Русия може да е започнала изграждането на "Калина" - лазер, който да сваля сателити

Напредъкът вероятно ще бъде възпрепядстван от икономическите санкции
15 юли 2022 21:45, Нели Христова
344
Русия може да е започнала изграждането на "Калина" - лазер, който да сваля сателити
Снимка: БГНЕС

Русия може да изгражда лазерна система, която да заслепява враждебни спътници.

Новият комплекс, който изглежда ще е в космическото съоръжение "Крона" на руското министерство на отбраната, намиращо се близо до Зеленчукская, беше разкрит от разследване с отворен код, публикувано от The Space Review.

Анализирайки публични сателитни изображения, документи за покани от руски индустриални изпълнители и руски финансови документи, от The Space Review  предполагат, че проектът "Калина" – лазерна система, предназначена за "електро-оптична война" – може да излъчва лазерни импулси, за да повреди оптичните сензори на сателита.

"Документация, публикувана онлайн през 2015 г., вече показа ясно, че "Калина" ще разполага с нов телескоп за точно насочване на лазерни лъчи към сателитите", посочва The Space Review, цитиран от "The Independent".

Проектът първоначално стартира през 2011 г., но предварителните изследвания са проведени още преди десетилетие. Комплексът, в който се помещава "Калина", съдържа оборудване за наблюдение, включително лидарни и радарни системи, които се използват за идентифициране на цели за космически телескопи.

Въпреки че сградата на телескопа и тунелът, свързващ я със сградата на лидара, са на място, не е ясно каква част от хардуера е инсталирана. Напредъкът му можеше да пострада от различни икономически санкции, наложени на Русия от 2014 г. насам, по-специално тези върху електрониката.

През ноември миналата година Русия проведе ракетен тест, който унищожи един от собствените й спътници.

По това време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен осъди акта, както каза, че "безразсъдния" тест на Русия, е създал близо 1500 отломки, плаващи в ниска околоземна орбита, където МКС се върти около Земята.

Бивши астронавти, международни космически агенции, Нобелови лауреати и правителствени служители по целия свят твърдяха, че тестването на антисателитни оръжия (ASAT) трябва да бъде спряно поради риска от създаване на космически отпадъци.

"Ако само една отломка от такъв тест се сблъска със сателит и причини голямо събитие на фрагментация, това може да доведе до допълнителни събития, засягащи всички държави, което може да включва допълнителни фрагментации, повреди на сателити или прекъсвания на услугите", гласи отворено писмо, написано през септември 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рушия.
164
6
 
6
 
! Отговори
6 преди 1 година
Ама ако не е Калина то и Лазар може да ги сваля от дзила за скрап. Аналогови ***.
163
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната ще се премести в Космоса.
162
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще падат не само сателити. Много правителства ще свалят.
161
11
 
20
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Унищожаването на сателит от руснаците щяло да наруши някакви си комуникации ..... Че Рашата какво я бърка? Те сателити почти нямат а от световните комуникации СА ИЗКЛЮЧЕНИ....
160
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АЛАНОмарсоходаА цяла Европа, части от Африка и Азия са били на римската империя. Всичко друго са навлеци
159
0
 
3
 
! Отговори
ДО 232 преди 1 година
До ПРОЦЕДУРНО ПИТАНЕ И тази по.ми.я иска да каже ,че има култура
158
4
 
10
 
! Отговори
рибока преди 1 година
При тях военните са с приоритет още от Петър Първи.След битката при Полтава 1709 и края на Северната война пред 1718 Швеция престава да бъде велика държава и мястото и е заето от бързореформиращата се Русия,която век по-късно през 1809 и отнема и Финландия,станала самостоятелн след Първата светона война - предлог престоящата война с Бонапарт,после на Финландия отнема земи - предстоящо нападение на Хитлер,а днес НАТО се било доближило и както няма контакт ще гепят колкото могат.
157
5
 
