Борел: ЕС да изземе руските валутни резерви, за да подпомогне Украйна

Средствата би трябвало да бъдат за възстановяването на Украйна
9 май 2022 12:52, Елка Василева
189
Борел: ЕС да изземе руските валутни резерви, за да подпомогне Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС трябва да изземе валутните резерви на Русия, за да бъде възстановена Украйна, каза външнополитическият ръководител на ЕС Жозеп Борел в интервю за "Файненшъл таймс".

Още по темата
Според него Евросъюзът трябва да обмисли възможността руските резерви в чужда валута да бъдат иззети и да бъдат използвани за покриване на разходите за възстановяването на Украйна след войната.

Борел посочи пред вестника, че би било логично за ЕС да направи това, което предприеха и САЩ с активите на Централната банка на Афганистан, след като талибаните поеха властта в страната.

"Имаме парите в нашите джобове и някой трябва да ми обясни защо е това добре за Афганистан, а за Русия - не", каза Борел.

Вашингтон замрази афганистанските активи и планира да използва част от тях в подкрепа на афганистанския народ, а останалите за компенсации при евентуални съдебни искове срещу ислямските екстремисти, припомня БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да пипнеш ако не искаш внезапно да се изпариш :D
8
2
 
39
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Тия не могат да се отърсят от миналото си на завоеватели, робовладелци и пирати. Продължават вече няколко века традициите си на крадци и убийци.
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя заспал дядка после да не пита защо ще плаща в рубли или плебеите му ще ходят пеш.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а защо не българските?
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Членът на Европейския парламент и бивш министър на транспорта на Франция Тиери Мариани се обяви против финансирането и оборудването на Въоръжените сили на Украйна и призова ЕС да не угажда на търговските интереси на САЩ.Политикът саркастично отбеляза, че председателят на ЕК фон дер Лайен трябва да бъде възнаграден за политиката си за насърчаване на вноса на американски оръжия, шистов газ, петрол и ваксини срещу COVID-19. Според него Европа се превърна в основен търговски представител на САЩ.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво са иззели говедарите от Афганистан?Ами те избягаха като пилци от там подгонени от ония брадатковци по джапанки,та на всичкото отгоре им харизаха техника за милиарди!
3
4
 
29
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 2 години
Да не вземем и руските ракети заедно с парите им
2
4
 
30
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ааахахахаааа...))) просто усещам, как ще намажете от сарматите в скоро време...) =) ==)))
1
36
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Крайно време е, защо още не сте го направили !!!___Отделно ще бъдат репарациите към всички засегнатаи държави и техните граждани , т.е. и към нас !!!___рускитя нефт и газ ще бъдат безплатни поне десет години !!!