Коя е Бабушка Z - новата икона на руската пропаганда за войната в Украйна?

Възрастната жена далеч не е на страната на Путин
15 юни 2022 19:29, Нели Христова
147
Коя е Бабушка Z - новата икона на руската пропаганда за войната в Украйна?

Възрастна украинка, размахваща червено съветско знаме, се превърна в лице на пропагандата на Кремъл, след като видеозапис от нейната среща с украински войници стана популярен в социалните мрежи. BBC обаче проследява Бабушка Z, за да се опита да установи истината.

"Не мисля, че трябва да ме прославят. Аз съм просто селянка. Не разбирам защо станах знаменитост."

Жената, която е станала известна като Бабушка Z е поразена, когато BBC й показва кадри с нея: "Никога не съм виждала нищо от това", казва тя.

Видеото показва как тя върви към двама украински войници, държащи червено съветско знаме.

Ukrainian Soldiers harass older Russian grandma, disrespect her Soviet Flag that her parents fought for in WW2 to defeat the Nazi threat. #NaziUkraine #Soviet #babushkaz pic.twitter.com/8KaIBhvfzk

— ਕਾਮਰੇਡ ਮਾਰਕੁਸ (ਸਿੰਘ) (@comrade_marcus) April 11, 2022

Войниците казват, че са пристигнали да помогнат и да й предложат торба с храна. След това взимат знамето от нея, хвърлят го на земята и го тъпчат. Така жената, чувствайки се обидена, им връща храната. "Родителите ми загинаха за това знаме през Втората световна война", казва тя възмутена.

За Кремъл този видеоклип е злато. Руската пропаганда рядко е в състояние да се съсредоточи върху отделните хора. Пропагандаторите виждат тази жена като рядък пример за украинка, която съжалява за разпадането на Съветския съюз и смята руснаците за освободители.

Повечето украинци - дори в рускоговорящите региони - не приветстваха инвазията, така че нейното размахване на съветското знаме беше използвано като доказателство, че действията й имат подкрепа сред местните хора.

Това, което добавя допълнителна сила към образа на Бабушка Z е, че събужда асоциация у всеки, който е запознат с пощенската картичка от Втората световна война на "Майка Русия".

Кремълската пропагандна машина веднага заработи. След дни образът й – връщане към стереотипна селянка от съветската епоха с ортодоксалната си забрадка, ботуши и дебела пола – започна да се появява навсякъде, от Москва и Сибир до остров Сахалин в далечния Изток.

Сега тя е увековечена в стенописи, плакати, пощенски картички, скулптури и стикери за брони. Посветени са й песни и стихове. Руските власти дори откриха нейна статуя в Мариупол, украинския град, който беше бомбардиран до основи.

 

Доскоро никой не знаеше истинската самоличност на Бабушка Z. Всъщност никой не беше сигурен дали тя изобщо е жива. Но тя е много истински човек. Казва се Анна Ивановна и живее във Велика Даниловка, село близо до Харков в Североизточна Украйна, заесно със съпруга си, кучета, котки и зайци.

Жизнерадостната 69-годишна жена изглежда изненадана, когато вижда снимки на статуята, направена по неин образ. "Наистина ли изглеждам толкова стара?", пита тя.

Но нейната история е много различна от образа, който руските медии рисуват. Тя не подкрепя войната.

"Как мога да подкрепя избиването на моите хора? Моите внуци и правнуци бяха принудени да заминат за Полша. Живеем в страх и терор", кзава тя.

И така, защо Анна поздрави войниците със съветско знаме? Тя казва, че е била неразбрана и твърди, че е объркала двамата украински войници, предлагащи й храна, с руски войници.

"Бях просто щастлива, че руснаците ще дойдат и няма да се бият с нас. Радвах се, че отново ще се обединим."

Анна не е вложила никакъв политически подтекст в постъпката си. Червеното знаме, казва тя, не е знамето на Съветския съюз, не на Русия, а "знамето на любовта и щастието във всяко семейство, във всеки град, във всяка република. Не на кръвопролития. И който казва друго, греши."

