Маки Сал: Путин е готов да освободи украинското зърно

Африка е силно зависима от доставките на зърно от Русия и Украйна
3 юни 2022 23:30, Йоана Цонева
53
Маки Сал: Путин е готов да освободи украинското зърно
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сенегал Маки Сал заяви, че в петък руският президент Владимир Путин му е казал, че е готов да разреши износа на украинско зърно, за да облекчи световната продоволствена криза, която особено силно засегна Африка.

"Президентът Путин изрази готовността си да улесни износа на украински зърнени култури", написа Сал в Туитър, след като се срещна с Путин в качеството си на председател на Африканския съюз, предава "Ройтерс".

Русия също е готова да осигури износа на собствената си пшеница и торове, заяви Сал след разговорите в руския черноморски курорт Сочи на 100-ия ден от инвазията на Путин в Украйна.

Сал не каза дали Путин е поставил някакви условия към предложението си. Преди това Русия е заявявала, че е готова да позволи на плавателни съдове, превозващи храни, да напускат Украйна в замяна на отмяната на някои западни санкции срещу нея - предложение, което Украйна определи като "изнудване".

Африка е силно зависима от доставките на зърно от Русия и Украйна, които бяха силно нарушени от войната.

"Дойдох да се видя с Вас, за да Ви помоля да сте наясно, че нашите страни, дори и далеч от театъра (на войната), са жертви на тази икономическа криза", каза по-рано Сал на Путин.

Армията на Русия е завзела голяма част от южното крайбрежие на Украйна и нейни военни кораби контролират достъпа до черноморските пристанища на страната. Въпреки това тя продължава да обвинява Украйна и Запада за предизвиканото от това спиране на украинския износ на зърно.

В интервю, излъчено в петък вечерта, Путин заяви пред руската държавна телевизия, че Украйна може да изнася зърно от пристанища, включително Одеса, ако ги разчисти от мини.

"Нека премахнат мините, ние им гарантираме свободно преминаване в международни води", каза той.

Украйна не направи незабавен коментар. Одеса и околният регион неведнъж са били удряни от руски ракети, а президентът Володимир Зеленски заяви миналия месец, че пристанището е парализирано вероятно за първи път от Втората световна война насам.

Путин заяви, че най-лесният начин за извозване на украинското зърно е през съседна Беларус, но това изисква Западът да отмени санкциите срещу Беларус.

Още по темата
Москва твърди, че санкциите са засегнали и собствения ѝ износ на зърно и торове, което задълбочава недостига. Украйна и западните правителства обвиняват Русия, че използва оръжието на продоволствената криза.

"В момента наблюдаваме опити да се прехвърли отговорността за случващото се на световния пазар на храни, за възникващите проблеми на този пазар, върху Русия. Това е опит, както казва нашият народ, да се прехвърлят тези проблеми от болната глава на здравата", каза Путин.

Африканските страни са силно засегнати от разрастващата се криза, която доведе до рязко покачване на цените на зърнените култури, маслата за готвене, горивата и торовете.

Русия и Украйна осигуряват почти една трета от световните доставки на пшеница, като Русия е и ключов световен износител на торове, а Украйна е основен износител на царевица и слънчогледово олио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
ФАЛШ И ЛЪЖИ преди 1 година
ПУТИН АКО Е ЖИВ НЕ ИЗПЪЛЗЯВА ОТ ДУПКАТА !!!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха . Ами кат му казаха че конвой на Натовски кораби ще отиде да осигури износа на украинско зърно и рашка бърза да разрешава .Само от бой разбират тези .
31
2
 
2
 
! Отговори
Сащ преди 1 година
Зърното може да се изнесе без да се махат каквито и да е санкции за когото и да било просто тоя *** задържа всичко само куршум в главата нищо друго за тоя из.род никакви празни приказки видяхме че от тази държава освен от лъжи и насилие друго не разбират.Само едно ще им кажа на рашковците които ги подкрепят не са казали не са го очистили заедно с цялата банда лъжливи и нагли поми.яри които го заобикалят
30
2
 
2
 
! Отговори
ТОЧНО ЗА ТОВА ... преди 1 година
..СА ВОЙСКИТЕ НА ООН---СВЕТОВНАТА ОМИРОТВОРИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ И БОРБАТА СЪС ГЛАДА И МИЗЕРИЯТА , ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ДИКТАТОРСКИТЕ РЕЖИМИ!
29
2
 
