Абрамович се оказа изненадващият играч в преговорите между Русия и Украйна

Руският магнат се появи в Турция
6 апр 2022 12:56, Петя Славова
28
Абрамович се оказа изненадващият играч в преговорите между Русия и Украйна
Снимка: БГНЕС

Когато миналата седмица Турция беше домакин на преговорите между Русия и Украйна, сред официалните лица и дипломатите, събрани в крилото на бившия имперски дворец "Долмабахче" в Истанбул, се появи познато, но неочаквано лице. Това беше Роман Абрамович, руски магнат, милиардер и собственик на футболния клуб "Челси", който отдавна се опитва да намери баланс между сърдечните връзки с Кремъл и охолния начин на живот на Запад, предава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Какво правеше той на преговорите в Истанбул?

"Абрамович участва в преговорите като член на руската делегация", обясни турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според него присъствието на Абрамович показва, че олигархът се ползва с "доверието" на Москва.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Абрамович полага "искрени" усилия за мир още от първите дни на войната, и добави, че той има "положителен" принос за дипломатическите усилия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че макар Абрамович да не е бил официален член на делегацията, той е участвал в "осигуряването на определени контакти" между руската и украинската страна, за което е имал одобрението и на двете страни.

Още по темата

Миналата седмица "Уолстрийт Джърнал" съобщи, че Абрамович е пътувал до Киев по-рано през март, за да се срещне с президента Володимир Зеленски. Докато е бил там, той е бил подложен на предполагаема атака с отрова, която временно е засегнала зрението му.

"Правилната страна на историята"

Анализаторите твърдят, че нахлуването на Русия в Украйна е било лична катастрофа за Абрамович, заради която той е бил санкциониран от ЕС и Обединеното кралство, принуден е бил да продаде "Челси", а стойността на активите му е намаляла с милиарди. Той има личен интерес от това конфликтът да приключи по мирен път и евентуално да играе роля, която би му позволила да си върне благоразположението на западните столици, които някога са го посрещали с такъв ентусиазъм.

Александър Баунов, старши научен сътрудник в Московския център "Карнеги", заяви, че присъствието на Абрамович на преговорите има "различни възможни обяснения", но би могло да бъде свързано с "репарации" при възстановяването на разрушените в Украйна райони, вероятно с частни пари.

"За Абрамович това е и добре дошъл шанс да бъде от правилната страна на историята", добави той.

За критиците ситуацията просто разкрива реалността, че Абрамович е приятелски настроен към Кремъл олигарх, който е успял да натрупа богатството си благодарение на близките си връзки с президента Владимир Путин. Абрамович е "имал привилегирован достъп до президента и е поддържал много добри отношения с него. Тази връзка с руския лидер му е помогнала да поддържа значителното си богатство", заяви ЕС миналия месец, когато обяви санкции срещу Абрамович и други руски олигарси заради Украйна.

В евентуален опит да избегнат санкциите, две луксозни суперяхти, собственост на Абрамович - над 160-метровата „Eclipse“ и 140-метровата „Solari“ - акостираха в Турция, която не се присъедини към европейските санкции.

PR трик?

Мария Певчих, ръководител на разследванията във фондацията за борба с корупцията на противника на Кремъл Алексей Навални, описва Абрамович като "най-верния и предан олигарх на Путин". Тя заяви, че те са се възползвали от негласна сделка с Кремъл да не участват в политиката. Участието му в разговорите "ми прилича на пиар трик", каза тя.

В изненадващ завой в кариерата си Абрамович служи от 2001 до 2008 г. като губернатор на слабо населената област Чукотка в крайния североизток на Русия, влагайки собствени средства в един от най-слабо развитите региони на страната. Абрамович е бил съсобственик, заедно с правителството, на руската телевизия "Първи канал". По време на инвазията каналът си спечели лоша слава с прокремълските си репортажи и с това, че стана обект на протест в ефир от страна на недоволен журналист. През март 2019 г. той намали дела си до 20%, а след това продаде и последната част на руска държавна банка.