Докато Анна говори пред BBC, наблизо се чува постоянният рев на артилерия и бой. Възрастната жена не трепва нито веднъж - свикнала е.

"Ако можех да говоря с Владимир Путин, бих му казала, че е направил грешка. Ние, украинските работници, какво сме направили някога, за да заслужим това? Ние сме тези, които страдаме най-много", казва тя

Но Анна е от съветското време и не е склонна да критикува открито руския лидер.

"Путин е президент. Цар, цар, император."

Въпреки че се превърна в звезда в Москва, селото на Анна не е пощадено от силите на Путин - бомбардира се няколко пъти. Някои къщи горят. Други са превърнати в пепел. Собственият й дом е пострадал от обстрела - прозорците й са изпочупени, покривът е повреден и шрапнели са разпръснати по поляната отпред.

"Сега разбирам", казва Ана. "Те не се интересуват от хората тук, в Украйна, интересуват ги само да завладеят нашите земи."

Дмитро Галко от Министерството на културата на Украйна е съгласен. Той казва, че руската пропаганда прави всичко едноизмерно.

"Те просто не се интересуват от истината, не ги е грижа за истинските личности. Те не се интересуват от това коя е Ана, нито от съдбата й. Ако можеха, биха я грабнали, мумифицирали и поставили в мавзолей", казва той.

Сега Анна се страхува за своята безопасност. В Украйна тя е атакувана онлайн, защото хората смятат, че подкрепя Русия. Всичките й съседи я избягват. Това е малко село и всички се познават.

"Не съм щастлива, че ме направиха известна, защото в Украйна сега ме смятат за предател", казва тя.

Но е ясно, че истинският мащаб на нейната слава става очевиден за Ана едва в края на интервюто на BBC. Докато екипът се сбогува с нея, тя се опитва да им подари любимото си червено знаме със сърпа и чука.

"Не искам никакви проблеми. Не искам хората някога да го използват срещу мен."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ти ако псуваш учителките (ама само зад гърба им) и ги биеш (ама само в мечтите си)"Смятай какъв трябва да си за да измислиш тази сентенция. Значи според този австралопитек, ако псуваш в очите една жена, която и се плаща да те обучава и ако я биеш си някаква велика батка - приятел, ти си олицетворението на хората за които говоря в предния си пост, IQ със стайна температура. Не знаете какво е учителски авторитет, изобщо авторитет, защото сте мамини гаменчета. Ще ви научи живота и то мн. скоро
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво необичайно има. Промивали са им съзнанието до безсъзнателност и няма как някогашните съветски хора да се нормализират. Веднъж съветопитек, цял живот съветопитек.
102
3
 
4
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
До КмСпокойно. Смелата баба и съпругът й след време, когато събитието е стигнало до Москва, и е имало възможност са изведени от зоната на военните действия. Но за това нашите проукраински медии нищо не споменават, а публикуват само фейкове.
101
3
 
1
 
! Отговори
Поредната Безвкусна преди 1 година
Пропаганда...А истината е,че никаква "Бабушка Z" няма да помогне на руснаците в тази гнусна война.Това не е Отечествената война и тя в никакъв случай не е "Родина мать завьот"....Би помогнала по-скоро на Украинците.Те поне имат МОРАЛЕН мотив да се бият до смърт...И ще го направят,сигурен съм в това.Козаки - не се пречупват лесно!
100
2
 
3
 
! Отговори
Км преди 1 година
Това е фейк.Тази жена не е истинската баба.След първото показване на клипа( истинския) се усетиха,че това работи срещу украинците и решиха да направят постановка с подставено лице.Не се знае къде е истинската бабка и дали е жива.
99
5
 
