Русия пред опасността от държавен фалит още в края на юни?

Страната е до голяма степен откъсната от системата на международните разплащания
8 юни 2022 14:27, Йоана Цонева
242
Русия пред опасността от държавен фалит още в края на юни?
Снимка: БГНЕС

Неплатените наказателни лихви за забавени плащания по един доларов заем изправят Русия пред опасността от фалит – за първи път от Октомврийската революция насам. Една от причините за това са санкциите на ЕС, които засегнаха и фирмата за разплащания, която Москва беше определила да обслужва плащанията по еврооблигациите на страната.

През последните 100 години Русия на няколко пъти е изпадала във финансови затруднения, но тя винаги е успявала някак да избегне неплатежоспособността. Този път обаче може и да не успее, пише DW.

Пари има достатъчно

Необичайното е това, че Русия не е застрашена от фалит заради липсата на средства. Страната разполага с огромни валутни резерви, а всеки месец получава милиарди от продажбите на петрол и газ. Така че оставащият дълг от близо 40 милиарда щатски долара и близо двата милиарда долара, които са на падеж до края на тази година, не би трябвало изобщо да я затруднят.

Междувременно обемът на руския държавен фонд, в който постъпват средства от продажбите на петрол и газ, нарасна значително до 197,7 милиарда щатски долара. Само месец преди това в него имаше 155,2 милиарда долара, но през май в него бяха преведени постъпленията от търговията със суровини през 2021 година.

В същото време страната е до голяма степен откъсната от системата на международните разплащания – следствие от наложените ѝ санкции заради войната в Украйна. Освен това една част от руските валутни резерви е замразена. А наскоро изтече действието на клауза, която по изключение позволяваше на американски притежатели на руски държавни облигации да получават рентата си. Това тика Русия към държавен банкрут, тъй като е блокиран пътят за тези плащания и средствата по тях не могат да бъдат превеждани по сметките на кредиторите.

Решение не се очертава

Русия предложи изход от ситуацията, като призова кредиторите да се съгласят да получават вземанията си в руска конвертируема рубла или в други валути, различни от щатския долар, така че да бъде избегната западната система за международни разплащания. Финансовият министър Антон Силуанов предложи и за руските държавни облигации да важи същата схема, както за европейските купувачи на руски газ – разплащания с конвертируема рубла. Казано иначе: чуждите кредитори да си открият сметки в някоя руска банка, а плащанията да се извършват в различна валута от щатския долар.

Този план обаче също нямаше да помогне на Русия да избегне неплатежоспособността, защото американските инвеститори нямаше да могат да участват в него. А миналия петък ЕС включи към санкционираните лица и организации и Националния депозитар по сетълмента, който трябваше да обслужва руските задължения в евро.  

Кога ще настъпи неплатежоспособност?

Русия може официално да бъде обявена за неплатежоспособна още в края на месец юни. Не е ясно само дали лихвите по облигации, които Русия твърди, че е превела още на 27 май, ще пристигнат при кредиторите с оглед на действащите санкции.

По-конкретно става въпрос за плащания по лихви в размер на 71,25 милиона в щатски долари и 26,65 милиона в евро. За да не бъде обявена Русия за неплатежоспособна, тези суми трябва да са постъпили по сметките на кредиторите най-късно 30 дни след падежа. Такъв беше и случаят с падеж в началото на април, който Русия успя да спази малко преди да изтече гратисния срок на 2 май.

Какво би означавал един държавен банкрут на Русия?

Русия вече е изключена от глобалните финансови пазари. Но освен загубата на репутация евентуалната неплатежоспособност носи и други негативи за страната. Така например кредиторите ще могат да завеждат съдебни дела, а съдът да налага конфискация на руски активи в чужбина.

Освен това ще започне дълъг и скъпо струващ процес по преоформяне на дължимите дългове, ако един ден Русия и Западът отново се сближат. По правило държавният банкрут оскъпява дългосрочно цената на кредитите, което ще бъде допълнително финансово бреме за Русия в продължение на дълги години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 119 "Русия беше до тук." - въпросът е "Къде е това тук?" Киев? София? Берлин? или пак ще ходят до Париж за едно "быстро"? е, сигурно няма да заварят Микрон, ама...
118
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да обясним на русофила защо се качи рублата. Една от най-простите причини- в Русия НИКОЙ Не използва рубли. Никой. Всичко е долари и евро. На руснаците им се забрани да имат повече от х долара в сметките си. Купиха рубли. Следователно рубата стана много "търсена". Уж има стойност. Ама само в голташка Русия, защото извън нея не можеш да си купиш и литър олио с рубли. Казвам го като човек, който има родители в Русия.
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПОСЛЕДНИ НОВИНИ!!! "преминали са без да разберат руската граница" ----- хохля: абе тавариши, май забравихме пирамидата 10на километра назад
116
9
 
3
 
! Отговори
Баце Пеци преди 1 година
В Русия нямало инфлация, ха-ха-ха.Внсоните стоки скочиха двойно, а това води до скок и на родните им стоки. Рублата поскъпнала двойно? Ха-ха-ха-ха, само дето никой не може да иде в банката и ей така да си купи долари. На черно може , но при двоен курс. Стотици фирми се оттеглиха и освободиха стотици хиляди работници, обаче нямало проблем с безработицата. какво са 2-300 хиляди нови безаботни на 140 милиона граждани, нали? Все ще им намерят работа да търкат стол в някойя канцеларийка нали тавариши
115
10
 
