Борис Минц - руският милиардер, който се осмели да критикува Путин

Той признава, че всеки критик на Кремъл трябва да се страхува за безопасността си
12 авг 2022 19:45, Нели Христова
42
Борис Минц - руският милиардер, който се осмели да критикува Путин
Снимка: БГНЕС

Докато останалите олигарси мълчат, навярно опасявайки се както за бизнеса си, така и за собствения си живот, Борис Минц се открои като един от малкото богати руснаци, които открито се противопоставиха на инвазията на Русия в Украйна, както и срещу президента Владимир Путин.

Минц има обяснение защо много малко богаташи са спестили критиките си към Кремъл: "Всички се страхуват".

Кремъл има добре позната репутация - властите в Русия репресират критиците на Путин по всякакви начини, които включват сплашване и задържане, а новинарските канали са контролирани от държавата. Протестите в страната пък са забранени от 2014 година насам.

Според Минц "всеки човек", който открито критикува Путин, "има основания да се тревожи за личната си безопасност". Въпреки това, в интервю, направено по имейл, той каза пред BBC: "Нямам намерение да живея в бомбоубежище, както прави Путин."

64-годишният мъж, който става милиардер чрез инвестиционната компания O1 Group, която основава през 2003 г., а след това продава през 2018 г., казва, че в Русия "обичайният начин" да се накаже собственик на бизнес за неговата "нетърпимост" към режима е да се "образува скалъпено наказателно дело срещу бизнеса му".

"Подобни наказателни дела ще засегнат не само самите собственици на фирми, но и техните семейства и служители", обяснява той. "Всеки бизнес лидер, независим от Путин, се възприема като заплаха, тъй като той или тя може да е в състояние да финансира опозиция или да култивира протест – като такива, тези хора се възприемат като врагове на Путин и следователно като врагове на държавата."

"Неизбежен затвор"

Това е ситуация, с която Минц има опит от първа ръка. За първи път той критикува публично политиката на президента Путин през 2014 г., когато Русия анексира Крим. Тогава бизнесменът осъзнава, че трябва да напусне страната и бяга в  Обединеното кралство "в контекста на нарастващите репресии срещу политическата опозиция".

Борис Немцов беше застрелян същата година.

Немцов бе яростен противник на президента Путин. Убийството му през 2015 г. е най-популярното политическо убийство, откакто Путин е на власт в Русия. Кремъл, разбира се, отрича ​​всякакво участие.

Две години по-късно компанията на Минц O1 Group "се озова в открит конфликт срещу Централната банка на Русия", казва той, като започват съдебни процедури в няколко различни юрисдикции.

"Когато започнат да се случват такива неща, това е ясен сигнал, че човек трябва незабавно да напусне страната", казва той. Минц остава обект на съдебни действия от страна на Кремъл и до днес.

Именно поради подобно действие Минц предприема "най-смелата възможна стъпка" за богатите руснаци, които не харесват Путин -  "да отидат мълчаливо в изгнание". Той припомня случая с Михаил Ходорковски, който някога е бил най-богатият човек в Русия, но е пратен в затвора за почти десетилетие по обвинения в измами и укриване на данъци, които според него са били политически мотивирани.

Двама от най-известните олигарси в страната Михаил Фридман и Олег Дерипаска не отправиха директна критика към Путин, но отправиха отделни призиви за мир в Украйна.

Фридман, който е банкер, каза, че всякакви лични забележки могат да бъдат риск не само за него, но и за служителите и колегите.

Към Минц обаче се присъедини руският магнат Олег Тинков, основател на Tinkoff Bank и бивш собственик на колоездачния отбор Tinkoff-Saxo. Той също критикува инвазията на Русия в Украйна.

Минц нарече действията на президента Путин "гнусни", като каза, че нахлуването е "най-трагичното събитие в новата история, не само на Украйна и Русия, но и в световен мащаб". Той сравнява инвазията на Кремъл с нахлуването на Адолф Хитлер в Полша през 1939 г.

"Тази война е резултат от лудостта и глада за власт на един-единствен човек - Владимир Путин, подкрепян от неговия вътрешен кръг", казва Минц, който беше председател на един от най-големите мениджъри на пенсионни активи в Русия до 2018 г.

"Бях уволнен ден след като се запознахме"

Минц за първи път лично среща Путин в началото на 90-те години на миналия век, но разговаря с него едва на 2 януари 2000 г. - два дни след като Путин е назначен за действащ президент на Русия. Бизнесменът, който работи при бившия руски президент Борис Елцин през 90-те години на миналия век, желае да обсъди плановете си за реформиране на местното управление, за да развие руската демокрация в 21-ви век.

"Путин изслуша моите предложения, без да коментира или да спори. На следващия ден Путин ме уволни", твърди той.

Тогава Минц осъзнава, че визията на Путин за страната му е "на хиляди километри" от тази на предишната администрация. Напускайки политиката, Минц стартира борсово посредничество за индивидуални клиенти три години по-късно.

Той не е бил санкциониран от правителството на Обединеното кралство, за разлика от други руски бизнесмени, за които се твърди, че имат тесни връзки с Кремъл.

Името му обаче се появи в така наречения "списък на Путин", публикуван от САЩ през 2018 г. От 210 имена, 114 са посочени като членове на правителството или свързани с него, или ключови бизнесмени.

Останалите 96, включително Минц, бяха посочени като олигарси, очевидно попаднали там поради факта, че състоянието им е било по-голямо от $1 милиард по това време, а не от близките им връзки с Кремъл.

Бащата на четири деца влезе в списъка на световните милиардери на Forbes през 2017 г. с общо богатство от 1,3 милиарда долара, преди да отпадне през 2018 г. Той отхвърля предположенията, че е олигарх.

"Не всеки руски предприемач е про-Путин и по същия начин не всеки богат руснак е "олигарх", казва той. "В Русия терминът означава бизнес лидер, който е много свързан с Путин и по-голямата част от чието богатство или печалбите му зависят от сътрудничеството с руската държава."

"Русия не е само нефтено поле с алуминиева мина в центъра", добавя той. "Това е страна от 140 милиона души. Хората там, както навсякъде другаде, имат своите нужди и тези нужди не са по-различни от тези тук, на Запад."

Живеещ сега в Обединеното кралство, Минц, запален колекционер на произведения на изкуството, се чувства комфортно, без да има нужда от допълнителна сигурност, за да защити себе си и семейството си във Великобритания. В момента няма амбиция да се върне в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
6
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Глупости
8
21
 
15
 
! Отговори
н2о преди 1 година
Значи, "довчера" не го критикуваше, но днес му дойде просветлението, защото в противен случай на Запад: - ще му замразят банковите сметки, неговите и на близките му; - ще му конфискуват движимото и недвижимо имущество; - ще му отнемат гражданството и ще го оставят без нищо! -)))))
7
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само новини против Русия, после като Възраждане чукне 30 процента ше гледате учудено
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички се страхуват, само Борко геройства, защото е адаш на Джонсън.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При ББ беше същото, но на него му позволихте да бъде "евро-атлантик".
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Збогом, предател-милиардер.
3
4
 
7
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Тоя ако продължава да говори, един ден могат да го намерят в неадекватно състояние на някоя пейка в Hyde Park...
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте интервюто на основателя на пик флойд тоя ми е ясен
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете тоя ами гледахте ли премиера на Украйна в периода 2010 - 2014 - Защо започна войната ? Има го в тубата с превод на български ;) Човека разказва защо е започнала войната . Ама истината а не като наще телевизори .