Никой не иска примирие в Украйна, ЕС и НАТО помагат войната да продължи

Кючуков: Опасността от ядрен инцидент е изключително голяма
19 авг 2022 14:25, Анисия Иванова
305

Тристранна среща между президентите на Украйна и Турция - Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган, и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се проведе в украинския град Лвов.

"Това беше по-скоро стъпка. Основните акценти са свързани с предотвратяване на глобални катастрофи. Беше постигнато споразумение за продоволствената криза, вече се осъществява експорт на украинско зърно. Вторият акцент е ситуацията около Запорожката АЕЦ. Необходимо е да се спре огънят около нея, след това да се влезе в политически процес. По АЕЦ-а стрелят украинци. Опасността от ядрен инцидент, който ще засегне цяла Европа, е изключително голям", заяви международният анализатор и дипломат Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

В политически план той вижда успех за Турция, която е успяла да се нареди до ООН и да осигури резултати. Сега Ердоган опитва да посредничи за продължаване на диалога.

"Във вътрешен план предстоят избори. Външнополитически успех е изключително важен за Ердоган. В международен план Турция успя да се превърне в регионален лидер и глобален фактор. Ердоган се бои от радикална ислямизация, той няма да я допусне в Турция", посочи Кючуков.

По думите му в студиото на "България сутрин" големият проблем е, че никой не иска примирие.

"И Русия, и Украйна смятат, че могат да получат допълнителни предимства в хода на войната, които след това да бъдат фиксирани в рамките на политически преговори. ЕС и НАТО помагат войната да продължи, не оказват натиск да бъде прекратена. Помагаме като политическа позиция и с доставката на оръжия", каза още бившият заместник-министър на външните работи.

Според него вече нямаме война на победата, а война на загубите, тъй като се води война на изтощението. Руското настъпление е лимитирано, но отсъства украинско контранастъпление. Военните действия продължават, но не водят до разрешаване на конфликта, изтъкна Кючуков.

Международният анализатор е на мнение, че териториалните въпроси дълго време ще тежат на двустранните отношения и на света, а всичко случващо се е резултат от много по-дълбоки процеси.

"Започнахме да приемаме войната като морално оправдан инструмент за решаване на проблеми", отбеляза той и добави, че има дълбоки процеси на преструктуриране на света, които са съпроводени от тежки катаклизми.

Диалогът е възпрепятстван заради пълната липса на доверие, а Европа е основният страдащ от войната, освен двете воюващи страни, стана ясно още от думите на дипломата.

"Русия ще се опита да установи пълен контрол върху вече завладените територии, може би със стремеж да ги разшири в посока юг. Дори Русия да спечели войната, тя трудно ще спечели мира", завърши Любомир Кючуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От публикацията става ясно, че Кючуков е отявлен русофил и, че проpaшистката пропаганда в България активно заработва копейките си...
233
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я веднага да се изгонят всички руснаци от България и да им се изземат имуществата та да не може Путин да идва тук и да ги "освобождава"...
232
29
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия откриха топлата вода ..ЕС и НАТО сащ са терористи бря)
231
17
 
2
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 година
Така трябва!!!
230
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 249 Скоро ще бъдеш! Скоро ще бъдеш! Да се благодариш на Володимир Зеленски, щото ако не беше той сега щеше да си общуваш с групи от "вежливи хора", с водолазни костюми и Калашници в ръце, "защитаващи "правата" на рускоговорящите курортисти" по нашето Черноморие!!!
229
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна-Ничия земя. Добре, че ние не сме на нейно място, благодаря ти Господи!
228
43
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Донбас ще бъде автономна република и след 8 години обстрел от украинците ДРУГ ПЪТ ще се върне в Украйна. Украйна е фалирала държава с въоръжени бандити, които ще мародерстват години наред сред остатъка от мирно украинско население. Американският проект Нова Хазария по никакъв начин не трябва да успее
227
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тъпакНе споменавай отее и Левски. Млък
226
0
 
1
 
! Отговори
Ега ти брътвежа ! преди 1 година
До АнонименМисли малко!!!
225
29
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Престрашиха се и казаха, че Украйна стреля по Запорожката АЕЦ. Но най-лошото е, че никой не иска мир. Ясно е,че Русия няма да отстъпи завзетите територии, но е ясно и че САЩ ще воюват до последния украински войник, а ЕС само гледат и не смеят да се обадят въпреки, че всичко това става в Европа.
224
14
 
30
 
! Отговори
тъпак преди 1 година
капитулацията на Украйна пред руските окупатори озвачава 40 милиона украинци под руско робство..п...Ако бяха живи Левски и Ботев такива "българи" нямаше да живеят и ден.
223
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гадни лоши САЩ и ЕС. Не дават на добрата русия да напада и анексира която си държава иска.
222
1
 
4
 
! Отговори
Ба си преди 1 година
Жегата
221
13
 
29
 
! Отговори
Тоя казва преди 1 година
Че вината че няма мир е на Европа и САЩ а руснаците които нападат за да анексират не носят никаква отговорност? Аз ли не разбрах нещо ?
220
20
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война помага маските да паднат и да се види, че всъщност 34 години България се управлява от русия, БКП и ДС. Бивш заместник министър седнал да обяснява, че НАТО удължавали войната. Да, бе дайте просто да оставим русия да анексира най-голямата държава в Европа. Егаси жалкото подобие на човек. И този е бил заместник-министър. В една друга статия пък пише за един друг заместник-министър помагал на Ружа Игнатова да си върти пирамидата, след това отишъл да работи във ВТБ. Това е другари.
219
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че това е края на тази русия, която всички познаваме и Нато много добре го знаят. Путин сам влезна в капана. Ще мине известно време, но руснаците ще се изтеглят. Никой не е печелил подобен тип война след като е нападнал пръв. Хубавото за нас е, че в Русия ще настъпят промени и вероятността същата да няма излаз на Черно море е голяма. Ще затрием и всички рубладжии.Колкото и зеления чорап да се съпротивлява, края на продажниците наближава.
218
19
 
16
 
! Отговори
До малко за политика преди 1 година
Украинската армия е в Украйна. Ако ти дойдеш с армията си в страната ми да избиваш и заграбваш аз имам пълното морално право да правя каквото си поискам с теб !
217
17
 
11
 
! Отговори
Демокрация преди 1 година
САЩ и Европа и целия западен свят включително Япония, Южна Корея са демократични държави. Демократична държава е страна гарантираща личните свободи на хората. Така че не е едно и също САЩ да водят войни срещу диктатори подтискащи народа си и агресията на Русия искаща да завземе територии за да може олигархичната върхушка да разполага с повече ресурси.
216
7
 
21
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Войната в Украйна е голямо изпитание за западните средства за масова информация. Не че и преди не са изкривявали истината, но не личеше толкова много. А сега вече се вижда ясно, че просто няма престъпление на украинската армия което те да не се опитват да оправдаят по всякакъв начин. Досега единствено Амнести Интернешънъл намери сили да отправи някакви критики към разполагането на украински военни и техника в болници, училища и жилищни сгради с което се предизвикват жертви сред мирното население
215
5
 
17
 
! Отговори
Ще ни пържат преди 1 година
Хармериканците. Затова окупират, трябва им пушечно месо. На ви НАТО.