Москва: Възмутени сме от блокадата на балтийския аванпост

Литва затвори трасето за доставки до Калининград
Обновена: 21 юни 2022 14:59 | 21 юни 2022 14:38, Йоана Цонева
104
Москва: Възмутени сме от блокадата на балтийския аванпост
Снимка: БГНЕС

Русия привика посланика на Европейския съюз в Москва, за да изрази възмущението си от железопътната блокада, която спря доставките на много основни стоки за руския пункт на Балтийско море - последното противопоставяне във връзка със санкциите, наложени заради войната в Украйна.

На терен в Източна Украйна руските сепаратистки пълномощници заявиха, че напредват към основния бастион на Киев на бойното поле. Украински официален представител определи затишието в боевете там като "затишие пред буря".

Последната дипломатическа криза е свързана с анклава Калининград - пристанище и околности на Балтийско море, където живеят близо един милион руснаци, свързани с останалата част на Русия чрез железопътна връзка през Литва, членка на ЕС и НАТО, предаде "Ройтерс".

През последните дни Литва затвори трасето за основни стоки, включително строителни материали, метали и въглища.

Вилнюс и Брюксел твърдят, че Литва прилага новите санкции на ЕС, които влязоха в сила в събота. Москва нарича този ход незаконна блокада и заплаши с неуточнени ответни мерки.

Посланикът на ЕС в Москва се яви в централата на руското външно министерство във вторник, съобщи руската държавна информационна агенция РИА. През нощта губернаторът на Калининград заяви пред руската телевизия, че посланикът на ЕС Маркус Едерер трябва да бъде извикан и "да му бъдат обяснени съответните условия, свързани с това".

Още по темата

Николай Патрушев, секретар на влиятелния руски Съвет за сигурност, пристигна в Калининград, за да проведе заседание на съвета, съобщи РИА Новости.

В понеделник Москва привика литовски дипломат, но ЕС отклони отговорността от литовците. Вилнюс "не прави нищо друго, освен да изпълнява насоките, дадени от Европейската комисия", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

През последните седмици битката за източната част на Украйна се превърна в брутална война на изтощение, като Русия съсредоточи огромната си огнева мощ върху държания от украинците джоб на Донбас, за който Москва претендира от името на своите сепаратистки пълномощници.

От април насам Москва постига бавен напредък в безмилостните сражения, които костват на двете страни хиляди убити войници и са една от най-кървавите сухопътни битки в Европа от поколения насам.

Сраженията обхванаха река Северски Донец, която се извива през региона, като руските сили са основно на източния бряг, а украинските - на западния, въпреки че украинците все още се държат в град Северодонецк на източния бряг.

През последните дни Русия превзе Тошкивка, малък град на западния бряг, който се намира на юг, което ѝ дава възможност да се опита да отреже главния украински бастион в Лисичанск.

Родион Мирошник, посланик в Русия на промосковската сепаратистка самопровъзгласила се Луганска народна република, заяви, че силите "се придвижват от юг към Лисичанск", като в редица градове са избухнали престрелки.

"Следващите часове трябва да донесат значителни промени в баланса на силите в района", заяви той в Telegram.

Губернаторът на обкръжаващата Украйна Луганска област заяви, че в понеделник руските сили са спечелили известна територия. През нощта е било сравнително спокойно, но предстоят още атаки, каза Серхий Гайдай: "Това е затишие преди бурята".

Въпреки че през последните седмици боевете бяха в полза на Русия заради огромното ѝ предимство в огневата мощ на артилерията, някои западни военни анализатори твърдят, че неуспехът на Русия да направи голям пробив досега означава, че времето вече е на страната на украинците.

Москва няма достатъчно свежи войници, докато Украйна получава по-ново и по-добро оборудване от Запада, заяви в Туитър пенсионираният американски генерал-лейтенант Марк Хертлинг, бивш командващ сухопътните сили на САЩ в Европа.