Според списание "Форбс" нахлуването в Украйна е довело до това, че нетното състояние на Абрамович е намаляло до 8,3 млрд. долара в сравнение с почти 15 млрд. долара преди началото на нападението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Върнат руски шпионин преди 2 години
Хора, кажете как да си изпера гащите на - 35??Тука в Камчатка що е студено? Добре си бехме в Италия.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тъй случайно станал посредник .Стават такива работи.......мдааа :) :) :)
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сите евреи са изненадващи играчи
14
3
 
9
 
! Отговори
Обърнете внимание на преди 2 години
нещо - санкциите срещу Русия и техните контра-санкции са срещу личности. Тези личности, в Русия ги наричат "олигархи", а в САЩ - "бизнесмени". И в двата случая, тия хора държат цели отрасли в икономиките на страните си, а по някога и извън тях. Реално тази война е поредното мерене на п**ки между милиардери. Вечното дерби, кой ще налапа повече лъжици едновременно. Няма конспирации, има само ***, човешка алчност. В природата тъпотията се наказва със смърт, докато в цивилизацията тя се поощрява!!!
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще повърна от тия пропагандни статии. Какво значение има какво прави там, ако се бори за мир? Нещо което никой в ЕС не прави! Руснаците и украинците са много близки наорди и съм сигурна, че има личен интерес в това безумието да спре възможно най-дълго. Да не говорим за финансовите санкции, които той и всичките му "приятелчета" понасят.
12
6
 
5
 
! Отговори
н2о преди 2 години
В руските форуми си задават само един въпрос: "Чии интереси защитава Олигарха Абрамович на тези "преговори"???" Май в Кремъл цари пълен хаос!? Всъщнос кой управлява политическите процеси в Русия? ОчеВадно е, че в Кремъл има сбъсък между фракции и интереси. Чинвниците Олигарси срещу Патриотите... от това кой ще победи, ще зависи бъдещето не само на Русия, но и на света!
11
6
 
13
 
! Отговори
мдааа преди 2 години
Ама нали мисирките го бехте отровили с АНГЛИЧОК ... английското менте на новичок!!!!
10
13
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ако изперкалото джудже убиец умре и Абрамович стане президент на Колхозия да знаете, че нещата ще тръгнат много на добре за всички. И за колхозниците и за цивилизования свят. Той е космополит, за разлика от изкукуригалия Джуджан, на който му се привиждат само западни врагове, дето искат да го нападат :)))
9
2
 
7
 
! Отговори
Луцифер преди 2 години
Х а ха ха ха! Какво прави юда на юдиното хоро?.!. Тъпо А???
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абрамович е зависим от ***, явно за това не може да си намери мястото :)))
7
1
 
2
 
! Отговори
До анонимен 9 преди 2 години
Доста логично звучи. Друго обяснение защо им е притрябвал няма.
6
11
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
За тези които сега ще подскочат срещу олигарсите, ами да изглежда нечестно някой да натрупа милярди от една страна, обаче като се замислим това прави по няколкостотин долара на човек от населението, които ще бъдат изхарчени в рамките на седмици, след това колхозника ще се държи за палците на краката. Докато олигарха слага ред в хаоса и контролира иначе разюзданото и гламaвo население.
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абрамович е един фалирал руски бизнесмен изпратен да спасява авоарите на Путин по знайни и незнайни сметки. Изведнъж в Германия доскорошната собственост на Газпром се оказа владение на руски диджеи и руски прocтитутки опериращи на немска земя. В крайна сметка тези спешни фалшиви сделки бяха обявени за незаконни а цялото имущество на Газпром в Германия беше национализирано а ръководството сменено с германски държавни служители. Та това ще се мъчи да спасява Абрамович парите на приятеля си Путин.
4
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСЯКАКВИ ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ, А ЗА ПРОТЕСТА ПРЕД НС - НИЩО. ПРОТЕСТ НЯМА НАЛИ?
3
4
 
6
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
За какво пък са го взели бе, на тия преговори ще гледа като натровен...
2
4
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А звездите ми казаха че съм аз:)))
1
5
 
19
 
! Отговори
Dtrumppp преди 2 години
Подла мишка!Тьрси сега заем от американски приятели да плати заплатите в челси, защото сметките са му блокирани навсякьде- лукава ватенкаОтказали са ми пари и те, затова се натиска в преговорите, да му пуснат аванта