Виновен ли е патриарх Кирил за войната в Украйна?

Позицияна на руската църква доведе до разделение в енориите й
Обновена: 26 апр 2022 16:31 | 26 апр 2022 16:08, Нели Христова
79
Виновен ли е патриарх Кирил за войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

В най-свещения ден в своя религиозен календар Руската православна църква се бореше под тежестта на собствените си противоречия.

Докато нейните конгрегации се събраха за православните великденски служби по целия свят в неделя, мнозина поставиха под съмнение лоялността си към църквата, както никога досега, недоволни от позицията й по отношение на войната в Украйна.

Вместо да настоява за мир, патриарх Кирил, лидерът на Московската патриаршия и оттам на Руската православна църква, активно изрази подкрепата си за конфликта.

В проповед в началото на март 75-годишният мъж, който е доверен съюзник на Кремъл, изглежда оправдава руската инвазия с богословски съображения. "Влязохме в борба, която има не физическо, а метафизично значение", каза той.

Подобно на Путин, патриарх Кирил е привърженик на доктрината "Руски мир" ("Руски свят") - вид етнически национализъм. Той говори за руснаците и украинците като за "един народ" и призовава за тяхното "обединение".

За много от вярващите възгледите му са несъвместими с православните християнски учения. В резултат на това енории в Украйна, както и в други православни държави, обмислят дали да скъсат официално с Москва.

Руската православна енория Свети Николай Мирликийски в Амстердам вече го направи. Миналия месец нейните членове гласуваха с необходимото мнозинство от две трети да прехвърлят вярността си към Вселенската Константинополска патриаршия.

"Мисля, че вероятно ние бяхме първата енория на Московската патриаршия извън Русия, която се оттегли", казва преподобният д-р Майкъл Бакър, богослов, който служи като един от нейните свещеници, пред The ​​Independent: "Това, което ускори всичко, беше войната. Бяхме ужасени, че патриарх Кирил не призова за мир. Освен това беше ясно, че той подкрепя конфликта, а за нас това беше неприемливо."

"Това не беше голяма проява на храброст от наша страна, нашата съвест ни налага да говорим", добавя той.

Д-р Бакър вярва, че повече енории ще последват този пример. Той обаче обясни, че съставът на някои конгрегации изключва тази възможност. "Някои от тях са доминирани от етнически руснаци, които са много привързани към режима и към Московската патриаршия. Тук имаме 20 националности и сме много отворена енория."

В Западна Украйна новоатонският манастир "Свето Възкресение Христово" в Лвов също се отдалечи от Московската патриаршия, като вместо това реши да се присъедини към Православната църква на Украйна.

Дмитро Хориевой, директор на Центъра за религиозна сигурност в Украйна, отбеляза, че подобен ход "не е обичаен" в страната, като много църкви все още не са сигурни в следващите си стъпки.

Това не означава, че руските православни християни в Украйна са доволни от статуквото. Отец Андрий Кобетяк, който все още формално принадлежи към Московската патриаршия, е сред онези, които искат да прекъснат връзките си с нея.

Свещеникът се надяваше, че Кирил ще говори като християнин в защита на мира. "Патриархът не само не се противопоставя, но и открито благославя руската армия да отиде в Украйна и да унищожи украинския народ“, каза той.

Въпреки че никой епископ все още не е изразил желание да се раздели с Руската православна църква, отец Кобетяк твърди, че духовенството и вярващите в Украйна се стремят към "духовна независимост", споменавайки как един свещеник сега служи в "полуразрушена катедрала без паство" в област под обсада.

"Основната задача, която виждам засега, е да останем човечни и да намерим начин да се отделим от Московската патриаршия.

Той би искал да види патриарх Кирил лишен от поста си. Затова отец Кобетяк подписа писмо с 439 други руски православни свещеници с молба Синодът да проведе трибунал срещу него.

Той казва, че има "минимални надежди", че Кирил действително ще бъде свален, позовавайки се на мълчанието на водещи православни фигури относно войната в Украйна, но се надява, че писмото поне ще даде по-голяма известност на проблема.

Отец Андрий Пинчук, който дава начало петицията, каза, че е "практически невъзможно да се предвиди" какво ще се случи с потенциален трибунал. "Но дори да говорим само за осъждане на концепцията за "руски свят", това ще бъде победа", на мнение е той. "И дори това да не се случи, ние имаме победа, защото 440 православни свещеници вдигнаха глави и казаха, че не са съгласни с гангстерската политика на Московския патриарх."