8
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Всички псевдожурналисти от днеса искат да са американци, а бабата си е рускиня и е за Съветския съюз, а червеното знаме е знамето на победата. Рано или късно то ще се развее над Киев, независимо от всички пропагандни писания, платени с долари.
98
6
 
7
 
! Отговори
До Трябва преди 1 година
. След това е Дошла Руската Армия е ИЗБИЛА всичките Нацисти и Фашисти .Има ИСТОРИЯ "____________^Да, и междувременно е избила половината си интелигенция в лагери, поради несъгласие с режима. Ако това не е фашизъм от най-примитивен вид, не знам какво е... Или в Русия гледат на интелигенцията като "нацисти" и фашисти?.
97
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Гледаш на снимката и си мислиш,че жената е на 80,а тя е 10 години по-млада. Така е по селата в постсъветското пространство (няма значение дали е в Русия,Украйна и Беларус),мизерия,тежък труд и състаряване.
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка една пропаганда е е долнопробна и идиотска. Това е идеята и докато вярваш на едната или другата попадаш в графата на ***. Няма значени, какво мислиш за себе.
95
10
 
12
 
! Отговори
Кирилов преди 1 година
Руската пропаганда е долнопробна и идиотcка. Днеска говорят едно, утре друго според ситуацията. А относно руските бабушки - за деня на русия са получили помощ гранясала храна и мухлясали лимони, а на видни руски пропагандисти са раздадени премии по 2 млн рубли. Ето това е идеала на нашите тавариши.
94
12
 
9
 
! Отговори
Дявол преди 1 година
Невиждани загуби търпят украинските кучета, а всички американофили и педерастки същества и помии, дано из..*** от ХОЛЕРА, кучета долни и пом,,иярски
93
6
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Няма ли да ни осведомите как върви насилственото раздаване на руски паспорти на "украинците"?Понеже се редят на опашка,и всички са едни такива с посинени лица,куцат?Не сте забелязали такова нещо?Ами няма да видите такова нещо,колкото и да ви се иска,защото те не искат и да чуят за нацисткия режим,така любим на западните ...осведомители.
92
3
 
10
 
! Отговори
Тъши преди 1 година
"Тук около нас има 65-,68-,69-годишни съседки - нафукани, издокарани"Колкото и да си нафукан, ценностната ти система като произвежда само гаменчета, които плюят и бият учителки и ги псуват, пак ще си просто една ***. Тази женица има нещо нареченно ценностна система, нещо което светлата демокрация в България просто унищожи. Иначе да пием пърцуца и да се тупаме в гърдите какви сме патриоти това най-добре го можем, докато геменчетата ти вилнеят в училищата като маймуни в зоологическа градина
91
8
 
11
 
! Отговори
141 преди 1 година
аве льо хмани вие се сетихте да пишете за тая женица след 2 месеца много сте зле. Велик е руския дух! Кое не разбрахте
90
3
 
19
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Добре де разбрахме бабата се объркала, но за да стане тая обърквация на какъв език са говорили "украинските" войници !? Сбъркана държава е Украйна по сбъркана от нашата измислена Македония ...
89
8
 
6
 
! Отговори
Провала на Путин преди 1 година
Руснаците използват като символ на войната си бабушка зет, на която са бомбардирали къщата. :)))))
88
4
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Американофилите пишкат газ след коментарите под безплодните им пасквили.Кирляк Киро сигурно от нея ще внася да се топли зимата.Z
87
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахаха, руснаците решили да правят пропаганда с "бабушка Зет", а то се оказало, че тя била срещу войната им. :)))))
86
9
 
8
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
Като стана дума за Z и V,след като се изясни, че не ДеНацификацията е най-важната цел на Путин, а грабежа на Донбас и богатствата на украинската земя,лъсна най-сетне какво означават и сакралните 2 букви по танкове, самолети и къде ли още не.Това са инициалите на камионите с украинско жито, изнасяни от крадливата руска войска - ZерноVозьi.После прочетете как Русия имала рекорден добив тази година от пшеница :-)))