6
 
! Отговори
до 123 преди 1 година
Рублата не се търгува никъде и от никого. Мерси.Смислено е да се влага във фондове с висок риск, опериращи в Русия. Там става интересно. Всичко е на безценица. Всичко. Рано или късно ще се изкупи от китайци и ще има възвръщаемост. А да си играеш с рубли е смешно. Е, ако вложиш 100 милиона, може и да има смисъл, но за кратко. Това не е инвестиция.
114
2
 
9
 
! Отговори
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ!!! преди 1 година
Дойче веле: Украинските войски настъпват в последните дни, преминали са без да разберат руската граница и в момента са на 10ина километра от Москва. Московчани панически се евакуират в Сибир, влаковете са пълни, като индийските. Руския президент Владимир Путин е избягал във Вашингтон. След превземане на Русия, украйнските войски ще напдант Китай. Ако САЩ не капитулират доброволно ги очаква същото.
113
3
 
9
 
! Отговори
До Пореден фейк преди 1 година
Не... Просто Дойче Зеле! Ако Путин не умира и не му готвят преврат, то РФ фалира. Ако и това не е, то руснаците гладуват, или воюват с трилинейки... Какво да правиш - Дойче Зеле! Интересно, нямаше ли сутринта новина, че Путин е закусил с две малки украинчета, а после е откраднал девствеността на Фон Лай***нен?
112
4
 
11
 
! Отговори
А ЕС накъде? преди 1 година
Въпросът днес е дали ЕС е на страната на мира, или на войната. Можеха да бъдат посредник за края на войната, а оставиха това на Турция. Излиза, че Турция може да прави собствена политика, а ЕС - само санкции. И то такива, с които повече вреди на себе си.
111
1
 
8
 
! Отговори
финансист преди 1 година
Има много техники за разплащане във валута дори и при такива санкции.
110
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да фалира, защото имат газ и петрол за 500 години напред. Туй дето либерраастите ви обясняват е, че искат да я изолират и че вече така са я изолирали, че да изпадне в технически дефолт, демек да не могат да правят алъш-вериж със западните психопати.
109
6
 
10
 
! Отговори
Купувайте рубли преди 1 година
Рублата се стабилизира на 60 - 62 рубли за долар. А дядо Байдън разправяше че щяла да падне до 200 за долар. Ако търгувате с валута на Forex си струва да залагате на рубли.
108
10
 
8
 
! Отговори
до 119 преди 1 година
Мда, залъгвай се колко велика е Русия с БВП на глава на населението по-малко от България и с БВП колкото на Португалия. Мноого е велика. Мнооого пари има там, да знаеш! Да, ама не. Русия беше до тук.
107
3
 
12
 
! Отговори
Импортозамещение преди 1 година
ЕС иска да мине без руски газ и нефт. Може, но да видим колко ще ни струва това. Да не забравяме, че отговорът на Русия се нарича "Импортозамещение". Русия пренастройва икономиката си за да не зависи от внос на техника и резервни части от Запада. Да видим кой ще спечели в това състезание. Аз все пак си мисля, че ще бъде Русия, защото Русия ще може да си произведе това, което и липсва (а и Китай доставя всичко), но западната икономика без суровини не може да работи.
106
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки заможен руснак си скубе косите. Който успя, избяга от блатото. За българския панелен бачкатор, който така и така няма пари за друго, освен за 15-годишно БМВ и го вълнува софрата, няма особено значение дали е роб (той си е роб цял живот и никога няма да бъде друг, защото е неграмотен и неконкурентноспособен) или свободен човек. няма значение има ли луксозни стоки или не. Ама за нормалните българи има значение свобода на словото, придвижването, мисленето. На роба русофил му е все тая.
105
5
 
14
 
! Отговори
Светнат преди 1 година
Защо ли си мисля, че Кремъл само ще си го премести и ще го издухат кредиторите, еле па краварските такива.
104
9
 
2
 
! Отговори
Джон Скиф преди 1 година
Делът на приходите от газ и нефт е следния 1 част от газ и две части от нефт. Газта стана ясно че много не може да се заменсти и там спада в продаденото количество се компенсира от цената, обаче нефта може да се замени почти на 100%, естествено на малко по-висока цена, защото арабите не са благотворители, обаче русия какво ще го прави нефта ей това не е ясно, или си мислите че китайците и индийците ще започнат да карат два пъти повече за да могат да изгорят нефта на русия?
103
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На това му се вика изолация. Русия избра да води войни в Европа. Държавите в Европа избраха да не отговарят и те с война, а с изолация. И дори след като инвазията в Украйна бъде решена по един или друг начин, тази изолация ще остане още дълго и трудно ще излязат от нея, защото изгубиха доверието, което им бе гласувано. Имаха заводи на БМВ, Рено, Ауди, ИБМ, Нокиа, всичко имаха, за което ние само мечтаем и го пропиляха с лека ръка рашаните.
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, написали сте DW с червени букви и ме отказахте преди да прочета и ред. Живи и здрави!
101
4
 
11
 
! Отговори
Пореден фейк преди 1 година
В Русия безработицата е на минимум, инфлация на практика няма с рублата за месец поскъпна двойно. А със санкциите ЕС създава проблеми не на Русия, а на тези, които ги прилагат.
100
4
 
3
 
! Отговори
до 110 преди 1 година
И мен ме забавляват функционално неграмотните като теб, които лепят етикети на хора с различно от тяхното мнение.