Русия задържа опозиционния политик Леонид Гозман

Миналия месец Гозман беше официално обявен за "чуждестранен агент"
25 юли 2022 16:20, Йоана Цонева
41
Русия задържа опозиционния политик Леонид Гозман
Снимка: Reuters

В понеделник руската полиция задържа опозиционния политик Леонид Гозман, съобщи адвокатът му, след като срещу него бе образувано наказателно дело по обвинение, че не е информирал властите достатъчно бързо за израелското си гражданство.

"На входа на метростанция "Фрунзенская" той беше задържан от служители на метрополицията", заяви адвокатът на Гозман, Михаил Бирюков, във Facebook, предаде "Ройтерс".

Гозман бе последният лидер на малката политическа партия "Съюз на десните сили", която обединяваше реформатори на свободния пазар като Анатолий Чубайс, напуснал Русия, и Борис Немцов, застрелян през 2015 г. в близост до Кремъл.

След нахлуването в Украйна на 24 февруари политическото несъгласие в Русия стана по-опасно. Протестиращите са редовно арестувани, а публичните критики срещу войната са изложени на риск от съдебно преследване.

Гозман е твърдял публично, че президентът Владимир Путин е нанесъл повече щети на Русия с нахлуването в Украйна, отколкото който и да е друг руски лидер след Йосиф Сталин, и че постсъветска Русия по същество е умряла с войната.

Путин казва, че това, което той нарича "специална военна операция" в Украйна, е било от съществено значение, тъй като Западът е използвал Украйна, за да заплашва Русия, и че е трябвало да защити рускоговорящите от преследване.

Украйна и нейните западни поддръжници казват, че Путин няма оправдание за войната и че той се стреми да завладее отново съседката си, която дълго време е била под палката на Москва, преди да се ориентира към Запада след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Миналия месец Гозман беше официално беше официално обявен за "чуждестранен агент" - лице, което получава пари от чужденци или е под влиянието на чужденци.

Той е бил включен във федералния списък на издирваните лица, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Не стана ясно защо.

В последния си публичен пост в Telegram Гозман казва: "За тези, които искат и могат да протестират - бъдете внимателни, не забравяйте, че това, което вчера беше почти безплатно - малка глоба - днес може да струва свободата".

"Само ако разбирате с какво ще трябва да платите - действайте и нека Бог ви помага. Всички останали - не се отказвайте."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Това не е опозиционен политик а слуга на чужди държави. В Русия опозиционни политици са комунистите и латриотичните партии. Трябва всеки ден да се молим за здравето на Путин и да печели избори, за да не дойдат те на власт.
33
1
 
2
 
! Отговори
Аз есмь царь преди 1 година
Отлично!
32
1
 
3
 
! Отговори
славянин преди 1 година
На този разноглед ч.фут виждали ли сте му физиономията по-отблизо!?
31
9
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Империя на злото. Точка.
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е другаре русофиле? Добре ли напредва проекта Северна Корея 2? :))))
29
1
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Гзман е традиционна руска фамилия риаш ли !
28
2
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Супер демокрация е. Само дето е единственната страна в Европа където има политически затворници.
27
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аайде бегом всички към Русия. Там е земен Рай! Чувал съм, че в Сибир през зимата е върхът на романтиката.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много дълго ги търпяха, като харесват запада да ходят на запад никой не ги е спрял, край с нпо-тата на сорос и покровителите му
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че толкова дълго чака и търпи за всичко показва само едно, че Русия е демокрация, което е обратно на логиката но е факт. Замислете се малко....
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само по принцип да кажа че по много причини Русия много си пати от предатели. Не мога да кажа точно за този случай. Казвам го по принцип. Но руснаците винаги наказват предателите когато и да е, където и да е...
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ройтерс"и д.веле това са пропагандите и лъжливите новини на запада на тия невервам тройтерс писа че путин е много болен а путин е жив и здрав да же не се извиняват на своите читатели *** за какво се бърката в чужда държава
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом те кефи тая пумия направо си сипвай вода от *** и добави половин кило захар. Същия вкус и здравословен ефект. И да не забравиш два биг мака да си туриш на газа. Сигурен съм дрехите на зара много добре изглеждат на 150килограмовото ти тяло и лакалута много избелва двата ти останали зъба
21
5
 
5
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Поредният алкаш от опозицията остана без пиячка.
20
2
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Да, де. Нали и аз това казвам. Защо се засягаш сега. Я погледай още малко в Електрона и излюскай още две-три водки, щом не обичаш Кока Кола. Ти си човекът.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, нещастни нацита. Ще издъхнете в мизерия, ей... в собствените си *** ще издъхнете. ***
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако сега са го арестували за това, пита се, какво са чакали до сега.този мазен пархатий редовно каля Русия , защот тя не му е родинаплюскането на кашерни шекели водят до диария...
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кока колата знаеш къде да си я завреш. Не мога да повярвям че има *** на които такава пумия ще им липсва
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арестуван е защото е обявен за издирване. Ква е тази глупост че било задето късно обявил че е израелски гражданин. Ясно ви е кого искат да засегнат с такова изречение.
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те Гари Каспаров обявиха са шпионин камо ли на някой журналист да му се размине .Параноята винаги е била силно застъпена сред диктаторите - историчски доказателства колкото искате