Гръцки танкери превозват рекордни количества руски петрол

Рафинериите с огромни печалби, купуват на силно намалени цени
19 юли 2022 18:52, Анисия Иванова
46
Гръцки танкери превозват рекордни количества руски петрол
Снимка: Bloomberg

Собствениците на танкери в Европа доставят възможно най-много руски суров петрол преди енергийните санкции срещу Москва да влязат в сила през декември, пише The Wall Street Journal.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари западните нации обещаха да се откажат от суровия петрол от Москва, а предстоящите санкции породиха страхове сред европейските преработватели и корабособствениците да не бъдат вписани в черния списък заради боравенето с горивото.

Междувременно доставките за Азия са нараснали. Китай почти удвои своя внос на руски суров петрол до средно 1,13 милиона барела на ден през юни, от 670 000 барела на ден през февруари, според доставчика на енергийни данни Vortexa. Индия внасяше приблизително един милион барела на ден миналия месец, от почти нула през първите два месеца на тази година.

"Въз основа на тази тенденция изглежда възможно Русия да може да изнася целия наличен суров петрол без купувачи от САЩ или Европейския съюз“, каза Дейвид Уех, главен икономист на Vortexa.

Гръцките собственици на танкери, които контролират близо една трета от глобалния флот, са преместили около половината от обемите руски суров петрол през май и юни, според брокери. Lloyd’s List Intelligen ce изчислява, че през тези два месеца гръцки кораби са направили 151 посещения в руски пристанища в Черно и Балтийско море, в сравнение с 89 посещения през предходния период.

Гръцки танкери също плават до Сибир, традиционно запазено място за китайски и руски корабособственици. Kriti Legend например, който е собственост и се управлява от Avin International, пристигна на 12 юли в пристанището Лайжу в Китай след натоварване на суров петрол от Козмино в руски Сибир, според доставчика на морски данни MarineTraffic.

Санкциите на ЕС ще влязат в сила на 5 декември и изискват забрана на доставките на руски петрол за Европа. Доставките извън континента от оператори на танкери няма да бъдат забранени, но корабите няма да могат да получат застрахователно покритие, което прави всяко плаване незаконно според международното морско право.

Дългият период от време преди забраната за превоз има за цел да даде достатъчно време на правителствата да преминат към алтернативни енергийни източници извън Русия, според служители на ЕС.

Високото търсене на петрол след нахлуването в Украйна доведе до повишаване на тарифите за превоз на средни танкери Aframax до около 40 000 долара на ден, в сравнение с 10 000 долара през януари, казват корабни брокери.

Големи европейски собственици на танкери казват, че санкциите могат да ги накарат временно да спрат плаванията за около една трета от техния флот. Но силното световно търсене на петрол ще накара тези кораби да се движат отново, казват те.

"Никой не може да каже какво ще се случи с пазара на танкери, след като санкциите влязат в сила, но в крайна сметка това може да е като цяло положително, тъй като търсенето на петрол все още е високо и корабите вероятно ще бъдат разположени, за да товарят петрол от други дестинации като САЩ и Близкия изток“, каза главният изпълнителен директор на гръцка корабна компания, който пожела анонимност. „Те ще пътуват на по-дълги разстояния, което означава, че ще правят повече пари.“

Двама европейски корабособственици казаха, че към тях са се обърнали китайски танкерни оператори, които са поискали да купят общо шест танкера поради опасения, че няма да има достатъчно капацитет за транспортиране на руски петрол, след като санкциите влязат в сила на 5 декември. Брокери казаха, че китайците конкуренти са искали да купят най-малко осем танкера.

Около 80% от петролния износ на Русия преди нахлуването в Украйна е отивал към редица развити икономики като ЕС, САЩ, Япония и Южна Корея. Руските доставки за Западна Европа са намалели с две трети от началото на войната до 400 000 барела на ден през май, според доставчика на данни Kpler. Но сега голяма част от този обем отива само в няколко страни.

Москва предлага големи отстъпки на тези вносители, които са до 40 долара по-малко за барел в зависимост от клиента, в сравнение с петрола, идващ от Близкия изток, САЩ и Африка, според петролни търговци.

