Коя е Бабушка Z - новата икона на руската пропаганда за войната в Украйна?

Възрастната жена далеч не е на страната на Путин
15 юни 2022 19:29, Нели Христова
147
Коя е Бабушка Z - новата икона на руската пропаганда за войната в Украйна?

Възрастна украинка, размахваща червено съветско знаме, се превърна в лице на пропагандата на Кремъл, след като видеозапис от нейната среща с украински войници стана популярен в социалните мрежи. BBC обаче проследява Бабушка Z, за да се опита да установи истината.

"Не мисля, че трябва да ме прославят. Аз съм просто селянка. Не разбирам защо станах знаменитост."

Жената, която е станала известна като Бабушка Z е поразена, когато BBC й показва кадри с нея: "Никога не съм виждала нищо от това", казва тя.

Видеото показва как тя върви към двама украински войници, държащи червено съветско знаме.

Ukrainian Soldiers harass older Russian grandma, disrespect her Soviet Flag that her parents fought for in WW2 to defeat the Nazi threat. #NaziUkraine #Soviet #babushkaz pic.twitter.com/8KaIBhvfzk

— ਕਾਮਰੇਡ ਮਾਰਕੁਸ (ਸਿੰਘ) (@comrade_marcus) April 11, 2022

Войниците казват, че са пристигнали да помогнат и да й предложат торба с храна. След това взимат знамето от нея, хвърлят го на земята и го тъпчат. Така жената, чувствайки се обидена, им връща храната. "Родителите ми загинаха за това знаме през Втората световна война", казва тя възмутена.

За Кремъл този видеоклип е злато. Руската пропаганда рядко е в състояние да се съсредоточи върху отделните хора. Пропагандаторите виждат тази жена като рядък пример за украинка, която съжалява за разпадането на Съветския съюз и смята руснаците за освободители.

Повечето украинци - дори в рускоговорящите региони - не приветстваха инвазията, така че нейното размахване на съветското знаме беше използвано като доказателство, че действията й имат подкрепа сред местните хора.

Това, което добавя допълнителна сила към образа на Бабушка Z е, че събужда асоциация у всеки, който е запознат с пощенската картичка от Втората световна война на "Майка Русия".

Кремълската пропагандна машина веднага заработи. След дни образът й – връщане към стереотипна селянка от съветската епоха с ортодоксалната си забрадка, ботуши и дебела пола – започна да се появява навсякъде, от Москва и Сибир до остров Сахалин в далечния Изток.

Сега тя е увековечена в стенописи, плакати, пощенски картички, скулптури и стикери за брони. Посветени са й песни и стихове. Руските власти дори откриха нейна статуя в Мариупол, украинския град, който беше бомбардиран до основи.

 

Доскоро никой не знаеше истинската самоличност на Бабушка Z. Всъщност никой не беше сигурен дали тя изобщо е жива. Но тя е много истински човек. Казва се Анна Ивановна и живее във Велика Даниловка, село близо до Харков в Североизточна Украйна, заесно със съпруга си, кучета, котки и зайци.

Жизнерадостната 69-годишна жена изглежда изненадана, когато вижда снимки на статуята, направена по неин образ. "Наистина ли изглеждам толкова стара?", пита тя.

Но нейната история е много различна от образа, който руските медии рисуват. Тя не подкрепя войната.

"Как мога да подкрепя избиването на моите хора? Моите внуци и правнуци бяха принудени да заминат за Полша. Живеем в страх и терор", кзава тя.

И така, защо Анна поздрави войниците със съветско знаме? Тя казва, че е била неразбрана и твърди, че е объркала двамата украински войници, предлагащи й храна, с руски войници.

"Бях просто щастлива, че руснаците ще дойдат и няма да се бият с нас. Радвах се, че отново ще се обединим."

Анна не е вложила никакъв политически подтекст в постъпката си. Червеното знаме, казва тя, не е знамето на Съветския съюз, не на Русия, а "знамето на любовта и щастието във всяко семейство, във всеки град, във всяка република. Не на кръвопролития. И който казва друго, греши."

Докато Анна говори пред BBC, наблизо се чува постоянният рев на артилерия и бой. Възрастната жена не трепва нито веднъж - свикнала е.

"Ако можех да говоря с Владимир Путин, бих му казала, че е направил грешка. Ние, украинските работници, какво сме направили някога, за да заслужим това? Ние сме тези, които страдаме най-много", казва тя

Но Анна е от съветското време и не е склонна да критикува открито руския лидер.

"Путин е президент. Цар, цар, император."

Въпреки че се превърна в звезда в Москва, селото на Анна не е пощадено от силите на Путин - бомбардира се няколко пъти. Някои къщи горят. Други са превърнати в пепел. Собственият й дом е пострадал от обстрела - прозорците й са изпочупени, покривът е повреден и шрапнели са разпръснати по поляната отпред.

