Европа разделена - какво може да се постигне във войната в Украйна?

Трябва ли да се води тя, докато Русия претърпи поражение?
9 юни 2022 21:45, Елка Василева
276
Европа разделена - какво може да се постигне във войната в Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

Какво трябва да се постигне във връзка с войната между Украйна и Русия? В момента въпросът разцепва Европа на две, пише в заглавие "Монд".

Балтийските републики, Полша, а и Обединеното кралство се обявяват за продължаване на войната, докато Русия претърпи поражение. Франция, Германия и Италия се стремят да подпомагат Украйна, но и да бъде запазен отворен канал за комуникация с Москва – с надеждата за преговори и спиране на огъня. И с по-далечна, все още хипотетична цел – да бъде трайно стабилизирана Украйна и да се възстанови европейският ред за сигурност, смазан от войната.

Още по темата
Според лидерите на Франция, Германия и Италия не бива да се допусне пълно поражение на Украйна. А пълно поражение на Русия без намеса на Запада е малко вероятно въпреки оръжейните доставки за украинците. Затова според Париж, Берлин и Рим разговорите с Путин трябва да продължат, за да не се проточи войната с риск Украйна да бъде унищожена, пояснява всекидневникът.

"Близостта на Русия, наличието на рускоезични малцинства и някогашната принадлежност към съветския блок – това е обяснението за войнствения тон на балтийските и източноевропейските столици спрямо Москва", коментира Аранча Гонсалес, бивша външна министърка на Испания, доайен на Института за политически изследвания "Сианс По" в Париж.

"Въпреки агресията срещу Украйна в Западна Европа като цяло и по-специално във Франция съществува когнитивна клопка – руският режим в днешната му форма да се възприема като неотменима даденост от международния дневен ред, като играч, чиито интереси поначало трябва да бъдат зачитани", предупреждава обаче неназован в текста висш френски служител. По думите му "колкото повече расте икономическата и политическата цена на тази война, толкова по-силни ще стават поддръжниците на този подход".

Освен реакциите в Европа, и ходът на бойните действия в Украйна и страданията на местното население са теми на репортажи и коментари във френския печат. Армията на украинския лидер Володимир Зеленски се отбранява отчаяно в Северодонецк, макар и сринат над 90 на сто от продължаващите руски бомбардировки, отбелязва  в. "Фигаро".

Ако силите на Москва превземат града, Русия ще контролира почти изцяло региона на Луганск, една от двете провинции в размирен Донбас, пише вестникът. Според мнозина аналитици обаче руските войски напредват в района много бавно. Украинските бойци там изглежда са се барикадирали в големия химически завод "Азот" и според властите се бият с руски части, които понякога десеторно ги превъзхождат по численост. Съдбата на обекта остава неясна, но шансовете на Киев да запази контрола над него явно са намалели, добавя "Фигаро".

Войната е неизмерим кошмар и ужасяваща бъркотия, в чийто център се озовава цивилното население, хора като вас и мен, чиито жилища, здраве, живот буквално са премазани. И сред тези хора – невинни сред невинните, има деца, осъдени да оцеляват по мазета без ток и вода, из опасните пътища, под бомбите. Ако не бъдат убити и те с куршум в гърдите, пише автор на "Нувел обсерватьор".

Откакто армията на Путин подлага на мъки Украйна, две от всеки три украинчета са били принудени да бягат от своя дом. 2,2 милиона са намерили подслон в Европа. УНИЦЕФ съобщи наскоро за 262 загинали украински деца, посочва изданието. И цитира думи за войната на Нобеловия лауреат за литература Жан-Мари Гюстав Льо Клезио: "От едната страна са децата, от другата – сляпата и жестока машина в ръцете на възрастни".

Украинска делегация разказа в Париж за войната, за да спечели Европа на своя страна, пише в. "Либерасион". Вицепремиерката на Украйна, отговаряща за евроинтеграцията, се отби във френската столица заедно с кметове на украински градове мъченици. Целта бе да свидетелстват за ужасите на войната и най-вече да наблегнат върху кандидатурата на Украйна за членство в ЕС, пояснява вестникът.

Украинците говорили на организирано от посолството им изложение, представящо разрушенията в страната, нападната от Русия. "След 24 февруари (началото на руското нашествие, б. р.) всички украинци според мен са убедени, че трябва да се присъединим към ЕС", казва една от посетителките – сънародничката им Нина, цитирана  в текста.

Тя уверява, че дори рускоезичните украинци като нея, ако не са заслепени от пропагандата на Москва, вече искат сближаване със Запада: "Преди ни внушаваха, че Европа означава упадък, но сега можем да пътуваме и виждаме добре, че това е лъжа".