Д-р Брандън Галахър, теолог от университета в Ексетър, е бивш руски православен свещеник, съавтор на друга декларация, осъждаща ролята на Московската патриаршия в подкрепата на войната на Путин. Повече от 1000 източноправославни учени са я подписали досега.

"Кремъл предостави оръжията за тази война, но църквата предостави идеи", казва той, обяснявайки, че църквата е изиграла централна роля през последните две десетилетия за втвърдяването на руския национализъм. "Искахме да кажем, че няма място за това в Православието. Това е мерзост, това е ерес."

Московската патриаршия все още не е отговорила на искането на The Independent за коментар по това твърдение и за мнението си относно разколите в нейната деноминация.

Д-р Галахър обаче смята, че шансът патриарх Кирил да бъде отстранен от поста е малък. "Не знам как ще се случи, трябва ни великденско чудо", казва той, коментирайки, че рядко се е случвало в миналото.

Също така има и нарастващи искания цялата църква да бъде наказана и остракирана от Световния съвет на църквите (ССЦ) поради позицията си по отношение на инвазията.

Питър Проув, директорът по международните въпроси на WCC, казва, че въпросът е решение за църквите-членки на организацията. Нито една от тях все още не е подала жалба, но "много висши" църковни лидери са го направили поотделно.

Дори ако ръководните органи на ССЦ одобрят спирането, Руската православна църква ще бъде изгонена само след обширен диалог, обяснява той.

Въпреки че избягва всякаква явна критика, Проув намеква, че московската църква е нарушила християнските си задължения. "Мисля, както каза бившият архиепископ на Кентърбъри д-р Роуън Уилямс, че много от нас по света, включително и аз, търсят нещо разпознаваемо християнско, което да бъде казано от ръководството на Руската православна църква."

"Като казахме това, ние сме много наясно с ограниченията при които Руската православна църква – и много други църкви – трябваше да работят в ситуации на големи политически затруднения, особено при авторитарни режими."

Д-р Кирил Ховорун, известен украински богослов и бивш високопоставен служител на Московската патриаршия, по-бързо преценява недостатъците на собствената си църква.

В продължение на много години той играе голяма роля в управлението на външните църковни връзки. Той се зае с тази работа в родната си страна между 2007 и 2009 г., преди Кирил да бъде назначен за патриарх и да го помоли да се премести в Русия.

Д-р Ховорун, който действаше като богословски съветник на църковния лидер, каза, че е осъзнал "бързото развитие на доктрината за "Руския свят" и е предупредил за потенциалните опасности от нея.

"Сега е като чудовище. Но тогава беше като бебе в люлката, което гука – беше много малко", спомня си той. "Аз предупредих патриарх Кирил, че това ще бъде пагубно за църквата, за Украйна и за самия него. Но той не ме послуша“, добави той, говорейки за епизода, довел до оставката му през 2012 г. По-късно той се мести в САЩ, за да преподава в Йейлския университет.

През изминалото десетилетие той използва своята академична платформа, за да подчертае заплахата, която представляват етнорелигиозните учения на Московския патриарх. Той остава част от църквата, като твърди, че е най-добре да се противопоставим на Кирил отвътре.

Д-р Ховорун не си прави илюзии относно бившия си шеф. "Това е нарастващ консенсус – включително сред украинците, които са членове на Московската патриаршия – че Кирил трябва да бъде виновен до голяма степен за тази война."

За д-р Ховорун този православен Великден беше различен от предишните. Тъй като вместо обичайната радост имаше тъга. Много енориаши трябваше да преразгледат отношението си към Великден, казва той.

"Във момент, когато трябва да отпразнуват радостта от Възкресението, те знаят, че хората умират, изнасилвани и измъчвани в Украйна",обяснява той. "За много хора в Украйна, Русия и другаде този Великден е много повече за Разпети петък – страданието на Христос – отколкото за възкресението."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
7
 