2
 
! Отговори
ИМА ВОЙСКИ НА ООН преди 1 година
НЯМА ЗАЩО ДА ЧАКАТЕ БЛАГОВОЛЕНИЕТО НА ПУТИН---ПРОСТО Е ВРЕДНО И ИЗЛИШНО!!СВЕТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ООН---ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСЯТ АКТИВНО В КОНФЛИКТА , ЗА ДА НЕ СЕ ДОПУСНЕ , ШАНТАЖ И РЕКЕТ ОТ СТРАНА НА РУСИЯ И ПУТИН, С ХРАНИТЕ ЗА АФРИКА И БЕДНИТЕ СТРАНИ!---НЕ СЕ ПОТДАВАЙТЕ НА ШАНТАЖИ И МАНИПУЛАЦИИ ОТ РУСКИТЕ ФАШИСТИ И АГРЕСОРИ!--ТЕ СА ОБРЕЧЕНИ , СЛАБИ И СТРАХЛИВИ .....САМО ПРИКАЗКИТЕ СА ИМ ГОООЛЕМИ!
28
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само да освободи, а и да върне откраднатото през последните седмици. Че сума ти Z камиони го изнасят към Крим и от там - към рашистан. Великата армия - краде тоалетни, перални, зърно, избива цивилни, защото нищо друго не може. Не армия, а морално деградирала маса.
27
9
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Нещастния африкански политик, трябва да знае, че Путин е лъжец, крадец и бандит и не му пука особено нито за русия, нито за Украйна, а още по малко за Африка. Така, че е по вероятно да остави африканците гладни за да предизвика емигрантски поток към Европа и така да атакува НАТО и ЕС. А африканците трябва да се научат да работят и да се грижат сами за себе си, вместо да се молят на бандити като Путин. Африка има достатъчно ресурси и потенциал за това. Обаче Бонго-Бонго никак не е по работата.
26
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
АКО УКРАЙНА СЕ СЪГЛАСИ НА КАПИТУЛАЦИЯ :D
25
5
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Продоволствена криза няма всичко е фейк на запада и САЩ зада прикрият огромните си грешки.
24
7
 
8
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 година
Очевидно този на снимката не е Путин. Продължавайте да вярвате, че е жив.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОЧО, доста отдавна използвам Государят Путин и отнасям неразбиране и псувни.
22
6
 
12
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Светътсъвсем скоро ще разбере кой е царят на планетата! Болезнено но много поучително! Така ще помнят за следващите 70-80 години!
21
5
 
12
 
! Отговори
Ако Украйна не иска преди 1 година
да изнася жито за Африка, то какъв е проблема на Русия да изнася тя жито за като е европейски и световен производител на жито и зърнени култури? Заради тая простия между украинците и руснаците, други държави, които нямат вина, страдат от липсата на вноса на основата храна. С тази война скапаните американци без труд направиха няколко поразии и нещастия на света едновременно: война в Европа и продоволствен глад в Африка
20
0
 
11
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Улесняване не е синоним на освобождаване,а на съдействие,както и предаването в плен не е синоним на евакуация,а на капитулация.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като са гладни да купуват жито от Русия, там жито много, Украйна все пак е само седми производител на жито в света, не ги слагайте на един кантар с Русия, ако двете заедно дават 29% то 20% са на Русия, айде малко да спрем с промиването на мозъци
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът Путин заяви, че Украйна може да изнася зърно от пристанища, включително Одеса, ако ги разчисти от мини. Кратко и пределно ясно.
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете му санкциите които и без това са безмислени >>>>нали санкциите развиваха руската икономика, защо да ги спират. Путин да се махне от Украйна и въпроса е решен.
16
2
 
4
 
! Отговори
мдаааа преди 1 година
Или ЗЪРНО или САНКЦИИ .... ТИ ДА ВИДИШ!!! ........... (те дЪпе грозде, те пазача с пушката)
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции и зърно? Санкции или зърно.
14
5
 
1
 
! Отговори
Правилно ли прочетох преди 1 година
"Сал не каза дали Путин е поставил някакви условия към предложението си. Преди това Русия е заявявала, че е готова да позволи на плавателни съдове, превозващи храни, да напускат Украйна в замяна на отмяната на някои западни санкции срещу нея"--- Аха сигурно условието е било, Сал да отмени санкциите на Сенегал и Африка срещу Русия. Хахаха. Не е лесно да се драскаш за журналист и да не станеш за смях.