"Сега разбирам", казва Ана. "Те не се интересуват от хората тук, в Украйна, интересуват ги само да завладеят нашите земи."

Дмитро Галко от Министерството на културата на Украйна е съгласен. Той казва, че руската пропаганда прави всичко едноизмерно.

"Те просто не се интересуват от истината, не ги е грижа за истинските личности. Те не се интересуват от това коя е Ана, нито от съдбата й. Ако можеха, биха я грабнали, мумифицирали и поставили в мавзолей", казва той.

Сега Анна се страхува за своята безопасност. В Украйна тя е атакувана онлайн, защото хората смятат, че подкрепя Русия. Всичките й съседи я избягват. Това е малко село и всички се познават.

"Не съм щастлива, че ме направиха известна, защото в Украйна сега ме смятат за предател", казва тя.

Но е ясно, че истинският мащаб на нейната слава става очевиден за Ана едва в края на интервюто на BBC. Докато екипът се сбогува с нея, тя се опитва да им подари любимото си червено знаме със сърпа и чука.

"Не искам никакви проблеми. Не искам хората някога да го използват срещу мен."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С твоята е по - интересно, 286 н_егърски п_атки я инспектират, и то докато е бременна с теб.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен до 23 преди 1 година
Има с .айка ти.
23
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл съвсем изтрещя, не вярвам вече на нищо казано от руснак
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък нищо не написахте за оня танк дето ги лупна двайсе урки в упот както си правиха селфита
21
17
 
10
 
! Отговори
руски шимпанзета преди 1 година
руските шимnaнзеma трябва да бъдат избити до крак.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо пропагандата е лъжа а това е истина от два месеца
19
12
 
10
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Изхабения бабишкер не знае в кое измерение се намира, също като нашите ***. Най вероятно е мислела, че развява турското знаме.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази баба стана известна преди 3 месеца, ама аре...
17
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдейки по некадърността на пропагандата това сигурно е британското разузнаване.
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като стана въпрос за ББС. Вчера, националният отбор на Англия игра у дома си с Унгария. Големият им проблем беше, че преди мача англичаните изискват от футболистите си да коленичат и да се молят на БЛМ както в САЩ през 2021. Унгарците отказаха да коленичат... И наккрая - разгромна загуба за Англия с 0:4.
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия укрите да си пият наркотиците с тая бабушка ще превземат Москва сигурно.
14
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мръсни комунисти. На единният ми дядо са конфискували нивата и добитъка,на другият дюкяна. И са го обявили за фашист, въпреки че се е бил на фронта срещу нацистите и никога не е имал общо с фашизма.
13
8
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Те ако не бяха руснаците и червеното знаме дето тъпчат, сега и зеления нямаше да го има защото бабите и дядовците му 1944г щяха да са излетели в облаците от комините на Хитлеровите душегубки ГазенвагeH!
12
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има агресори нападнали чужда държава за да я окрадат. Това е истината. От какво ще печелят нашенските комунопитеци и съветските неадерталци ние се интересуваме само ако е за наша сметка, а то така се оказа. И вероятността известни имена под кремълската петолъчка да ни напуснат скоро доста се е покачила.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що и я няма снимката на *** под статията, срамува ли се от себе си?
10
7
 
28
 
! Отговори
Аня преди 1 година
Аз го гледах клипа. Тя отказа храна, която и носеха украинските войници и тъпчеха знамето. Тя им каза - вземете си храната, на вас по ще трябва, върнете ми знамето. За него умряха моите родители във войната. Пенсии 3 месеца не беше им давал Зеленски, гладували са с дядото. А зелиното гумн.о прибра милиардите хуманитарна помощ. Тази бабка е истински свят и силен духом човек!!!
9
5
 
25
 
! Отговори
Bond преди 1 година
Само като видиш заглавието и си личи кой е дежурният агитпроп тази вечер! *** Ристюва - бивша Проповска мисирка, закърмена с НПО мляко! Разбирам я ***, че трябва да се храни, но това в никакъв случай не я оправдава, че е дoлнoпpобeн, либерастки планктон!
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англичаните са станали отвратително *** и мозъчно промити. Бабичката е наистина вече легенда в скромността си и в смелостта си. Милата бедна жена. Та това е истинска история. Никаква пропаганда.
7
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А те защо и тъпчат знамето на бабата?Туй не са хорс
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преписана статия от BBC, четох я сабалян. Жалък опит да се представи всичко като "руска пропаганда". Жената много ясно си го казва в оригиналното видео - една въоръжена укра отива и й дава храна и тя го мисли за руский солдат. Като разбира, че е укра му връща храната и вика: "Ето за това знаме (съветското) умираха нашите предци във ВСВ."