Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено

Това давало шанс на цивилните да избягат, войната ще е дълга
Обновена: 26 май 2022 12:14 | 26 май 2022 12:14, Нели Христова
172
Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено
Снимка: БГНЕС

Военните действия на Русия в Украйна вървят по-бавно от планираното, призна министърът на отбраната на страната, като същевременно даде да се разбере, че Русия се подготвя за дълга война.

Сергей Шойгу, ключов съюзник на президента Путин, заяви, че Москва умишлено забавя офанзивата си, за да позволи на жителите на обкръжените градове да бягат.

"Разбира се, това забавя темпото на офанзивата, но се прави умишлено, за да се избегнат цивилни жертви", обясни Шойгу на среща на Организацията на Договора за колективна сигурност, воден от Русия военен съюз на някои бивши съветски държави. Президентът Зеленски отхвърли идеята, че руснаците се въздържат нарочно като "абсолютно нереална".

Западните анализатори от месеци твърдят, че войната върви по-бавно, отколкото Кремъл би искал. "Изявлението на Шойгу е по-специално първото му признание, че руските сили изостават от графика и е първото официално изявление за темпа на войната, откакто президентът на Беларус Лукашенко заяви, че операцията се проточва на 4 май", твърдят от Института за изследване на War (ISW), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, цитирани от The Times.

В него се казва, че руски блогъри критикуват предполагаемата загриженост на Шойгу за цивилните, като твърдят, че съветските войски не биха се интересували, ако "нацистките" цивилни бъдат евакуирани.

"Това е „част от нарастващата руска националистическа реакция, че Кремъл не прави достатъчно, за да спечели войната в Украйна", обяснява ISW. В действителност руските сили са атакували украинските цивилни по време на войната и многократно са възпирали украинските опити да договорят коридори за евакуация.

Шойгу твърди, че руската армия не е нанасяла удари по цивилната инфраструктура, а вместо това е била насочена към военната инфраструктура с "високо прецизни оръжия". "Ще продължим специалната военна операция, докато не бъдат постигнати всички цели", каза той, използвайки фразата на Кремъл за войната.

Секретарят на съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев също каза, че офанзивата на Москва ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. "Не бързаме да спазваме крайните срокове", заяви той.

Въпреки че руските войски са постигнали по-голям напредък в региона на Донбас, в Източна Украйна, през последната седмица в сравнение с по-рано през месеца, напредъкът остава бавен и се ограничава до малки цели, според анализ на ISW.

Той оценява, че руските сили вероятно ще се сблъскат с продължителни битки в градовете, ако успешно обкръжат Северодонецк.

Северодонецк е най-големият град, останал в украински ръце в района на Луганск, една от двете "отцепили се републики", лоялни на Москва в далечния изток на страната, заедно с Донецк.

Руските сили ангажират значителна част от своите войски, артилерия и самолети, за да победят украинските войски в района на Луганск.

Роб Тейлър, бивш кралски морски пехотинец, а сега директор в 4GD, която предлага градско бойно обучение на британските войски, казва: "Градският конфликт е най-трудното нещо, което можете да направите в армията. Това ще бъде мястото, където конфликтът се забавя драстично, тъй като руските сили се фокусират върху градовете."

Той добавя, че по време на войни, като Афганистан, евакуацията на жертви е основен фокус за войските на Обединеното кралство. "Това е по-тотална война, в която не можете да си позволите да правите подобно нещо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърници. Жалки са. Цял свят им се смее. За три месеца изгубиха толкова хора, колкото американците от Виетнам насам хахаха Путин вече се изпуска, има тикове, а около него мирише на урина и фекалии. Коч ната се разпада.
11
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Веселинъ 7112136860 "Руснаците не са убийци,а достойни хора,които спасяват народът на Украина" Верно е. Шишимарин е нагледен пример за "спасител" от руски тип. Направо е събирателен образ за руския стерреотип на "спасител".
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военни действия в Русия няма. Бавят се в Украйна. Изчаква се поведението на поляците. Ще има ли полска инвазия в Западна Украйна? Ще има ли въвличане на отан?
9
11
 
17
 
! Отговори
L. преди 1 година
Времето, което трябва на Русия да срине Окрайна е равно на дължината на страната, разделена на скоростта на руските стратегически бомбардировачи. Не излиза голямо число. Но НЕ Е това целта й.
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така е , а мен ме интересува после какво ще се случи с украинското правителство.... в Сибир ли ?
7
27
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Шойгу не е признавал нищо,защото няма вина за да има признание.Другарят Шойгу просто е повторил истината,която не веднъж е изразявана официално от Кремъл. Руснаците не са убийци,а достойни хора,които спасяват народът на Украина от зверствата на укро-армията. Последната използува невинни б незащитни хора,за да се крие по най-позорен начин. През последните дни укроубийците нацисти мобилизират дори инвалиди,за да подържат жалките си фронтови действия.
6
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, тран-с-дж-емдър изби 19 деца, две учителки, с преди това баба си. За пример са си щатите. Макар и лош :D
5
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рокфелер излиза от ядреното си скривалище в Ню Йорк и не знае какво се случва. Влиза в един бар и пита бармана - е кой победи? -Ние, вика бармана. Радостен Рокфелер поръчва едно уиски и пита колко дължи. - Две рубли и двадесет копейки, отвръща барманът.
4
7
 
18
 
! Отговори
За нищо не става преди 1 година
... тувинския шаман. Лъжа връз лъжата и то само за да повтори опорка, която Кремъл е спуснал на мегфоните си и те я повтарят от поне 2 месеца. Тоя Шойгу за нищо не става. :)
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така де-умишлено не превзеха Киев и Харков. Е дадоха десетки хиляди жертви в опит да ги превземат.
2
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Краваристан провеждат военни действия в училищата срещу деца,истински морал и ценности ;)
1
3
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
ДА има МИР