Русия спря доставките на природен газ за Финландия

Не било изпълнено искането за плащане в рубли
21 май 2022 10:14, Елка Василева
66
Русия спря доставките на природен газ за Финландия
Снимка: архив, БГНЕС

Руският държавен концерн "Газпром" спря тази сутрин доставките на газ за съседна Финландия, предаде Ройтерс, като се позова на оператора на финландската газопреносна мрежа "Газгрид Финланд" (Gasgrid Finland).

Агенцията отбелязва, че това е поредният епизод от ескалацията на напрежението между Русия и западни държави заради споровете около плащането за руското "синьо гориво".

Още по темата
"Вносът на газ през входната точка Иматра спря", съобщи "Газгрид Финланд" в изявление.

Вчера финландската компания за търговия с газ на едро "Газум" (Gasum) каза, че е била предупредена от Газпром, че доставките на "синьо гориво" ще бъдат прекъснати в 4 ч. по Гринуич (7 ч. българско време) днес.

Това стана, след като "Газум" отказала да изпълни искането на Русия да плаща на "Газпром експорт" в рубли.

По-голямата част от газа, който Финландия внася, идва от Русия. На "синьото гориво" обаче се пада дял от едва 5 процента от годишното потребление на енергия в страната, отбелязва Ройтерс.

Освен Финландия, Полша и България също отказаха да изпълнят това условие, поставено на фона на санкциите, наложени от Европейския съюз на Русия заради инвазията й в Украйна. "Газпром" вече спря доставките на газ за тези две страни миналия месец.

В същото време източници на Ройтерс заявиха, че Германия и Италия са казали след обсъждания с ЕС на своите компании, внасящи газ, че може да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руско "синьо гориво" без да нарушават санкциите.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
До 30...Като иэключим ел. играчките на Мъск, бъдещето е в диэела. Та ако ще и нафта от картофи да сипваме, или от царевица ако щеш
34
18
 
12
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Финландия и Швеция, ще загубят независимост! Обречени са, преди влизането им в Нато. Украйна също! Молдова също! Ще има Новорусийска област, с республики Молдова, Украйна, ще има и Скандинавский район с Республика Швеций и Финландий
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оп, Айде и у Финландия 20% инфлация :D
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО РУСКИТЕ ТВ ОБЯВИХА ЧЕ В ЕВРОПА ВЕЧЕ ИМА ГЛАДУВАЩИ ЗАЩОТО СА НАЛОЖИЛИ САНКЦИИ НА РУСИЯ- НЯКОЙ ВЯРВА ЛИ НА ТОВА, А КАК ЛИ СА ТИЯ РУСКИ СЕМЕЙСТВА С МИН ЗАПЛАТИ 100ЕВРО- РОССТАТ- 40% ОТ РАБОТЕЩИТЕ ПОЛУЧАВАТ ТИЯ ДОХОДИ.
31
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви дела, какви 5 лева - със санкциите си Западът отмени валидността на всякакви правила на играта от тук нататък, всичко зависи от козовете, които държат страните. И да, видимо Русия държи доста козове.
30
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия сама се прецака. Започна две воини, срещу Украйна и икономическа срещу запада. А западът винаги е бил далеч пред Русия. Затова и последната ще загуби
29
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България да завежда дело срещу газпром и да Кихат пари неустойка. Не си спасиха договора и Българското общество си иска неустойките.
28
9
 
18
 
! Отговори
Бай Бидон преди 1 година
Газ от памперсите на Байдън
27
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕГА ОЧАКВАМЕ ФИНЛАНДСКИ РУСОФИЛ КОЙТО ДА ОСНОВЕ НА ФИНЛАНДСКА ТЕРИТОРИЯ НЕЗАВИСИМА РЕПУБЛИКА РУСИЯ ДА Я ПРИЗНАЕ ЗА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ, А ФИНЛАНДИЯ ЗА НАЦИСТКА А ПОСЛЕ ДА СЕ ПОВТОРИ ВОЙНАТА ОТ НОЕМВРИ 1939, АПРИЛ 1940- АМАН ОТ СТЕПНИТЕ ПУТЛЕРИСТКИ ХУНИ.
26
2
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Цъ! Нема да стане! Македония е в НАТО! АЙ ПИП - АЙ ПЛЯС!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кат нЕма газ че минеме пак на бендзин, това е преимуществото на българските хибриди.
24
3
 
4
 
! Отговори
Do 33 преди 1 година
Както в Украйна стана и за Македония същото ще стане, специална военна операция за Македония
23
6
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Който не плаща няма евтина газ,какво толкова да коментираме?!
22
5
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЛИ ЕДИН УМЕН ЧОВЕК ДА ОБЯСНИ :. ЗАЩО ДА СПРЕМ РУСКИЯ ГАЗ И ПЕТРОЛ ВСИЧКИ ЗНАЯТ ,ЧЕ Е ПО ЕВТИНО ??? ЗАЩО МАЛКО УМНИЦИ ???
21
3
 
9
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
*** спешно на психиатър!! Ако е война ... жална ни майка! *** не знаеш какво е казарма!! Гледай си тик- ток и живуркай.
20
7
 
21
 
! Отговори
....патки пасе преди 1 година
Е, егото е провалило Империи!!! Но резултатът го плаща НАРОДА!!! И какво се оказа че наистина са ползвани жени и деца за жив щит .. , а даже и украински лекари не са оказали помощ на ранени руски войничета... май и Буча е фарс?!??!
19
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме интересуват твоите газови хранилища. Русия е обявила война на цяла Европа. Във войната вземаш решения и се бориш. Такива като тебе податливи страхливции няма нужда да ме поучават. Ако Левски беше страхлив , като теб днес нямаше да има България. Цяла Европа да спира всичко от тях, като руския народ ги изяде ... всичко ще си дойде на място.
18
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма драма. Тука вече 1 месец няма тяхна газ. Още сме живи . Пиянии въздухарии. Правителството да поиска плащане на транзитен руска газ в Български левове по наш курс . Ако не се съгласят спирайте кранчето на балкански поток. Да си сърбат газа сутринта
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия всеки ден почват с тая новина
16
16
 
12
 
! Отговори
Еее преди 1 година
За 5% от общия газ - почти няма значение! Финландия не за пръв път се опълчват на Крепостните!