Ще успее ли Путин да спечели войната чрез газовите потоци през зимата?

Той цели Европа да се разедини заради задаващата се тежка зима
24 авг 2022 15:36, Йоана Цонева
260
Ще успее ли Путин да спечели войната чрез газовите потоци през зимата?
Снимка: БГНЕС

Студените зими помагат на Москва да победи Наполеон и Хитлер. Сега президентът Владимир Путин залага на това, че рязкото покачване на цените на енергията и възможният недостиг тази зима ще убедят Европа да принуди Украйна да сключи примирие - при условията на Русия.

Според двама руски източници, запознати с мислите на Кремъл, това е единственият път към мира, който Москва вижда, при положение че Киев твърди, че няма да преговаря, докато Русия не напусне цяла Украйна.

"Имаме време, можем да изчакаме", казва един от източниците, близки до руските власти, който отказва да бъде назован, тъй като няма право да говори пред медиите.

"Това ще бъде трудна зима за европейците. Може да станем свидетели на протести, размирици. Някои европейски лидери може да се замислят дали да продължат да подкрепят Украйна и да сметнат, че е време за сделка."

Втори източник, близък до Кремъл, заяви, че Москва смята, че вече може да открие разколебаването на европейското единство и очаква този процес да се ускори в условията на зимни трудности, съобщи "Ройтерс" в свой анализ.

"Ще бъде наистина трудно, ако тя (войната) се проточи през есента и зимата. Така че има надежда, че украинците ще поискат мир", каза източникът.

На молбата за коментар нямаше незабавен отговор от Кремъл, който отрича Русия да използва енергията като политическо оръжие.

Украйна и нейните най-твърди западни поддръжници твърдят, че нямат намерение да се откажат, а американски служители, говорейки при условие за анонимност, казват, че засега не виждат признаци за разколебаване на подкрепата за Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "Туитър" се обърна към украинците по случай националния им празник: "ЕС е с вас в тази борба от самото начало. И ще бъдем толкова дълго, колкото е необходимо."

Подкрепян от милиарди в американска и друга западна военна помощ, обучение и споделено разузнаване, както и с поредица от морално стимулиращи атаки срещу високопоставени руски цели зад гърба си, Киев смята, че има шанс да промени фактите на място.

"За да станат възможни преговорите с Русия, е необходимо да се промени статуквото на фронта в полза на Въоръжените сили на Украйна", заяви пред "Ройтерс" Михайло Подоляк, съветник на украинския президент.

"Необходимо е руската армия да претърпи значителни тактически поражения."

Украинските сили осуетиха руските опити за превземане на столицата Киев и втория град Харков; редовно унищожават и прекъсват руските линии за снабдяване и потопяват кораба "Москва", флагманския кораб на Черноморския флот на Русия, както и нанасят големи щети на руската военновъздушна база в анексирания Крим.

Киев също така отдавна говори за мащабна контраофанзива, за да си върне южната част на страната, въпреки че Русия е заета с изграждането на собствени сили там и не е ясно дали и кога ще се осъществи.

Изпитание на волята

Геополитическото противопоставяне доведе до рекордно високи цени на енергията. Европейският съюз забрани вноса на руски въглища и одобри частична забрана за внос на руски суров петрол, за да накаже Москва за "специалната военна операция", която тя започна точно преди шест месеца на 24 февруари.

А Русия нанесе свой собствен удар, като рязко намали износа на газ за Европа.

Европейските правителства се опитаха да увеличат устойчивостта си на енергийния натиск тази зима, като потърсиха алтернативни доставки и прокараха мерки за икономия на енергия, но малко енергийни специалисти вярват, че ще успеят да покрият всички свои нужди.

Кремъл обвини за намалените газови потоци техническите проблеми, западните санкции и отказа на някои страни да плащат в рубли. Междувременно рекордните приходи от петрол и газ продължават да увеличават военния бюджет на Русия.

"Кремъл, разбира се, разчита на възможността да загубим интерес заради собствените си междинни избори в Америка, Великобритания, която си търси нов министър-председател, Германия, която се притеснява до смърт за газа, и река Рейн, която е дълбока около шест сантиметра", каза американският генерал в оставка Бен Ходжис, бивш командващ силите на американската армия в Европа.

"Войната е изпитание за логистиката и за волята. Тестът ще бъде - дали ние на Запад имаме превъзходство над волята на Кремъл? Мисля, че това ще бъде предизвикателството."

Първият източник, близък до руските власти, заяви, че във всяко бъдещо потенциално мирно споразумение Москва иска да закрепи териториалните придобивки, да осигури целия регион Донбас и Киев да се ангажира с военен неутралитет.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев няма да се съгласи с никакво предложение за замразяване на сегашните фронтови линии, за да "успокои" Москва.

