В цял ЕС българите най-малко съчувстват на украинците

Най-малко са и убедени, че Русия носи основна вина за войната
5 май 2022 17:00, Елка Василева
871
В цял ЕС българите най-малко съчувстват на украинците
Снимка: архив, БГНЕС

Спрямо останалите граждани на ЕС българите най-слабо съчувстват на украинците и най-често не виждат Русия като главния виновник за войната в Украйна. Това сочат данните от проучване, представено днес от Европейската комисия.

Проучването отчита, че у нас 39 на сто изпитват пълно съчувствие към украинците, 34 на сто - до известна степен, 15 на сто по-скоро не съчувстват, 10 на сто изобщо не изпитват съчувствие, а три на сто не дават отговор.

Още по темата
Средно за ЕС данните са съответно 54 на сто, 35 на сто, 6 на сто, 3 на сто и два процента по същите показатели в посочения ред.

Мнението, че Русия е основен виновник за войната, се споделя убедено от 27 на сто у нас, за 19 на сто това е отчасти вярно, 21 на сто не са съгласни, 25 на сто са изцяло несъгласни, а 8 на сто не дават отговор. В ЕС дяловете съответно се разпределят между 52 на сто, 26 на сто, 10 на сто, 7 на сто и 5 процента.

По въпроса за присъединяването на Украйна към ЕС 23 на сто от българите са съгласни напълно, 28 на сто - отчасти, 14 на сто не са съгласни, 21 на сто решително възразяват, 14 на сто нямат мнение. В ЕС тези дялове са съответно 30 на сто, 36 на сто, 12 на сто, 10 на сто и 12 процента.

Едва 49 на сто от българите одобряват действията на ЕС след избухването на войната. Средно в ЕС 69 на сто от участвалите в допитването са изразили подкрепа за европейския отговор. Данните сочат, че 70 на сто от българите и 79 на сто от останалите в ЕС оценяват положително проявата на съпричастност с Украйна.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


871
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре пак се почна! "В цяла Европа българите са най-малко ваксинирани!", "В цял ЕС българите най-малко съчувстват на украинците!" Да бе, и? Нещо пропагандата не върви тук, а? Такива сме! Свиквайте!
22
11
 
7
 
! Отговори
Корабл преди 2 години
Тъпанаристан - вън от ЕС и Нато. По празния газопровод да се трнспортират фекалии от Русия за засипване на задунайския боклучарник.
21
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжат нещо. Не е възможно 49 на сто от българите да одобряват икономическите санкции на ЕС, които ще ти докарат до просешка тояга.
20
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите все още трудно могат да бъдат манипулирани.
19
6
 
32
 
! Отговори
Какви украинци... преди 2 години
Това са руснаци. Българите обичат руснаците.
18
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не най- малко, а никак. Трроловете не успяха да ни промият мозъците. Те и с пЛандемията се провалиха.
17
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, които едва преживяват няма как да съчувстват на други.
16
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема е жизнения стандарт на българина,а не в липсата на емпатия.
15
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма украинци няма патангонци, сега всички ще плащаме за гяволъците на Киро украинския агент, включително украинците освен ако той не поеме сметките им, но дори и това няма да помогне
14
3
 
55
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
30 години българите сърбаме попарата на менторите на украинците. Очукаха ни отаковаха ни и сме наясно с нещата .Затова не им съчувстваме защото много се ежат и забравиха ближния и се хванаха с този дето има пари. Ще съжаляват ама да мине време .
13
0
 
43
 
! Отговори
Защото преди 2 години
Знаят какво са македонците
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите се наваксаха и на малко в ЕС и излязоха прави.
11
6
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как мога да съчувствам на някой който се води по акъла на дрогираната марионетка шут,как мога да съчувствам на някой на когото са осигурили 1200 лева месечна издръжка при положение че моите родители дали 40 години от живота си в работа за тая същата държава преживяват с 500 лева месечно,как мога да съчувствам на някого който взема дневна 40 лева колкото са месечните добавки на нашите деца!Между другото колко Украински емигранти има на острова и САЩ,страните пряко отговорни за случващото се?
10
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В цял ЕС българите най-малко съчувстват на украинците" - ами сигурно има причина!
9
4
 
62
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Аа много моля! На мен не ми плащат от Русия! Аз мразя краварите и евроджендърите безплатно! И ви пиша през работно време! Урсули, Мурсули... всички скоро ще си ходят! Ще ядете катюши до последния нацист!!
8
52
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простия българин вярва на митовете за "фашисти", "нацисти" и "геноцид над руснаците", не на бомби над майчински домове, кланета в Буча, издевателства над цивилни и кражби на украински домове. Тъжно е.
7
9
 
78
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Това че българите най-малко съчустват на украинците ги прави най-умните в европа!!! Когато човек разбира как стоят нещата, колкото и фа лш иви и едностранно отразяващи фактите ноивини да се пускат, не може да излъжеш никого и цялата тая платена драма с Украина просто почва да мирише на фа ши з ъм и н а ц и зъм!!! ВОЙНАТА Е НАЙ-ЛОШОТО нещо, което може да се случи, а всички войни са ги направил;и управляващите!!! Нашите управляващи ни водят към война!
6
5
 
18
 
! Отговори
по-добре преди 2 години
да лиже на руснаците, отколкото да му го набиват до макарите американците..Последното се харесва само на откровените хомодругари
5
47
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво общо има какви коли карат?Нека имат пари и да ги харчат в България!От война бягат не за почивкаХайде ако ви дойде на вас на главата какво ще правите
4
14
 
79
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Браво на българите и на псевдо вируса не се вързаха и не си набиха отровите и сега се противопоставят на пропагандата и самоубийството на Европа!