Путин бил подведен от съветниците си за хода на войната в Украйна?

Те му давали невярна информация и за ефекта на санкциите върху руската икономика
31 мар 2022 07:07, Елка Василева
297
Путин бил подведен от съветниците си за хода на войната в Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

Служители на разузнаването на САЩ са установили, че съветниците на руския президент Владимир Путин са го дезинформирали за лошото представяне на армията на Русия в Украйна, цитира Асошиейтед прес Белия дом.

Съветниците се страхуват да му кажат истината, твърди американското разузнаване.

Още по темата
Констатациите, разсекретени наскоро, сочат, че Путин е наясно със ситуацията по информацията, която достига до него, и сега има постоянно напрежение между него и висшите руски военни, предаде БТА.

САЩ смятат, че Путин е заблуждаван не само за работата на руската армия, но и за това "как руската икономика е осакатена от санкциите, защото отново висшите му съветници се страхуват да му кажат истината", заяви директорката по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд.

"Имаме информация, че Путин се е почувствал подведен от ръководителите на военната му операция и че това е довело до напрежение между него и генералите му. Смятаме, че съветниците на Путин са му предоставяли невярна информация относно хода на войната и това колко слаби резултати постигат руските войски, както и за реалния ефект на санкциите върху руската икономика. Това е така, защото съветниците му се страхуват да му кажат истината. Всичко това отслаби Русия в дългосрочен план и я постави в изолация на международната сцена", заяви Кейт Бедингфийлд, директор по комуникациите в Белия дом.

Американската разузнавателна общност е заключила и че Путин не е знаел, че армията използва и губи наборни войници в конфликта в Украйна.

По-рано президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че не може да коментира разузнавателните данни.

Според американски служител, говорил при условие за анонимност, администрацията се надява, че разкриването на тази констатация може да помогне на Путин да преразгледа възможностите си в Украйна. Войната е изпаднала в кървава безизходица в голяма част от страната, с тежки жертви и спадащ морал на руските войски, тъй като украинските сили и доброволци оказват неочаквано силна защита, информира Асошиейтед прес.

Но публичността на информацията би могла да доведе и до риск от по-нататъшна изолация на Путин, който според американски представители изглежда поне отчасти воден от желанието си да върне престижа на Русия, загубен след разпадането на Съветския съюз.

"Това, което прави, е да подчертае, че това е стратегическа грешка за Русия", каза Бедингфийлд за констатацията на разузнаването. "Но аз няма да характеризирам какво ... Владимир Путин може да мисли за това."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира данните от разузнаването с думите: "Диктаторите не обичат хора, които казват на властта истината".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
5
 
4
 
! Отговори
Morski преди 2 години
"Путин бил подведен от съветниците си за хода на войната в Украйна"- Е кво излиза по това ТЪПИГЙОЗКО твърдение достойно за комедийно произведение от класиката? Путин бил много глупав ,щом така лесно се подвежда! Да не споменаваме за руската " доверяй ,но проверяй!" АБЕ РУБАШКИ ВСЕ АЛЧНИ ЗА ЧУЖДОТО ,НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ВЕЧЕ ТАКА ЛЕСНО - НЮРНБЕРГ, ХАГА, ЧЕМОДАН- ТЮРМА!
201
3
 
3
 
! Отговори
Жълта преса преди 2 години
на dnes покой не им дава путин)) в българия проблемите ни свършиха
200
7
 
11
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Не знам колко е бил подведен но виждам, че 40 дни прехвалената много милионна велика мурзилска армия, подпомагана от десетки хиляди чеченски, сирийски и всякаква арабска пасмина ислямски главорези, които са въоръжени до зъби със самолети и ракети, се гърчат под ударите на няколко хиляди украински донски казака, въоръжени само с кураж и бутилки ***. Затова Импексовата БСП.дирастия водена от Крадеф и Краднелия, не искат да им помогнем военно, за да не обърнем хода на войната...
199
2
 
2
 
! Отговори
Установили преди 2 години
как? Присъствали са на заседанията в тихата стая? Или звездите им го говорят, както винаги.
198
11
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Помнете ми думите: Украйна скоро няма да съществува във вида в който е сега!
197
10
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Пълни глупости! Поредната дезинформация за да повдигнем бойния и политически дух на една умираща Украйна и загниваща империя наречена САЩ!!!
196
6
 
5
 
! Отговори
до обективен преди 2 години
Абе я кажи пак ли американците караха руснаците да копаят окопи в Червената гора до Чернобилската АЕЦ, та сега 2 автобуса с войници са със симптоми на лъчева болест? Толкоз за Красная хахахаха
195
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно Путин не може да бъде подведен.
194
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След войната украинците ще се скарат по между си кой велик и кой по велик. Русначетата ще си отидат те нямат нито мотив нито желание да се бият. Но ако някой ги нападне ще защитят родината си и ще победят. За Крим и Донбас забравете. Харков и Одеса ще бъдат свободни градове държави. За сега.
193
6
 
8
 
! Отговори
Ботев преди 2 години
Един изнасилвач може ли да е подведен от други изнасилвачи, че нищо няма да му се случи, ако тръгне да изнасилва? Руското общество е изтъкано от злоба, завист и комплекси, че имат ресурси, а живеят като последните бедняци. Винаги е било така и дано не бъде винаги така за в бъдеще. И Пушкин, и Толстой, и нашите революционери - всички пишат за злобата и завистта на руснаците, за двуличието и лъжите им. Но защо ли не сте го учили в училище...а, да, защото не е удобно за петата колона у нас.
192
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е доколко един радикализиран фашист - самодържец може да е подведен и доколко - просто да е загубил възможността за трезва преценка.
191
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите са прави. Те винаги и за всичко имат доклади които са верни. Великите сили се поддържат по между си.
190
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе на тоя жужак де му е акъла???Как си мисли ,че може да завладее държава с 44000000 жители за 1-2 месеца???Никога няма да успее!!!Ако мисли да го стори трябва да убие поне 30тина милиона?!!!
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно си дурак.
188
3
 
8
 
! Отговори
Дурак преди 2 години
Горкия Путин излъган, ай стига глупости. Русия стана за смях на света, уж най-силната армия, най-модерна, лъжи и прах в очите. Същата манджа както при студента война
187
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва хората да са русофили и русофобите. Не може ли просто да имам мнение. Например за паравоенните формирования. Само не особено интелигентните хора не търсят вината в себе си, но повечето хора не са нито умни нито интелигентни.
186
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ахаааа каква била работата....
185
1
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Бре краварите може и да са прави за това! Не за друго ми те си казаха, че питин ше нападне украйна и питин я нападна! Така, че може и да почва питин да се превръща като хитлер накрая! Когато е раздавал заповеди на несъществуващи вече армии и когато неговите подчинени са се страхували да му го кажат това! Та кой знае може краварите да са прави!!??
184
3
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Изперкала работа! Западът бил виновен ,че въоръжил Украинците да си защитават Родината, земята,децата, семействата...! А "горките" агресори, как станали "жертви" на оръжието на Запада! Някои верно са зомбирани и са скъсали нишката с главния мозък!
183
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците са въоръжили и милитаризирали Украйна. Това го разбрах в навечерието на войната когато Бнт показа справка коя страна с какво разполага. Съотношението беше в полза на Украйна и сега Запада продължава да я въоръжава и на тяхната страна е отговорността за жертвите. Ами жертвите от войната по пътищата кой е виновен правителствата са виновни както и в Украйна нейното правителство е отговорно