Киев иска да размени бойците от "Азовстал" с пленени руски войници

Според Русия над 2000 азовци са се предали, според Червения кръст - стотици
Обновена: 21 май 2022 15:48 | 21 май 2022 15:40, Анисия Иванова
196

Русия обяви пълна победа в Мариупол, след като и последните защитници на града от завода "Азовстал" свалиха оръжия и се предадоха. В същото време украинският президент Володимир Зеленския обяви, че единственият начин да приключи войната е чрез дипломатически усилия.

Мариупол е напълно освободен. Toва обяви Министерството на отбраната на Русия, след като вчера съпротивата в "Азовстал" беше прекратена и борците от завода се предадоха.

Заповедта за това беше издадена от украинските власти с мотива да бъде запазен животът на бойците. Така и последните  531 украински защитници на обекта го напуснаха.

Изведените в територии под руско командване украински бойци, ще бъдат регистрирани като военнопленници. А от Киев се надяват да бъде осъществена размяна тяхна размяна с пленени руски войници, за да може борците от "Азовстал" да се приберат у дома. Според руските власти над 2000 от тях са се предали, според Червения кръст пък те са стотици. Междувременно продължава извеждането на телата на загиналите от стоманодобивния завод.

По данни на украинските власти най-малко 400 цивилни са били убити от началото на войната в Донецка област, а над 1000 са ранени. В тази статистика не влизат атаките над Мариупол и Волноваха. През последното денонощие атака е имало в Харков. Тя е причинила пожар, но няма данни за загинали и ранени до този момент.

Днес сутринта ракета е ударила село в Кучеривка. В Донбас, където руската атака е най-ожесточена, градове са превърнати в развалини, каза украинският президент Володимир Зеленски

"Русия трябва да бъде държана отговорна финансово за престъпленията, извършени в Украйна. Тя трябва да плати за всяка изпепелена къща, всяко разрушено училище, всяка унищожена болница. Русия ще усети истинската тежест на всяка ракета и бомба насочена към Украйна. Злото трябва да бъде наказано", заяви Зеленски.

Украинските власти съобщиха, че Русия е загубила най-малко 36 войници, три танка, ​​ракетна установка "Град" и редица превозни средства по южните фронтови линии на Украйна през последните 24 часа. От своя страна, днес от Москва посочиха, че руските военни са разрушили оръжия и военна екипировка, доставена на Украйна от Съединените щати и Европа.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 83България дори е трепала руснаци в Добруджа през ПСВ, не пречи да им се опънем, но нали се сещаш, че бехме съюзник на Германия, а те взеха да губят войната, съответно губим ние, затова доброволно без съпротива допуснахме СССР :)
61
10
 
4
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
русия иска да освободи Украйна от украинците... Каква глупост!
60
16
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Има голяма грешка в тази публикация. Мариупол не беше освоводен, а беше сринат и сега е окупиран от агресора.
59
1
 
15
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
И Оскар-ът за "Най-добра мъжка роля" тази година отива при ... Зильонски ... Опа .. стоп. За него е "Златната Малинка" Опа. Грешка. Изнитис.
58
17
 
6
 
! Отговори
Ех преди 1 година
Тия рус-наци не ги облазявам - украинците ще се завърнат като герои, а те като по с рани, зад ници ! Zлодеят Шойгу сигурно ще ги чака с камшик в ръка , а Путин може и с кашичка-новичок да ги нагости !
57
2
 
18
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
В същото време украинският президент Володимир Зеленския обяви, че единственият начин да приключи войната е чрез дипломатически усилия.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ау. Нали побеждаваше бе, актрис?
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 77Тогава доброволно допуснахме руснаците, осъзнахме че сме на губещата страна :) Нали правиш разлика между доброволно и насилствено :))
55
18
 
5
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Освобождаваме хората от тоалетни, хладилници и миялни.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 69Кога сме се предавали ми е интересно :)) Ако българина реши доброволно да допусне некой го прави, ако реши че не му е приятно, всеки ще види голем зор, питай съседите ни колко сме се предавали, всеки е ял бой от нас :)))
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва да размени американския генерал за теб, нещастнико. Да спре това изтребление накрая и да се върнат хората по домовете си. Защото само ти си виновен за всичко!
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква стана тя,клоунът безродник таман да победи и хоп близо 3600 "герои на Украйна"скорепцани по бели ***!
51
1
 
30
 
! Отговори
ZZ top преди 1 година
Такава е участа на всички които се подвеждат по акъла на сащ разрушена държава и милиарди задължения. Украйна вече е история заради простотията си Укрите ще се разделят с голяма част от територията. Умиращите в Украйна ще са повече след войната защото гладът и мизерията която им предстои ще са в изобилие. Който се е хванал за "партньор" на сащ хубаво не е видял такива буферни държави като нашата и Румъния същото ни очаква ако не се отскубнем от сащ.
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 65:Пълни глупости.Не дей да си измисляш.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да е пълна възстановката на Сталинград - сега ще ги държат по лагерите докато укрите изчаткат един по един. Ще им ги връщат с психически отклонения, хахаха.
48
8
 
3
 
! Отговори
Ташакъ преди 1 година
Интересно. от ден на ден стават все повече и повече. Да не би да ги карат с летящи чинии от други галактики. Освен това, много ми е трудно да повярв ам на тази цифра, когато целия свят видя, че въпросните опълченци бяха откарани с 5 (пет) съветски автомобил в неизвестна посока. Явно вътре в съответните автамабили има и друго измерение. Ташаклараци на рояци.
47
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацитата уж щяха да умрат за Украйна.....уви никой не се би до смърт,нито пък си тегли куршума!!!!!Но ако трябваше да се убиват жени и деца,щяха да са шампиони!!!!
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна искала... те това свикнаха напоследък - само да искат и да пискат. Ама в тоя случай не са познали.
45
3
 
3
 
! Отговори
Невярващ преди 1 година
До ЕСсср - Блажети са вярващите. Lol
44
0
 
14
 
! Отговори
Мда преди 1 година
И Червения кърс е прав - 20 стотици поне са "евакуирани" ...Иначе, въпросът е какво иска "евакуиращата" страна, а не "евакуираните"...Евакуиране - баси скеча, честно!
43
0
 
15
 
! Отговори
ЕСсср преди 1 година
Руската дума обяви основаването на щаб за възстановяването на освободените територии в Луганска и Донетска област. Финансирането на възстановителните дейности ще е на Русия с парите получени от Европа за енергийните доставки. Тоест Европа ще възтанови инфраструктурата *** ДНР и ЛНР!!