Подоляк, неговият съветник, заяви, че Западът снабдява Киев с достатъчно оръжия, за да "не падне", но не достатъчно, за да победи, като добави, че е необходима много по-голяма подкрепа.

Западните държави отказаха да ангажират сухопътни войски в конфликта и се въздържаха от доставка на някои видове военна техника, тъй като искат да избегнат по-широка война с Русия, която разполага с най-големия запас от ядрени оръжия в света.

Война на изтощение

Представители на САЩ заявиха, че смятат, че Путин все още се стреми към първоначалната си цел да превземе Киев, но не може да я постигне. Руското министерство на отбраната не отговори веднага на молбата за коментар на това твърдение.

Същите американски служители заявиха, че не са видели признаци, че руснаците възнамеряват да деескалират, и смятат, че войната ще се проточи.

Андрей Кортунов, ръководител на РИАК, външнополитически мозъчен тръст, близък до руското външно министерство, заяви, че нито една от страните не изглежда да мигне първа.

"И двете страни очевидно смятат, че с времето позициите им могат да станат по-силни", каза той. "Реалистично погледнато, много е трудно да си представим, че можем да стигнем до политическо споразумение в скоро време".

Двете армии отдавна са вкопчени във война на изтощение, като досега никоя от тях не е успяла да направи решителен пробив.

Изправени пред сериозен недостиг на личен състав, който според западното разузнаване е следствие от тежки загуби, руските сили са постигнали само скромен и трудно извоюван напредък в Източна Украйна през последния месец.

Още по темата
Конрад Музика, военен анализатор от Полша, заяви, че руските сили имат инициативата в няколко района на Източна Украйна, но е трудно да се види, че едната страна ще спечели надмощие без значително увеличаване на оборудването и живата сила.

"Който успее да направи това, ще спечели войната", каза Музика.

Представянето на Украйна на бойното поле от сега до зимата може да определи посоката на войната, каза Нийл Мелвин, анализатор в мозъчния тръст RUSI, базиран в Лондон.

"Украйна трябва да убеди западните си поддръжници, че може да спечели (в битката) и да има импулс. Ако през този период те успеят да покажат, че могат да изтласкат руснаците назад и да запазят тази инерция, това ще бъде победа."

Но колкото по-дълго се протака войната, толкова по-големи стават рисковете от разделение на Запада по отношение на Украйна, тъй като по-високите цени на горивата, газа, електроенергията и хранителните продукти хапят.

"Всички икономически показатели вече се обръщат в негативна посока. Ще бъде по-трудно да се мотивират хората, които треперят в апартаментите си (да приемат трудностите), ако не се вижда, че Украйна печели", казва Мелвин, според когото тогава натискът за политическо уреждане може да нарасне, разделяйки както ЕС, така и военния алианс на НАТО.

Ядрена заплаха?

Тони Брентън, бивш британски посланик в Русия, заяви, че Западът "в някакъв момент" може да се наложи да "принуди украинците към някои доста неудобни компромиси", ако Киев не постигне някакъв пробив.

Той предупреди, че една ядрена Русия може да ескалира конфликта, ако бъде изправена пред унизително поражение.

"Ако изборът за Русия е да води губеща война, да загуби тежко и Путин да падне, или някаква ядрена демонстрация, не бих се обзаложил, че няма да избере ядрената демонстрация", каза Брентън.

Русия неведнъж е отхвърляла идеята, че ще й се наложи да използва тактически ядрени оръжия. Миналия месец Путин заяви, че Москва едва е започнала в Украйна, и предизвика Запада да я победи на бойното поле.

Самир Пури, автор на книгата "Пътят на Русия към войната с Украйна", заяви, че Киев рискува да бъде принуден да живее с фактическа подялба, като до една четвърт от територията му е под руски контрол, освен ако не успее да промени динамиката на войната.

"Смятам, че Русия може да се окопае за това в дългосрочен план и че разделението, за съжаление, е най-вероятният резултат в средносрочен план", каза Пури.

Други са по-оптимистично настроени.

"Смятам, че руската логистична система е изчерпана и скоро няма да се подобри", каза Ходжис, пенсиониран американски генерал.

