След взрива в Белгород: Какво мислят руснаците за Украйна?

Едни искат мир, други - ответни мерки на атаката
5 юли 2022 21:38, Нели Христова
241
След взрива в Белгород: Какво мислят руснаците за Украйна?
Снимка: БГНЕС

В апартамента си на петия етаж в Белгород Лидия разказва за бягството си на косъм.

"В три без десет в неделя сутринта бях събудена от ослепителна светкавица и силна експлозия. Изтичах на балкона и видях огромна огнена топка да се насочва към сградата. Изтичах вътре. Изведнъж всичките ми прозорци се счупиха", спомня си тя. "Долу чух викове и плач. Можех да видя как спасители изкопават хора от развалините и изнасят телата."

Русия обвинява Украйна, че е изстреляла три ракети по Белгород. Украинските власти отрекоха. Но каквото и да е избухнало в този южен руски град, извънредната ситуация напълно подкопа твърдението на Москва, че е наредила на руските войски да влязат в Украйна, за да направи Русия по-безопасна.

В действителност ситуацията в Белгород, както и в други руски региони близо до украинската граница, се влоши след нахлуването.

"Такова нещо се случва за първи път в града", казва Лидия пред BBC. "Не е имало обстрел в Белгород преди половин година."

Местните власти съобщиха, че четирима цивилни са били убити при експлозията и десетки къщи са повредени. Ала от другата страна на границата мащабът на разрушенията е много по-голям.От началото на руската инвазия хиляди цивилни бяха убити в Украйна; някои градове са превърнати в развалини от многократни обстрели.

"Трябва да живеем в мир с Украйна. Винаги сме го правили", на мнение е Лидия. "Толкова много от нас имат роднини в Украйна. И тук живеят много украинци."

Повечето от хората, с които разговаря екипът на BBC в Белгород, не са толкова примирителни.

"Русия трябва да даде подобаващ отговор на това, за да няма повече обстрели и да спрат да плашат нашите хора", казва Вадим. Той говори с журналистите близо до полицейския кордон. "Изстрелването на ракета срещу Киев би ги накарало да се замислят."

Кнарик пък казва, че "съжалява" за хората в Украйна. "Те са същите като нас. Те също имат деца. Но мисля, че трябва да вземем по-строги мерки."

Толкова много хора тук не свръзват точките - те не правят връзката между това, че Русия нахлува в Украйна и животът им става по-малко безопасен. Това отчасти е така, защото руските държавни медии правят всичко възможно, за да попречат на тези точки да бъдат съединени в съзнанието на хората. Това се случва като медиите демонизират украинците: наричат ги "нацисти", "неонацисти", "фашисти" и "ултранационалисти", а от сутрин до вечер тезата е, че справедливостта е на страната на Русия в този конфликт..

Но също така много руснаци просто не искат да повярват, че тяхната страна е започнала това, че Русия може да е агресорът.

Сега обаче високопоставена фигура в Руската православна църква се обяви за мир. След експлозията в Белгород Белгородският и Старосколски митрополит Йоан каза, че е време "да превърнем мечовете в рала".

На уебсайта на Белгородската епархия той написа: "Смирено се молим починалите да намерят мир и ранените да се излекуват. Молим се за прекратяване на кръвопролитията, които се извършват на украинска земя, но които днес стигнаха до домовете ни."

Лидия се съгласява.

"Трябва да възстановим добрите отношения по мирен начин", казва тя. "Трябва да се опомним."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските медии не демонизират всички украинци. Те наричат "нацисти", "неонацисти", "фашисти" и "ултранационалисти" майданаджиите, изрисували телата си с пречупени кръстове и нацистки символи, убииците на жени и деца в Донбас.
18
25
 
23
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Това е безмислена война за ,която са виновни Путин , Лавров и другите от режима! Путин е виновен за всичко, Господ да го убие!
17
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото взривовете в Грозни бяха дело на чеченците, толкова и тези в Белгород ас дело на украинците. КГБ многократно е доказвало, че живота на руснаците не струва нищо за тях: за измислената "провокация" ще избият и бая повече мужици. Не е нищо ново в Империята на Злото.
16
15
 
21
 
! Отговори
Симо Хаюха преди 1 година
Всъщност, Швеция и Финландия ЗАЕДНО имат доста по-голям БВП от североазийската сатрапия.. МУ ХА ХА ХА ХА
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10 Поста ти е поредното доказателство че не те слуша главата.
14
14
 
22
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Ами нали искахте и започнахте война, товарището? Сега си търпите всички последствия и ще броите и жертвите и при вас. На война като на война. А, всъщност забравих, така е на военна операция
13
17
 
23
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Днес в русия са вкарани законоппоекти, с които частни фирми да бъдат задължавани да снабдяват армията, а работниците да бъдат задължени да работят денонощно и през събота и неделя, както и лишаване от отпуск.Путин ще върне официално крепостничеството.Русофилите да отиват в рая на мордор, и да не се връщат никога.
12
17
 
32
 
! Отговори
Възмездието преди 1 година
Когато влизаш в двора на съседа, събаряш му къщата, изнасилваш жена му, убиваш стопанина и СЕ Р ЕШ в буквалния смисъл из спалнята и кухнята му - имай впредвид, че може и на теб да ти се случи!
11
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ да донесе на Украйна ядрени бойни глави, както и вакумни бомби. Да се спре със самодоволните мутри филите, че са нещо повече. Нищо повече не сте. 4 месеца донбас...
10
18
 
23
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 1 година
На класацията за БВП 2021 се вижда, че икономическата "мощ" на Русия е по-малка от тази на Италия...И смешно и тъжно...
9
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2014 г. Украйна направиха държавен преврта както НАТО в 1989 г. в бг и сложиха *** на НАТО. После нямаше и референдум за НАТО и ЕС и България стана колония.
8
10
 
5
 
! Отговори
Wc преди 1 година
ОЧАКВАЛА Е КОМШИЯТА НА БАЛКОНА. НАДЬРВЕН КЛИТОР ПАДАЩИ РАКЕТИ НЕ ГЛЕДА
7
26
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното доказателство, че американските оръжия с далечен обсег 7е използват за безразборно избиване на мирно население, а не срещу военни обекти. Това е целта на САЩ навсякъде по света - кръв, разрушения и смърт. Обаче Господ гледа отгоре и много скоро ще накаже юдите и сатанистите начело на презокеанската империя на злото!
6
22
 
26
 
! Отговори
кой има полза преди 1 година
Украйна няма никаква полза да взривява жилищни блокове в рашистан. Но nymлеp има - това ще му даде повод за мобилизация ,при измиращите с бяасна скорост наборници на фронта. Помислете малко.
5
31
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи вие може да стреляте 4 месеца по блокове с жени и деца... ама като ви пернат вас.... неможело така ... :))) Клоуни надутии тоя град трябваше Украйнската армия да го изравни със земята... както правите вие с техните градове
4
34
 
18
 
! Отговори
Ванга2 преди 1 година
Ванга го е предсказала "Русия ке падне!!!"
3
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Но каквото и да е избухнало в този южен руски град, извънредната ситуация напълно подкопа твърдението на Москва, че е наредила на руските войски да влязат в Украйна, за да направи Русия по-безопасна." .......много тъпо изречение!
2
42
 
23
 
! Отговори
Ванга преди 1 година
Още през 80 те години Ванга предсказа:Русия ке тръгне да трови ора по целио свет. Ама светот ке и го върне. Накрая от глад руушняците ке ручат трева као добиток...
1
43
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва руснаците ще ядът големия.