Абрамович се чувствал толкова зле, че попитал: "Умирам ли?"

Милиардерът може би е отровен с хлоропикрин или малка доза новичок
31 мар 2022 21:05, Нели Христова
80
Абрамович се чувствал толкова зле, че попитал: "Умирам ли?"
Снимка: БГНЕС

Роман Абрамович се почувствал толкова зле след предполагаемото си отравяне, че попитал: "Умирам ли?"

Още по темата

Източник твърди пред The New York Times, че руският олигарх е задал въпроса на лекаря, който го преглеждал, след като той и двама други мъже, част от делегацията, преговаряща за мир в Украйна, се разболяха по време на дискусиите на 3 март в Киев.

Владимир Углев, руски химик, помогнал за създаването на нервно-паралитични агенти "Новичок", твърди пред "Таймс", че Абрамович може да е бил отровен с вариант на хлоропикрин - токсин, използван в окопната война през Първата световна война. Той се използва и като инсектицид в селското стопанство.

Христо Грозев, разследващ журналист в Bellingcat, бе първият, който се усъмни, че именно това е веществото, отровило Абрамович, след като олигархът и украинските преговарящи се оплакаха от лющеща се кожа и загуба на зрение. Рустем Умеров, украински депутат, представляващ президента Зеленски по време на неформалните преговори, бе един от засегнатите, както и още един руски бизнесмен.

Има предположения, че тримата може да са погълнали токсина чрез шоколад и вода с отрова. Тази теория обаче се усложнява от факта, че четвърти член на неформалния екип за преговори не е развил никакви симптоми, въпреки че е ял от същия шоколад и е пил от същата вода, според Bellingcat.

55-годишният Абрамович е действал като неофициален пратеник на Путин в преговорите с Украйна, които тази седмица доведоха до обещанието на Русия, че ще облекчи нападението си срещу Киев и град Чернигов.

Хлоропикринът е произведен за използване в окопите по време на Първата световна война. Той е складиран по време на Втората световна война и е бил използван като сълзотворен газ за борба с безредиците. Въпреки че не е толкова смъртоносен, колкото другите отрови, може да причини сърбеж в очите, увреждане на белите дробове и повръщане при вдишване. Токсинът се използва в селското стопанство като пестицид и като фумигант на почвата.

74-годишният Углев помага за създаването на агенти на новичок в секретна лаборатория в затворения град Шихани, Русия, през съветските години. Неговите разкази за работа по програмата са в противоречие с официалната линия на Кремъл, която гласи, че страната никога не е имала програма за химически оръжия.

"Информацията, с която разполагам в момента, ми позволява да стигна до заключението, че отравянето е дошло от военен токсин", казва той. "Специалисти, разговаряли с Христо Грозев, предположиха, че става дума за хлоропикрин. Но хлоропикринът има много силна, специфична и поразителна миризма, което го прави много труден за употреба при отравяния, без да бъде открит."

"Вероятно е било някаква по-малко откриваема форма на хлоропикрин. Но не съм работил в индустрията от 1990 г. и никога не съм бил отговорен за въпроси, свързани с разработването и използването на тези видове токсини – видовете, използвани в полицейските сълзотворени газове", добавя той.

В интервю за "Популярна политика", рускоезичен канал в YouTube, Грозев описа как експертите по токсикология, които са прегледали делегатите, се съгласяват, че симптомите им съответстват на отравяне с хлоропикрин.

"Всички експерти. . . казаха, че не е случайно, не е хранително отравяне и не е алергична реакция", каза той.

Попитан каква отрова според експертите е използвана, Грозев каза: "Хлоропикрин – агент, който отговаря на почти всички докладвани симптоми."

"Единственият недостатък на теорията е, че хлоропикринът обикновено мирише доста силно, което означава, че е доста трудно да се даде на някого, без да бъде забелязан", каза той. "Друго предложение, изтъкнато от един много знаещ специалист, е, че може да е новичок, който в малки дози причинява подобни симптоми."

