25-и ден от войната: Бомби повредиха един от най-големите стоманодобивни заводи в Европа

Николаев отново е бил подложен под въздушни нападения
20 мар 2022 09:05, Петя Славова
268
25-и ден от войната: Бомби повредиха един от най-големите стоманодобивни заводи в Европа
Снимка: БГНЕС

Въздушните сирени прозвучаха в 7 сутринта в неделя в различни части на Украйна. Кореспонденти на BBC в западния град Лвов съобщиха, че са чули въздушни сирени през последния час. Жителите на много други градове и региони в Украйна също бяха събудени от въздушни сирени, което се превърна в ежедневие.

Според местните медии, сред тях са столицата Киев, Суми, Николаев, Полтава, Харков, Черкаси, Одеса и Запорожие.

Един от най-големите железообработващи и стоманодобивни предприятия в Европа, Азовстал, е сериозно повреден след като руските сили обсадиха украинския пристанищен град Мариупол, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

"Един от най-големите металургични заводи в Европа е разрушен. Икономическите загуби за Украйна са огромни. Вредите за околната среда са опустошителни", написа украинският депутат Леся Василенко.

Василенко публикува видео с експлозии на площадката на завода.

Нейният колега Сергей Тарута пък съобщи, че руските сили „на практика са унищожили фабриката“.

„Ще се върнем в града, ще възстановим предприятието и ще го съживим“, написа генералният директор на „Азовстал“ Енвер Цкитишвили в приложението за съобщения Telegram, без да уточни размера на щетите. Когато е започнало нахлуването на Русия на 24 февруари, фабриката е предприела мерки за намаляване на щетите за околната среда в случай на атакар.

"Батериите за коксови пещи вече не представляват опасност за живота на жителите“, пише той. "Спряхме правилно и доменните пещи."

Още по темата

Азовстал е част от групата Метинвест, която се контролира от най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов. Считан за промосковски олигарх преди началото на войната, сега Ахметов обвини руските войски в извършване на "престъпления срещу човечеството срещу украинци".

Уличните боеве в Мариупол пречат на спасителните екипи да стигат до стотиците оцелели, останали под разрушения от руска атака театър. Британското министерството на отбраната заяви, че Русия не е успяла да получи контрол над въздуха и до голяма степен разчита на оръжия, които могат да бъдат изстреляни от руското въздушно пространство.

Украинската армия съобщи за интензивни боеве през вчерашния ден срещу руски войски, настъпващи в Донецка и Луганска област, предава БНР. Град Николаев отново е бил подложен на многократни въздушни нападения. Няма актуални данни за причинените жертви и разрушения. Кметът на Мариупол каза, че в центъра на града има интензивни улични битки, които възпрепятстват усилията за спасяване на стотиците хора, които все още се намират в бомбоубежището на ударения театър.

Руските сили обградиха южния пристанищен град, който е подложен на тежки бомбардировки. Руски части са обстрелвали болницата в северния град Чернигов. След обстрела прозорците на сградата са изпочупени, а пациентите са изнесени в коридора, където температурата е не по-висока от 10 градуса. Кметът Владислав Атрошенко заяви, ча градът е в хуманитарна катастрофа - няма електричество, отопление и вода, а почти цялата градска инфраструктура е разрушена.

Русия не успява да получи контрол над въздушното пространство на Украйна, една от основните цели на Москва, твърди британското министерство на отбраната. Продължаващият им неуспех да постигнат това значително забавя оперативния им напредък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: УкрайнаРусиябомби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 години
Свобода за Кърджали!100 години робство стигат!
175
4
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
95-годишен бивш затворник от Бухенвалд загина в Харков при руски обстрел. Снаряд попадна в къщата му. Хитлер не е успял да го довърши но *** не прощава.
174
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 213 преди 2 години
Вие там ли бяхте тогава? Лично го видяхте?
173
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам чувството, че хората със прокремълско самозъзнание са толкова облъчени, че даже не дай си боже някой по команда от Москва да им нарани семейството те пак няма да приемат истината и ще винят някой друг за това! Всякаш е страшно трудно в определен момент да кажеш това не е нормално, може да ми харесва руската култура, но техните лидери са си изгубили ума.
172
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 211Когато всичко това свърши и се погледнеш в огледалото се замисли колко абсурдно е това, което твърдиш.. Не може всяка упорка спусната от Кремъл да я лапате като шаран кукичка...Как така един цял народ ще си руши цялата държава сам.. Как така не може да приемете, че една империалистична държава като Русия с ченгеджийско управление е способна на това.. Какво трябва да се случи, че да мислите трезво като българи е не като чужди агенти..
171
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азов преди две седмици минира завода.
170
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
азовци отстъпиха до завода исползват като жив щит и мирни жители никои не знае колко жители има там саш вече обсъждат правителството че подържаат нацбата света вече осъзнава че зеленски не командва армията си а някои друг
169
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, защо никъде не прочетох, че украинците сами взривяват заводите си, театри и тн? Техните лъжи наистина минават всякакви граници. Само за да се докажат пред своите господари са готови да си унищожат сами цялата държава.
168
1
 
1
 
! Отговори
шок преди 2 години
Две държави се избиват помежду си. Целия свят бездейства, само наблюдава и коментира. В това време умират хора. Десет милиона вече са без дом. От тях три милиона бежанци. Какво още трябва да се случи. Тотално безумие и извратеност е обхванало политиците и обществото.
167
2
 
5
 
! Отговори
Вансинация преди 2 години
Въпроса сега е : Какво става с тези които прииждат в България ? Имат ли ваксини изобщо някакви? Смесете ги сега с нашите деца и внуци - после ве се вайкаме - КАКВО НИ ДОЙДЕ ДО ГЛАВИТЕ ?
166
1
 
1
 
! Отговори
На зелено преди 2 години
Тия дето са купили на Зелено - ще се хванат за зелено - препоръчвам до седмица на някоя полянка - копривка, лапад, детелина - Пролет ИДЕ
165
3
 
8
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Абе какво стана с ваксинацията бре?????Къде изчезна козела Кунчев?
164
6
 
22
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
"Най големите" стоманодобивни заводи в Европа , държавата с най много атомни реактори,30 тайни лаборатории,стремяща се за Нато в ущърб и заплаха за Русия....Къде си тръгнала Украйна!?
163
21
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
На комунистите само нацисти и предатели им се привиждат. Комунизъм и фашизъм нямат разлика. Следователно, най-големите фашисти са в Кремъл.
162
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ли ви омрзнаха лъжите идете сами и вишлте че всико което сте писали за мариопол е обртната страна да слушата какво говорят жителите на града
161
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо пропускате да кажете че там се крие нац.исткият батальон азов?
160
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ZАбе и ди от,къде е България в твоите молитви?Ние сме в Европа.Значи заминаваме,ама да живее Русия.то бива да си пр ост,ама чак толкова.
159
1
 
3
 
! Отговори
ванс преди 2 години
До ZПий си хапчетата редовно
158
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе какво стана с ковида?
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете, в доменни пещи се произвежда ***, който сетне се преработва в стомана.