Този процес обаче ще отнеме време. Френско-германският тандем е против скъсяване на сроковете, за да бъде приета Украйна в ЕС, особено доколкото редица балкански страни чакат отдавна. Това донякъде дразни украинците, бездруго ядосани от някои постъпки на френски и германски ръководители. Нина споменава оръжията, така и недоставени от Берлин, също и призива на френския президент Еманюел Макрон "да не бъде унижавана Русия", допълва "Либерасион". "Вече осем години Русия ни унижава, а вече унижава и цяла Европа. Путин трябва да бъде съден, а не извиняван", заявява украинката.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
6
 
4
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
Адаш, оръжия ли искаш?! Май твоите приятелчета от запад не ти дават достатъчно?! Нищо - аз ще ти доставя боеприпаси до пълната денацификация на руската провинция Украйна!
194
0
 
8
 
! Отговори
тя преди 1 година
Не Русия , а САЩ наказват Европа ! Тия *** дето се избиват всеки ден ни казват какво да правим !
193
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. УНИЦЕФ съобщи наскоро за 262 загинали украински деца,а донбаските деца са загинали 1200 цели 8 год.имъчиха луганск и донбас не маха покои денонощно от бомбите на киевският фашистки режим
192
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като изолирате Европа от Русия, Европа ще фалира. Русия не е само газ и петрол има цялата мендеелева таблица. Суровини без който светът не може.
191
1
 
11
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 213: Точно Афганистан ли намери за русофобски пост? Афганистан е най-голямото поражение за американската армия. Не че Русия не загуби там десет години, но САЩ цели двадесет години с едни талибани не можаха да се справят и накрая се изтеглиха позорно и изоставиха оръжие за милиони долари.
190
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Европа не е фактор за нищо! Последният европейски с уверен беше Нацистка Германия!
189
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бачо, рушки тролейбусе, ще изчезне както изчезна Афганистан ли? Или май руските нацисти се прибраха с нассрани *** на главите?
188
4
 
23
 
! Отговори
Да преговарят за мир преди 1 година
Украинската армия е в отстъпление, нищо не е спечелила. Ако сега Украйна преговаря за ми, ще загуби само Донбас и Луганск. Ако преговаря след месец-два ще загуби Харков, а след още месец-два може да загуби и Одеса. Но на Зеленски му дърпат конците от САШ , а ЦАШ искат те да воюват до последния украинец.
187
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Европа не е готова да тръгне на война с Русия заради Украйна нищо не може да направи, а тя не е готова. Това, което може да направи Европа е да се отцепи от Руската енергетика възможно най-бързо, като го направи възможно най-безболезнено за гражданите си. След 15г когато се отдели от Русия изцяло може да изолира Русия колкото си иска. До тогава няма как. И е време ЕС да се осъзнае, че не може да садиш лалета като нямаш собствена храна, и че не може да произвеждаш чаши но нямаш собствен тор!
186
5
 
23
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо мир. А така ще има още жертви и разрушения.
185
26
 
6
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Как ще вярваш и ще преговаряш с терористи, бандити и патологични лъжци като РФ и Путин!? Това е causa perduta ....
184
7
 
38
 
! Отговори
Бачо преди 1 година
Ако Западът продължава да въоръжава Украйна, то тя ще престане да съществува. Ще изчезне от картата.
183
10
 
40
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Да би мирно седяло, не би чудо видяло...ама нали нато, та нато...на ви сега едно нато..
182
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин: няма да има желязна завеса над Русия. Реалност: това не зависи от теб. :)
181
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да си напълно неадекватен и увреден психически, за да твърдиш, че ядрена сила може да бъде "победена", освен това Русия не е просто ядрена сила, тя е най-голямата такава.
180
3
 
5
 
! Отговори
Мър....и преди 1 година
Бат Бойко навремето написа в книгата на Шоуто на Слави следното:Истината поражда омраза.Повече няма какво да говорим.
179
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа вече си постигна целта и не знам що че чини зимъска. Гладомор, студено, тъмно....А алтернативните източници на енергия хич ги нема никакви.
178
11
 
25
 
! Отговори
For mother Rusha преди 1 година
До всички които ненавиждат Русия и я плюят.Вие сте мозъчно импотентни,душевно осакатени,но най вече слепи.
177
6
 
30
 
! Отговори
Georgi iliev преди 1 година
Не знам кой е писал тази статия но тук в българия е пълно със здрави , прави че и повечкото едри украински мъже ... То ако децата са там в мазите не знам какво се случва тук... А уж жени и деца щяхме да приемаме
176
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейският съюз в този си вид повече не може да съществува. ЕС трябва да се преформатира. ЕС трябва да бъде съюз на националните държави. Трябва да има възможност на такива като Урси фон Ла....нен и останалите да им се иска вот на недоверие! Първо парламентите на отделните държави трябва да гласуват всякакви санкции и тем подобни и тагава ЕС да ги налага! Върхушката на ЕС води Европа до катастрофа!!!