! Отговори
Кцк преди 2 години
Мизерното прасе Гундяев, именуващ се "патриарх" Кирил - трябва да бъде анатемосан и изгонен от лоното на църквата.
56
1
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Всичко е истина, всичко е лъжа. Всичко е лъжа, всичко е истина.
55
0
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 2 години
"Някои от тях са доминирани от етнически руснаци, които са много привързани към режима и към Московската патриаршия." Руснаците по света бяха предупредени поне 3 седмици преди войната. Проверете и ги накажете!
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това НЕЩО с църковните одежди няма нищо общо с църквата и православието. Погледнете лукавата му заговорническа, кагебейска физиономия, с която гледа Путин!
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подобно на Путин, Патриарх Кирил си е бивш кадър на КГБ
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той даде благословията си на Путин за тази война!Той всъщност няма друг избор, де....
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само Путин и Гундяев са кадри на КГБ. В руското государствено управление всички са минали през службите на КГБ,дори и секретарките и чистачките.Там няма значение колко знаеш и можеш,трябва да имаш стаж в службите на КГБ. Служебния пост в Русия и СССР не се ,,изкачва'',той се дава със заповед,и никой не кандидатства за по-висок служебен пост.Там се нарежда със заповеди които никой не знае от кого и от къде идват.А най-голямата глупост е да тръгнеш да търсиш кой стои зад кулисите на власта в РФ
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно какво ще е становището на БПЦ??? От една страна РПЦ нарушава канона и основата на християнството с призиви за война, възхвала на терор, убийства, изнасилвания и войнстващ национализъм, от друга парите на БПЦ са в руски банки... Дали БПЦ ще реагират като християни или ще се прекланят през златния телец???
49
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До фактите говорятМного ми есмешно когато едни хора в продължение на десетилетия са преследвали убивали и пращали в лагери свещеници ми говорят за православие ! Това вече е гавра с християнската вяра !Да не споменавам само колко храмове са разрушени в Русия и сега първи православни ! Е няма такава наглярия !!
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, нашата Пиги се пльосна в краката на масовия убиец от КГБ - гундаев. Срам!
47
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До АнонименГенералът от КГБ патриарх Кирил е толкова патриарх колкото аз съм швед ! А ти анонимчо спри вече да плашиш с Путин защото стана много досадно !Ти преди лягане сигурно горещо целваш портрет на твоя вожд !
46
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ви нападне Путин, просто се предайте, няма какво да се биете за милиардите на Зеленски и за златото на Боко. Ако си мислите, че се биете за достойнство, погледнете какви клоуни ви управляват. Да не мислите, че сте в Прусия и ви управлява Фредерикус Велики, та ще се биете за достойнство?
45
0
 
10
 
! Отговори
Еврей преди 2 години
Виновен е да му е Майката и безбожника ще гори във Ада вечно този!!
44
0
 
13
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Как иначе? Двамата адаши Путин и Гундяев са колеги в КГБ!
43
1
 
13
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
А, ти какво искаш!? Да клекнат пред Хитлер на 21 век!? И да бяха клекнали пак щеше да има война и щяха да загубят територия, но нямаше да имат достойнство! Явно за пишещият под 31 достойнството и честта на един народ са без значение!
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този т.нар. патриарх и той е от КГБ и той е голям фен на фотошопа с който блърва часовници за по 300 хиляди долара.
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Патриарха им нали дойде на посещение в БГ, преди години :)) Дойде за да ни се скара, май забрави кой е дал православието на североизточна Монголия.......хахахаха :))) Нещо като макетата били измислили кирилицата, нищо че 50 години твърдяха, че глаголицата или кирилицата са измислени от нас :)))
40
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Европеец: Финландците могат да говорят или вярват, каквото си поискат. Приказките и вярванията са безплатни. Впрочем ако финландците искат да свършат нещо полезно, с което да помогнат и на себе си, могат да изпратят хора за разследване на инцидентите в Буча, Краматорск, Мариупол и т.н. При войната в Югославия именно финландските наблюдатели разкриха всички лъжи на Америка за кланета от страна сърбите. Не че медиите го отразиха широко, но все пак.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой всеки ден ти снася *** под прозореца как ще постъпиш? Затваряш прозореца или му чупиш главата?
38
2
 
13
 
! Отговори
ИЗВРАТЕНЯЦИ преди 2 години
КЪВ ПОП БЕ, ОТ ДОЛУ Е С МУНДИР И ПАГОНИ? ВМЕСТО ФУРАЖКА - КАЛИМЯВКА, А ПО НАДОЛУ СУТИЕН И ПРАШКИ? И ПУТИН ТАНЦУВА ПРЕД ОГЛЕДАЛАТА В РОКЛЯ И ЧОРАПОГАЩИ.