Ген. Запрянов: Очаквах повече обсъдени теми от Остин и Петков

Жестът на изпращане на рота "Страйкър" е знак на доверие към българската страна
21 мар 2022 10:42, Петя Славова
40
Ген. Запрянов: Очаквах повече обсъдени теми от Остин и Петков
Снимка: БГНЕС

Пореден ден от военния конфликт в Украйна. Според ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната, е било необходимо да се включат повече теми в двустранния диалог между министъра на отбраната на САЩ и премиера.

Ген. Запрянов обясни пред БНТ, че посещението на Лойд Остин у нас е знак, че САЩ държат на двустранното стратегическо партньорство и са готови да го развиват в посоката, в която обаче ние желаем.

Още по темата
Жестът на изпращане на рота "Страйкър" е знак на доверие към българската страна и желание на задълбочаване на това сътрудничество. В американската традиция, подчиняването на американски войски на друг командир не е много често, допълни ген. Запрянов.

Той обясни, че сред темите на двустранната среща би могло да бъдат още изтребителите Ф-16 за армията, нуждата на Българи от нови радари, както и фондът на САЩ за международно военно подпомагане.

Батальонната бойна група е оперативно подчинена директно на стратегическия командващ в НАТО, тя ще изпълнява оперативни задачи по решение на командването на НАТО, обясни ген. Запрянов.

НАТО се готви да усили Източния фланг до степен да обезкуражи Русия да води война извън Украйна. Този контингент от сили, който се разполага в Балтийските страни, Полша, Румъния и България е политическа демонстрация и решимост. Не си представяйте, че НАТО само с тази батальонна група ще брани България - ако се наложи, тук ще дойдат всички допълнителни компоненти, подчерта ген. Запрянов.

Той коментира и темата за предоставяне на противовъздушната система С-300 като военна помощ за Украйна.

Предоставянето на системата не е като ютия, която ще дадете на съседа си и утре ще си купите нова, и ще си вършите работа. Системата С-300 е включена във въздушната отбрана на страната. Ако ни бъдат предоставени нови средства, ще трябва много време те да бъдат усвоени от българските екипажи и да носят това дежурство, което изнасят със С-300, обясни генералът.

Ако ние имаме достатъчно дивизиони от С-300, тогава изкарвайки, подарявайки на Украйна да помогнем, без това да повиши риска за нашата охрана - тогава да, но при условие, че ние изкарвайки С-300, няма с какво да я заменим, някой трябва да поеме риска, че България ще остане без ПВО охрана за дълъг период от време, допълни той.

Ще изпрати ли България системи С-300 на Украйна?

Всички страни предоставят отбранителни оръжия на Украйна. Нито едно от тези оръжия не може да бъде използвано срещу територията и населението на Русия. Тоест, украинската страна не може да атакува Русия, да наруши нейния суверенитет, обясни ген. Запрянов. Отбранителното оръжие се доставя на жертвата, на агресора, за да се защити, допълни той.

Има междудържавен договор за тези ракетни системи, има клауза, която казва, че страната получател на оръжието не може да го реекспортира за трета страна. Иначе ще имаме нарушение на междудържавен договор, обясни ген. Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И украинците се хвалеха, че американците ги подкрепят, сега вижте какво стана...
28
1
 
12
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
Поприказвали си, няма лошо. Важното е да не разрешаваме трайно разполагане на чужди войски и на стратегически нападателни оръжия на наша територия. Американците от никъде не са си тръгвали доброволно.
27
2
 
8
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
Просто Киро, как пък един път не си закопча ризата под вратовръзката???? Няма ли кой да му каже на този да прояви малко уважение, от км се вижда, непочтително и грозно, неуважително, измекярско като него....
26
19
 
7
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Генерал Запрянав ужасно се кахъри да не вземе да падне някой снаряд върху свещената руска земя. Само некадърници и руски поддлоги в тая армия бе. Веднъж да се затрие тая скапана русия та и България да дръпне най-сетне напред.
25
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гн Запрянов,руски шпионин лиси???
24
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 Русофилските гoведата се контролират само с тояга.
23
0
 
5
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
Те си говориха и за друго, ама ти не знаеш. Остин каза на Кирето , не бои се Путин идва, само чакаите да натисне копчето и да видиш какво става...
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то той снежинко не е дошъл тука да обсъжда ,а да дава заповеди на нашият,а той да изпълнява нали сме им колония..
21
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо се обърквама. Имат ни доверие и затова ни пращат рота да ни контролира.
20
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Остин беше пределно ясно че форсмажоретките на Путин Радев и Нинова ще са против всякаква помощ за Украйна и затова просто не искаше да си губи времето с нашите откачени русофили. Дойде и си отиде, както направи и Кьовеши.
19
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мими, по твоите разсъждения всички страни, които имат натовски бази на територията си, са американски държави? Не мисля. Точно обратното- Нато е гарант за сигурността на тези държави. Понеже като има един луд войнстващ маниак като Путин, който изведнъж реши да ни нападне, защото в болното му съзнание България му принадлежи, кой ще ни отбранява? И как да не си го помисли, като само у нас русофилите са на всяка крачка.
18
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро се чуди, как има толкова русофили в БГ, после се чудим, що сме най-бедната държава в ЕС :))) Бедни сме, щото обслужваме интересите на Раша, не нашите :)
17
5
 
24
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ, БЪЛГАРИЯ ПАК Е НА ГУБЕЩАТА СТРАНА. ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ НО НЯМА ДА Е УТРЕ
16
2
 
24
 
! Отговори
Познавам преди 2 години
ген. Запрянов още от капитан, когато беше заместник командир на 28570, бившото 50130. Той е свързочник. Изключително кадърен офицер. Беше завършил академията в Москва. Много се гордееше с това и разказваше нон стоп руски вицове. После и той стана пръв натовец.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
г-л Запрянов е от ДПС. Лансира се от бившите генерали на ДС, които навремето създадоха ДПС. Те го направиха генерал. винаги, когато ДПС е със силни позиции във властта и Запрянов е там. Ролята му винаги е била да обслужва с военни поръчки обръчите от фирми на разпределителя на порциите. Пряко изпълнява указанията на Ирена Кръстева и синчето и.
14
1
 
9
 
! Отговори
прав си преди 2 години
До Анонимен 6 Ако почнем да изнасяме генерали ще останем под пари!
13
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам на нито една институция ,нито един полицай ,военен,лекар ,политик .След като сме за Украйна да направим Азов господа управляващи нали?Да се прави на мармалад всеки които не говори добре български и чужд.Нали сме с Украйна правете Азов бе ?
12
3
 
9
 
! Отговори
Мими921 преди 2 години
Анонимен далеч си от истината !
11
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой ще ни вкара във война, това няма да е помощта на БГ за Украйна/Нато, а подкрепата за Путин която има у нас! Социалните мрежи, особено туитър са залети с видеа от протеста на Възраждане от преди 2 дни, на който се развяват бълг. и руски флагове, със заглавия на англ "България протестира в подкрепа на Русия, хората веят знамена "Nato, go home"...Nato out! Коментарите са изключени(ясно защо!), но цял свят чете и си прави изводи. Единствено у нас се развяват руски знамена!! Срам ме е.
10
3
 
22
 
! Отговори
Мими921 преди 2 години
До пияница Мистик по твоите разсъждения това няма да е българска държава а американска ! Този е от платените коментари ето такива хора искат да затрият България !! НАТО ВЪН САЩ и ЕС !