Русия може да е започнала изграждането на "Калина" - лазер, който да сваля сателити

Напредъкът вероятно ще бъде възпрепядстван от икономическите санкции
15 юли 2022 21:45, Нели Христова
344
Русия може да е започнала изграждането на "Калина" - лазер, който да сваля сателити
Снимка: БГНЕС

Русия може да изгражда лазерна система, която да заслепява враждебни спътници.

Новият комплекс, който изглежда ще е в космическото съоръжение "Крона" на руското министерство на отбраната, намиращо се близо до Зеленчукская, беше разкрит от разследване с отворен код, публикувано от The Space Review.

Анализирайки публични сателитни изображения, документи за покани от руски индустриални изпълнители и руски финансови документи, от The Space Review  предполагат, че проектът "Калина" – лазерна система, предназначена за "електро-оптична война" – може да излъчва лазерни импулси, за да повреди оптичните сензори на сателита.

"Документация, публикувана онлайн през 2015 г., вече показа ясно, че "Калина" ще разполага с нов телескоп за точно насочване на лазерни лъчи към сателитите", посочва The Space Review, цитиран от "The Independent".

Проектът първоначално стартира през 2011 г., но предварителните изследвания са проведени още преди десетилетие. Комплексът, в който се помещава "Калина", съдържа оборудване за наблюдение, включително лидарни и радарни системи, които се използват за идентифициране на цели за космически телескопи.

Въпреки че сградата на телескопа и тунелът, свързващ я със сградата на лидара, са на място, не е ясно каква част от хардуера е инсталирана. Напредъкът му можеше да пострада от различни икономически санкции, наложени на Русия от 2014 г. насам, по-специално тези върху електрониката.

През ноември миналата година Русия проведе ракетен тест, който унищожи един от собствените й спътници.

По това време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен осъди акта, както каза, че "безразсъдния" тест на Русия, е създал близо 1500 отломки, плаващи в ниска околоземна орбита, където МКС се върти около Земята.

Бивши астронавти, международни космически агенции, Нобелови лауреати и правителствени служители по целия свят твърдяха, че тестването на антисателитни оръжия (ASAT) трябва да бъде спряно поради риска от създаване на космически отпадъци.

"Ако само една отломка от такъв тест се сблъска със сателит и причини голямо събитие на фрагментация, това може да доведе до допълнителни събития, засягащи всички държави, което може да включва допълнителни фрагментации, повреди на сателити или прекъсвания на услугите", гласи отворено писмо, написано през септември 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
17
 
10
 
! Отговори
baj дъ уей преди 1 година
Краварите направиха ли хипезвукова ракета или се свършиха руските учени със зелена карта? :):)
44
9
 
17
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
" Русия може де е започнала изграждането" на нова пропаганда. " The Guardian " публикува опровержение на тази информация ,базирана на доказателства от НАСА и анализи на учени от Масачузеският Технологичен институт. Данните показват, че руснаците не разполагат с надежден софтуер и технология . И както стана ясно най много да свалят гарите.
43
2
 
16
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 1 година
Ха ха ха, нали знаете че КОСМИЧЕСКИТЕ ВОЙСКИ са всъщност нормални войски но с малко повече КОСМИ щото ги мързи да се бръснат!
42
2
 
7
 
! Отговори
44 преди 1 година
Пич, не говори глупости, а спешно отиди да се лекуваш заедно с Кимчо и ***. Не е нормално да сте толкова филмирани и да нямате ни най-малка връзка с реалността.
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Джо Байдън се прибра от обиколката си в Близкия изток, и не даде никакво изявление. Сигурно е приключила успешно,но Джо Байдън просто не иска да се хвали, защото е скромен, американците са скромни, много са скромни.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали слагате санкции и война като война да бъде
39
5
 
16
 
! Отговори
Fft преди 1 година
Напълнихме гащите от смях и тъга по руските "космически войски".
38
14
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Не отчиташ нещо много важно и Руснаците и Северно корейците си имат оръжия, и си се пазят - реално СК все още са във война със щатите(нямат мирен договор подписан). Хората си мятат ракети и никой не смее да им каже гък... Сега си представете ако не показваха, че имат или, че ако изобщо нямаха дали нямаше да им привнесат малко демокрация както на много други места по света... То и по времето на Елцин в Русия влязоха западните фирми и се облизваха ама Путин им секна кранчето на доста от тях.
37
11
 
17
 
! Отговори
white star преди 1 година
нападението над сателит е равносилно на нападение над държавата на която е сателита. Само между другуто на напомня на путинистичните ентусиасти. Русия не би посмяла да барне даже уайрлеските на мъск. Щото ще въвлече америка във войната. И войната става световна. Светът срещу путин. Даже стратегическите ядрени оръжия с които плаши няма да го спасят.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре ще е за всички да си гледат работата и живота. Иначе постоянно ще живеем в низ от лоши изненади. Като цяло, до момента няма нито една полза от побутването на НАТО на изток, войните за демокрация в Афганистан, Ирак и пр., отнемането на територии на влияние от Русия, търговските войни с Китай, оголеияването и централизирането на ЕС. Всичко това води до много, много лоши реакции и съответни резултати.
35
7
 
14
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Навремето бяха показали една празна метална тръба и твърдяха, че насочена срещу Луната, тази тръба изработва хипе-ултра-борш честоти и може да разпарчетоса горката Луна на много малки парчета. Наслушали сме се на руски изхвърляния и нагледали - на най-големите джуджета.
34
4
 
7
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
То не е анимация, но създава анимации от простотия и съветски софтуеър + хардуеър.
33
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една много хубава българска поговорка - куче, което лае не хапе. Рашистанците са същите като севернокорейците - изключително изостанали в много отношения, но непрекъснато правят някакви демонстрации, за да създадат фалшиво усещане, ще са много страшни и всички трябва да ни е страх от тях. За тяхно съжаление обаче не сме 45та година, в която те все още живеят.
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се дали ми се иска да видя как руснаците лепват 10 тина сателите и от своя страна те събарят всичко останало в околовръст. Тогава им отиват на американците умните оръжия и пак ще го карат на близък бой.....Жалкото е, че покрай това няма да имаме много от благинките, които в момента ползваме и не се замисляме какво ще стане ако ни ги вземат и кой ще е по-пригоден към живота - този който няма и не ползва в момента или тези, които са зависими от тях в голяма степен.
31
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименУкро-нацистите пак са стреляли с ракети по мирни жители и ще ядат пердах!
30
11
 
12
 
! Отговори
Американофилите, преди 1 година
Айде пишете пак че е само анимация - и после трайте гузно като има сателитопад!
29
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има села в Русия без ток ...
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаааааа, голям смях! От страх да не им свалят сателитите.
27
6
 
12
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 година
Ще посинят любопитното оче на чичо Сам!
26
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоробчетат подмокриха гащите от кеф за нещо, което е в сферата на фантазиите.