10
 
! Отговори
До97 преди 2 години
Добре,ами хрътка{Европа}изпуснала заека{Русия}как се нарича?Според мен се зове-Гладна Хрътка!
85
12
 
11
 
! Отговори
хм преди 2 години
Ситуацията Путин /Русия в орбитата на Китай, при световен бойкот и тотално изключване на Русия от основните икономически и политически сфери, е сравнима с положението на заек в прегръдките на усмихнат питон.
84
19
 
17
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
И без западни технологии Русия разработи уникални оръжия които поставят САЩ на колене!Запада толкова се самовъзнася ,че се е откъснал от реалността и след пет години ще изпълнява само разпореждания на Китай и Русия!
83
16
 
7
 
! Отговори
Боли от тая болка преди 2 години
Путин трябва да изпита болка.... равна поне на мъките на дядо Джо Байдън от хемороидите му, затова че блокира използването на цели 30 биолаборатории на територията на Украйна ... както и че спря бизнеса на толкова много американски евреи честно и почтенно закупили си бизнеси в страната със щедрата помощ на Порошенко и Зеленски .... п.с Същата съдба очаква и ако някой нападне България и блокира "честните" бизнесмени от Дънди Прешъс Метал... Кауфланд... Метро... Макдоналдс... Лукойл...
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Биткойна от Русия вече не минава никъде
81
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
много важно
80
0
 
3
 
! Отговори
До 89комплексарче преди 2 години
Освен "мЕлионерче" като те чета май си и комплексарче?Хайде сега сподели"мнението"си кооолко си БОГАТО?
79
0
 
3
 
! Отговори
До 90 преди 2 години
Както му обясних, печели колкото студент в София в западна компания.
78
6
 
3
 
! Отговори
до до 58 (68) преди 2 години
"Пич за 2020 имам Gross Income 123K, за 2021 имам 105 а за 2020 се очертава поне 110К. Според теб беден ли съм ?" ------ Да, за мен си дребен, жалък и бездуховен "бедняк". Аз съм просто Хирур- ортопед в Сиатъл, вече смятам да се пенсионирам, има толкова много места по света, които смятам да посетя...