"Ако Западът, начело със САЩ и Обединеното кралство, продължи да доставя това, което сме заявили, че ще доставим... Оптимист съм, че Украйна може да си представи, че ще успее да изтласка руснаците до линията 23 февруари до края на тази година."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
2
 
! Отговори
САМО ЛЪЖЕШ БЕ БОБИ преди 1 година
Танкер за да стигне от просия до Китай му трябват 35 дни а до европа максимум за 3 дни, което значи че към отстъпката от 35 долара на барел трябва да се добавят и 10 пъти по големи транспортни разходи, при положение че вобще се намерят толкова свободни танкери
167
1
 
1
 
! Отговори
САМО ЛЪЖЕШ БЕ преди 1 година
До Боби До 10 години няма да са готови тръби за Китай /двойно по дълги трябва да са отколкото до европа/ и то при положение че китайците се съгласят да финансират строежа, както направиха за първата тръба, само дето за сега няма никакви изгледи да го направят, нефта им го вземат само срещу отстъпка от 35 долара, което може да е ОК при цена от 120 за барел ама при 80 или по - малко което е неизбежно да стане при настъпващата световна рецесия и спад в търсенето.
166
0
 
0
 
! Отговори
Кой преди 1 година
Болен мозък се е изявил чрез това писание....
165
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Баба Мравка ще гризете мумията на ленин от глад бе руски тъпопитек туй ще правите
164
5
 
3
 
! Отговори
Баба Мравка преди 1 година
а когато сняг забръска, що ще чиним ний зимъска?
163
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ
162
8
 
7
 
! Отговори
Па съм я бе преди 1 година
Русия печели,ние губим.Ясно е като бял ден
161
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не ме интересува, не е моя война. По важно е ние какво ще загубим, или политиците може би парите си.
160
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има да мръзнем и да ядем постни супички зимата.боб,леща,студ,че и бензина 4 лв..водата 40лв за едно домакинство..
159
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупави *** разчитат на протести из Европа, това, което в блатная е забранено да се практикува. Ще загубят войната, това е сигурно и ще се върнат в първобитността, откъдето не са излизали
158
8
 
14
 
! Отговори
Ще ви кажа ! преди 1 година
Незнам кой какво ще спечели, но със сигурнст знам кой ще загуби !! Аз, ти и всеки средностатистически гражданин на Европа..
157
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще спечели много повече. Ще стане велик владетел на света..
156
8
 
10
 
! Отговори
сравнение преди 1 година
Когато СССР воюва в Афганистан нямаше санкции,газта си се търгуваше нормално,петолът също.Само,че армията на СССР яде бой като за световно.И след 10 години напусна Афганистан най позорно.Също както и САЩ напуснаха Виетнам.Няма такава страна която да може да я завладеят насилствено!А украинците толкова много мразят руснаците,че и след 10 милиона години ще се бият срещу тях. Украйна е втори Афганистан.Войната ще свърши тогава ,когато и последният руснак напусне Украйна!Не знам кога ще е това.
155
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няколко дни вече пиша до американофилите да ми кажът с две думи какво е култура ! Макар и да са в нета не могът отговорът ! култура ли е това - да не се къпеш , да ходиш в тоалетна с хартия която се пере (и колко вода ще трябва за да ипереш хов.ното ) да ядеш не мити ръце , да си тъмно или на студено и т.н.!!! Навреметто германците измислиха парфюма да не мирът на пръч а англичаните перуките - за да не им свиждът мръсните коси !!! НЕКА ИЗМИСЛЪТ НЕЩО ОТ НЕГАМОТНОСТ (А ОТГОВОРА Е 3ти ПОЛ
154
13
 
17
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 1 година
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
153
9
 
11
 
! Отговори
НЕ Е САМО НА ХАРТИЯ! преди 1 година
до: номер 176 Не обиждай руснаците! Неотдавна те представиха макет за нова руска космическа станция! Макет, ало! Това не ти е хартия, а цял макет в мащаб 1:1, като истински!!! Друг е въпросът че никога няма да литне, щото е... ми просто макет. Декор за Холивуд!
152
12
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Ще успее ли Путин да се самоубие като сдъвче капсулата с "Новичок" преди полицаите да го изправят пред съда в Хага???Това е правилният въпрос, който трябва да зададете, господа жypналя! Путин е загубил тази война още преди да я започне. ФАКТ.Хитлер щеше да забие флага на Третия Райх над Кремъл, ако не беше мащабната помощ от САЩ и Обединеното Кралство за Сталин...
151
10
 
15
 
! Отговори
Жалка Русия преди 1 година
Вече дори и Турция им се подиграва и ги взема на мезе и Путин не може да направи нищо- Турция продавачдронове Байрактар на Украйна, казват на Русия да се изтегли от Крим, остават Путин да чака Ердоган за обикновена снимка, а руснаците ги молят за помощ!
150
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия е за смях --------------- вярваш ли си ?
149
13
 
19
 
! Отговори
Русия е за смях преди 1 година
Вече дори и Турция им се подиграва и ги взема на мезе и Путин не може да направи нищо!