Путин: Санкциите на Запада ни отварят нови възможности

Моментът не е лесен за световната общност
17 юни 2022 15:30, Екип на Investor.bg
127
Путин: Санкциите на Запада ни отварят нови възможности
Снимка: БГНЕС

Въпреки безпрецедентните санкции на Запада срещу Русия лидерът на Кремъл Владимир Путин смята, че богатата на ресурси суперсила е по пътя към успеха. 20-те години на века трябва да се превърнат във време на „утвърждаване на икономическия суверенитет на Русия", пише Путин в приветствие към участниците в 25-ия Петербургски международен икономически форум, цитирано от DPA, съобщава Investor.bg

Този петък руският президент ще обясни по време на форума как да се действа в условията на санкции, наложени от Запада заради агресивната война на Русия в Украйна.

„Юбилейната среща се провежда в момент, който не е лесен за световната общност", казва Путин. Западът смята, че 69-годишният лидер е отговорен за многобройните кризи, както и за високите цени на енергоизточниците и храните.

Лидерът в Кремъл отхвърля това: „Годините на грешки на западните държави в икономическата политика и незаконните санкции доведоха до вълна от глобална инфлация, разрушаване на обичайните вериги за доставки и производство, както и до рязко нарастване на бедността и дефицита на храни“.

Путин неведнъж е давал да се разбере, че Русия няма да се впечатли от санкциите, наложени от ЕС и САЩ. В същото време той заяви, че ситуацията предлага нови перспективи. С оглед на огромното напрежение със Запада икономическата ориентация на Русия все повече се насочва към Азия, особено към Китай и Индия, но също и към Африка и Южна Америка.

Русия все повече пренасочва доставките си на нефт и газ от ЕС към други региони на света. Поради високите цени на петрола и газа на световния пазар страната в момента получава особено високи приходи. Националната валута също се възстанови значително, след като в началото на войната преди почти четири месеца загуби голяма част от стойността си спрямо долара и еврото. Но днес рублата е най-силна от години.

Заради санкциите много западни компании, включително европейски, напуснаха Русия. Путин обясни, че други компании са запълнили пропуските. Например след напускането на американската верига McDonald's в клоновете на веригата току-що бяха открити нови ресторанти за бургери под името „Вкусно и точка“. От дни в Москва пред ресторантите се образуват опашки.

Под мотото „Нов свят - нови възможности" организаторите на Икономическия форум съобщават, че тази година в него ще участват представители на 115 държави. През рекордната 2020 г. в него участваха 19 хил. души от 145 държави. Този път не се посочва броят на участниците. Тази година предприемачите имат възможност да присъстват на форума анонимно, за да не бъдат санкционирани в рамките на политиката на санкции на Запада. По информация на медиите са се регистрирали и участници от Франция, Италия, Канада и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
14
 
17
 
! Отговори
Рошави мисли преди 1 година
Руска му логика?! Няма да продава на Европа енергоносители,а на останалия свят? Понеже сега били на висока цена? Щом за богатия Стар Свят цените са високи,какво остава за "благоденстваща" Африка и Азия? Те просто спринтират да купуват скъпо,за кефа на Путин??? А когато се насити пазара и без кеша на западните икономики,ще се мине на меню от сибирски шишарки и уралски мъхове..
32
5
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
"Путин: Санкциите на Запада ни отварят нови възможности" === Ами много добре. Плесни тогава, Джуджо от радост с ръце и помисли какви подаръци да им направиш от благодарност :)))))))))))
31
2
 
20
 
! Отговори
хм преди 1 година
Не съм вярвал, че 21 век политиците могат да стигнат до подобна глупост и противопоставяне. Просперитетъ на целия свят се гради на разделението на труда и споделянето на силните страни от всички. Днес имаме само разделение. Едните си стискат технологиите, други ресурсите, а всички се правят на много велики и независими. А в действителност, дори богатия, зависи от бедния, защото бедния е потребител и работник и без него богатия е нищо. Вината за настоящата криза е на всички велики сили, без изклю
30
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин явно не в кома,след като е на икономическия форум в Питер.Но определно простите кирчовци и кокорчовци вече са в кома,а във вторник ще изпаднат в дълбока такава.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нали бил в кома, бре, гледам го на первьlй" в кома е, само, че в будна.
28
7
 
12
 
! Отговори
подем преди 1 година
Русия договаря внос на милиарди скакалци и червей от Китай за да построй нефто-гъзопровод за износ до Кувейт
27
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еи така и навремето обяснявха как всичко върви напред и изведнъж 'О, фалит , оказа се, че сме 50г назад по развитие от Западна Германия.
26
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнийте в Азия руски жив отни!!!
25
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20Нали бил в кома, бре, гледам го на первьlй///////Путин от години е в кома, няма реална представа за света.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непрестанни натрапчиви мисли.
23
8
 
20
 
! Отговори
Тц,тц преди 1 година
Новите възможности - Москвичцедес,МакДонбас и СибирКола :-)
22
11
 
24
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Такива възможности ще се отворят, че Русия ще последва съдбата на СССР!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз
20
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Расия тепърва ще придобива "икономически суверинитет" и ще дърпа яко пред Европа и Америка! Добре де, значи Путин 20 години е управлявал антируски в интерес на Запада, затова не трябва ли да си подаде оставка?!
19
5
 
16
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Нали бил в кома, бре, гледам го на первьlй
18
11
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Путин не е толкова глупав като Кирил Петков, който се продаде и предаде на САЩ. Всички знаем, че Кирил Петков даде жена си да я *** Байдън.
17
5
 
20
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
"Отварят се нови възможности.." Отзад,под кръста!!!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
aaa бе ... Путин и точка.
15
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес.бг нали Путин беше в кома и загубил войната? Какво стана сега?
14
9
 
15
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Путин сбъдва мечтата ни като част от Запада за никакви допирни точки в бизнеса с Русия.