"Това е боксов мач в тежка категория. За 2 месеца битки все още не е имало нокаутиращ удар. Той ще дойде, тъй като силите на РУ стават все по-изчерпани", пише Хертлинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Анонимен 93 "Окъпани са в злато и сребро. И платина" Я като си влезнал вече в Уикипедия и си ги видял, кажи и на нас кои са тия градове, окъпани в злато сребро и платина.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влезте в Уикипедия и разгледайте големите и историческите градове на Русия и ще видите колко красиви са те. Това са Фактите. Окъпани са в злато и сребро. И платина.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 90 "Влез в Уикипедия и виж руската архитектура" Няма такова нещо като "руска архитектура". Всички качествени архитектурни образци в Русия са западни архитектурни образци и обикновено са строени от западни архитекти, включително Кремъл.
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорросоидите *** в действие особено нощната смяна от американа която списва нощя по часовата разлика и по външните тоалетни така характерни за америкалетните.
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България по селата и повечето малки градове също няма канализация. Аз ти говоря за архитектура а ти ме принуждава да обсъждам канализации. Влез в Уикипедия и виж руската архитектура виж пейзажа на руските градове и тогава ме репликирай. Ако сме те нарекли колега е от добро възпитание но не заслужаваш нашето внимание. Ти с троль.сори.
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В моите очи смешника и изолирани си ти съжалявам.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези СМЕШНИЦИ още не разбират, че света ги изолира. Примката около врата се затяга и животът в Русия ще срава все по-интересен. САЩ ги работят тънко.
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колегата с красивия град. Защо не разгледаш в Уикипедия някой руски градове. Но не Москва и Ленинград/Петербург. Ще останеш изненадан колко красиви са те. Много руски исторически градове имат прекрасна архитектура. Чувал ли си за градовете от т.н. Сребърен и Златен пръстен. Дори не знаеш какво значи това но пи шеш неверни неща лъжи. Знаеш ли че в Русия има много замъци тип Кремъл. Русия трябва да развие туризма си и то още сега. Да покаже блясъка и красотата си на хората по света с реклама...
79
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада ще отблъсне тия хора руснаците от себе си а прибалтика са злобни същества. За 32 години извън Съветския съюз те какво постигнаха. Нищо. Използват руското население да им работи и се опитват да го асимилират като не позволяват руския език и знаете ли че руснаците нямат паспорти и нямат избирателни права в демократична прибалтика.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До изтъкан, човешко ли е да наричаш хората адовски изчадия.
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Какво следва. Подозирам че тия 300 милиарда може да са били по някакъв начин блокирани преди войната и тя донякъде за това започна. Путин каза: Запада ме излъга. Освен лъжци те са крадци.Това е.
76
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада незабавно да спре войната като изпрати Украйна на масата на преговорите. За всички убити и ранени страдащи хора е виновен ЕС и САЩ. Те подстрекаваха Украйна да не спазва минските споразумения да напада ЛДНР и да създава нациски паравоенни формирования да ги струпва в района на Донбас за да може да нападнат малките републики с рускоезични граждани като в същото време обявят приемането на Украйна в Нато и Русия да не може да си защити населението. Пъклен план. Сами се досетихме за това
75
7
 
3
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
До Анонимен 76: "запада да прави референдуми, да раздава паспорти"? Няма да се получи същото. Защото преди РФ да започне да раздава руски паспорти, а ДНР и ЛНР да решат за референдуми имаше осем години обстрел на укронацистите срещу Донбас и Луганск. Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Но избра войната.
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калининград не е под транспортна блокада. Това са си нормалните санкции.
73
6
 
5
 
! Отговори
do 74 Какво следва преди 1 година
Грешиш, като казваш че тея 300 милиарда са откраднати. Тези пари ще отидат за възстановяване на държавта, която рашистите разрушават с безразборна артилерйска стрелба в момента. Няма и да стигнат.
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада трябва да прави това, което прави Путин. Само тогава Путин ще спре да прави това, което прави. запада да прави референдуми, да раздава паспорти, да получава покани да влиза да помага на германци с паспорти. И да държи ядрената тояга над главата на Путин.
71
4
 
3
 
! Отговори
Пореден фейк преди 1 година
До Анонимен 73: Г'лупости са това. Да раздават германски парпорти на укронацистите и да си ги прибират заедно със Зеленски. Така войната ще завърши от само себе си.
70
8
 
3
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До до Малко за политика: С решение на ЕС в западни банки саблокирани руски активи за 300 милиарда евро - основно от продажба на нефт и газ. Това е най-голямата к'ражба в световната история. А те дори се гордеят с това. Има ли смисъл да се прави търговия с бандата самодоволни к'радци от Брюксел? Русия пренасочва търговията с нефтопродукти на изток. Само за тази година например доставките на нефт за Китай са се увеличили с 50%.
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На руснаците в Калининград ще им раздават германски паспорти. Ще се нареди опашка от кандидат-германци. Обещали са им да отворят заводите и да получават германски заплати, ако направят референдум за независимост и присъединяване към Германия.
68
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калининград трябва да го вземем и върнем в Европейския съюз. Той е бил германски до 1945 година. Време е да се върне в родината си. Руснаците да се приберат в родината си. Германците да се върнат в родината си.