Углев каза, че висока доза хлоропикрин може да бъде смъртоносна, но когато е бил в Съветската армия, тя е била използвана за тестване на противогази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да е жив и здрав човека и да се оправи.............спечелил си е с акъл парите.........................Роман Абрамович!!
38
0
 
4
 
! Отговори
Арменско Радио преди 2 години
Попитали радио "Ереван": "Може ли жена да направи мъжа си милионер?" Последвал мълниеносен отговор: "Да, ако е бил милиардер."
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..............стига с тоя Новичок, бре................такова вещество няма...............не го ли разбрахте???
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той ще строи нова Украйна от пепелищата. Защо да го тровят.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ари ве?
34
3
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Голям праз - един евреин по малко
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по време на дискусиите на 3 март в Киев - с една дума си е чисто украинска завера, в Киев руснаци по това време не са ходили!!! преговорите бяха в Белорус
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те украинците един от екипа го убиха уж по погрешка, явно и на още някой са искали да светят маслото, ей накрая няма да има желаеши за преговори от украинска страна ша са ги изпоотрепали, може и това да е целта :)))
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може някаква по яка отрова да са приготвили, почнаха от полоний в чая при отравянето, после на няколко пъти новичок сега може да е нещо ново.
30
2
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Значи, бай Роман е наше момче бе! Той толкоз шотланска ракия е излочил, че може да напълни малкия басеин на голямата си яхта, дето е в Турция бе... Абе тъй разправя нашия заслужил алкохолик Хърса бе.Викаме му Хърса, щото е от Христо Милево, селото на скучаещите милионери...Като го погледнеш отгоре, цялото е като бежански палатков лагер а пък вътре-домати, краставици, дини и кауни и квото ти дойде друго на акъла. Ама той Хърса може и да послъгва, щото пак е в розовата мъгла и ни приема-ни предава
29
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ню Йорк Таймс... вервам ви!
28
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин трябва да отровят и за по-сигурно да го гръмнат 3 пъти в главата.
27
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Грозев, пишман разследващия журналист, даже токсиколог стана. Ей, какви "журналисти" имаме, какви "гении". И пак станахме с тях за смях...
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симптомите му баш са микровълново лъчение.Нелито също са я облъчвали и наскоро са я боляли очите и главата.Никога не спете с телефона до вас и ако може нощем си изключвайте интернета.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лато се знае как украинците опищяват до небето и преувеличават всичко, смятайте какъв вой щяха да нададат, ако наистина им беше изтровена делегацията. Ама не. Вестникарски измислици и то на американски и английски медии.
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните "демократи" тровят много повече от руските сатрапи.
23
6
 
11
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Укрите казаха, че няма отравяне. Техните хора казаха, че са добре. Какво нашите спецове и американските вестници все отравяне от руснаците им се привижда. Абрамович представлява Путин в тези преговори неформално. Зеленски ходи да се моли на британците да му свалили санкциите. Ама бил отровен. Ако е така, са или британците, или американците. Не са други. Но украинците вече потвърдиха, че няма отравяне.
22
0
 
7
 
! Отговори
Сага за лека нощ преди 2 години
Тема номер 5 по същия въпрос.Утре ще има номер 6.Между другото Грозев е от купените журналисти на ЦРУ.Неслучайно е на онзи пост в Balligcat.Прекалено е запознат с отрова,за която никой не знае.Информацията му е пусната отгоре.2014 г. Улфкотр спря войната като си призна,че са му плащали да побликува материали,за да се предизвика война с Русия.Дали сега ще се намери съвестен журналист да си каже истината и всичко да спре?
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абрамович е ходещия портфейл на Путин. Едва тия дни той го осъзна и сега се опитва да се отърве от тази догма.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, бе вчера го даваха в Истанбул като се хилеше като ....