11
 
! Отговори
АЛАНОмарсохода преди 1 година
КРИМ е бил на Гетите Тракийци плюс Гърци и Перси а всичко друго са късни навлеци
156
32
 
19
 
! Отговори
ПРОЦЕДУРНО ПИТАНЕ преди 1 година
Защо всички руски ракети са копие на вибратора на Путин? Много обичат тази форма.. :))))))
155
19
 
17
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
Великая страна огромная - РоССия е една голяма художествена измислица и главния лирически герой Путин е комплексар и глупаво джудже-военнопрестъпник който е клиент на съда в Хага вече. ..... И защо всички позитивни новини за руския обор започват винаги с "ЩЕ"?
154
5
 
5
 
! Отговори
Открито преди 1 година
ЗАПАДА си живееше живота до българизацията му с ислям започната 1948 от българите та Ротшилд казал 2030 да няма вече българи..............и бре ВИЗраел Сорос мюсли раздавач визите......................Ашколсун Менгелс,Менгеле,Менгеме метал,*** нгали
153
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските инженери първи полетяха в космсоса и до ден днешен САЩ това не може да го направи без Русия !Ам-те никога не са биле на луната по простата причина ,че няма с какво да летът двигателите са руски а не е давала такива дв-ли !И НАЙ ВАЖНАТА ПРИЧИНА Е РАДИАЦИЯТА ЗА КОЯТО ОЩЕ НЯМА СКАФАНДРИ !НАШИТЕ американофили и пишът , че рунаците нямат каназ-я но първи в космоса значи и каназ-я ще имат А САЩ НИКОГА НМА ДА ТМАТ ДВИГАТЕЛИ ЗА КОСМОСА
152
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато го изградят Русия няма да я има .
151
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай, Вова!
150
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минавал съм покрай съоръжението, намиращо се близо до Зеленчукская. Може би даже съм влизал в него. Телескоп с огледало с диаметър 6 метра.
149
14
 
2
 
! Отговори
2030 Защото: преди 1 година
Западна Европа е България и САЩ,Канада,Австралия са България на Ротшилд и и Сорос дето ще умре 2030 според тях...............Запада има хилядолетен опит да живее без никакви мюсюлмани а само с юдеоеврейски шефчета..............Исляма за първи път живее съвместно със запада чак след 1948 вървейки по стъпките на юдеоевреите дефакто българите възхваляващи периода от.1396 до 1978 ще унищожат запада САКЪН да са Сорс,Ротшилд
148
14
 
7
 
! Отговори
до к.214 преди 1 година
Виж какво, нощта е за спане, а не за писане на коментари. Недоспал човек е склонен на какви ли не екзотични мнения. 148 милионна Русия ще тръгне срещу 1,4 милиарден Китай? Ти сериозно ли смяташ това за възможно?! Остави го това на престарелия 78-годишен президент на САЩ - краткотрайна старческа деменция и войната готова! Освен ако куфарчето нощем го пази жена му... Ами и ако тя има отвреме навреме емоционални изблици и си въобрази, че е Германката Урсула Лайен?
147
8
 
5
 
! Отговори
ИСЛЯМ ПОБЕДИЙ преди 1 година
ГЛОБАЛНАТА ислямизация на света прави източния московски хаганат фаворит срещу новобранците от ЛондонВашингтонБрюксел хаганата имали допир само до юдеоевреи и живели в изолация чак до 1948 от исляма дето само Сорос не го знае
146
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чрез USA спътниците за военни цели украинците стрелят точно по набелязаните руски цели, но ми се струва, че скоро това предимство ще бъде отнето. Засега руснаците заслепяват спътниците, но скоро ще започнат да ги свалят. Очевидно престарелият Mr President на САЩ или ще трябва да си мирне на задните части, или ще въведе във войната НАТО. Проблемът си е негов и на целия свят. Топката е в полето на САЩ.