Междувременно рафинериите печелят огромни печалби, като купуват руски суров петрол със силно намалени цени и го превръщат в продукти, които се продават на по-високи цени. Отстъпките са особено привлекателни за рафинериите в Китай, най-големият вносител на петрол в света. Brent – ​​глобалният бенчмарк за суров петрол – падна под 95 долара за барел миналата седмица заради надеждите, че Саудитска Арабия ще увеличи добива, но се върна над 100 долара, когато страната не го направи.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай стига бе
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агамемнон е голяма шайка
38
1
 
1
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Статията и взета от The Moscow Times, антлийско издатие, финансирано от холандски фонд! Стига с тази пропаганда бе!
37
4
 
5
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До МОЛИТВАГърците си имат танкери и рафинерии си взимат директно от Русия , докато при нас Лукоил ни дере жестоко и в момента плащаме над 1 лев отгоре на истинската цена на производството. Ама е така, като енергетиката ни е продадена на добрата Русия, която много ни обича.
36
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай ще си дава боклуцитте на Русия срещу петрол. Бартер ще правят. Долари няма да плаща Китай. Юани и бартер стоки.
35
2
 
23
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Европейско лицемерие. Нямам думи какви социопати ни управляват.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гръцки танкери превозват рекордни количества руски петрол Рафинериите с огромни печалби, купуват на силно намалени цени
33
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питам Лена общата Какво стана с двата Американски кораба с втечнен газ, който щял да е 4 пъти по-евтин от руския. Да не потънаха някъде в Бермудския триъгълник и двата едновременно ?
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те ще пътуват на по-дълги разстояния до САЩ и Близкшя Изток, което означава, че ще правят повече пари.>>> а това значи, че нифта ще е по скъп!
31
3
 
30
 
! Отговори
орт преди 1 година
За гръците няма ли санкции? Да не са хванали на Мойсей шлифера?
30
28
 
7
 
! Отговори
Иванко преди 1 година
Изкупуват петрола на Русия на половин цена. Когато ударят санкциите, рашките няма да имат друг избор, освен да продължат да продават на Китай на половин цена. Друг голям купувач няма. Съответно настоящите доставчици на Китай ще поемат ЕС.
29
3
 
41
 
! Отговори
лена преди 1 година
ние сме спокойни , кирчу ни е уредил с четири пъти по евтин газ , петрол ни не требе .
28
3
 
45
 
! Отговори
отСиднейАавстралия преди 1 година
Кой каза че гръцките кораби не могат да получат застраховка при пренос на петрол? Що за лъжа в статията? Не могат да получат застраховка от европейски застраховател само. Просто ще си купят застраховка от не европейски застраховател и ще си пренасят руския петрол без проблем. Спокойно няма да останат без застраховка, Брюксел да не плаче и да не ги мисли...
27
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде си бе Кире, къде сте гадни национални предател? ...........продажници и още, и още!
26
3
 
47
 
! Отговори
НАРОДЕ, УБИВАТ ТЕ !! преди 1 година
ЕС си затваря очите за ситуацията в БГ от 15 г. Тях по ги интересува евтина работна ръка, да ни напълнят с араби и педофили, да откраднат историята ни като признават РСМ, да ни налагат глоби задето сме дефакто енергийно независими заради АЕЦ Козлодуй и да стойм 'солидарно' с тях на студено за да бием лошата Русия докато те пак купуват руски газ. НЕЗАБАВНО ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТОЗИ АНТИБЪЛГАРСКИ СЪЮЗ И ИЗГРАЖДАНЕ НА СЪЮЗ С РУСИЯ И КИТАЙ. ТАМ Е БЪДЕЩЕТО, ЕВРОПА ЗАГИВА !!
25
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен/6"Цената ще пада. Русия прави промоция на Китай" - цената пада, щот ЕС влиза в рецесия и скоро ще ядеш на дядо си налъмите....
24
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Про'ста'ците в ЕС нямат възможност да си купят нормални количества петрол дори с 35 долара отстъпка...
23
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 А ти повтаряй: "не е хубаво да съм лицемерен, и щом мисля, че в ЕС е зле, е време да отида там, където лъжа, че е добре". И така за каквото и да пишеш или купуваш.
22
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21 "Какъв другар бе" Към фенове на руския комунизъм/нацизъм винаги използвам правилната форма, а тя е "другар".
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 Какъв другар бе ***, това да не ти е партийна сбирка на вигите във англия, тук обръщението е господин, госпожа и госпожице, нeдokлaтeн русофоб!