Драги иска ЕС да договори таван за цената на руския газ

Темата да бъде обсъдена през октомври след лятната ваканция
25 авг 2022 08:00, Анисия Иванова
49
Драги иска ЕС да договори таван за цената на руския газ
Снимка: БГНЕС

Страните членки на Европейския съюз трябва да договорят таван на цената на природния газ от Русия, за да се облекчи бремето за бизнеса и домакинствата, призова премиерът на Италия Марио Драги.

Според него някои държави продължават да са против таван на цените на газа, защото ги е страх, че Москва ще спре доставките за тях.

Очаква се темата да бъде обсъдена през октомври на първата среща на върха на Европейския съюз след лятната ваканция.

Лидерите на 27-те ще решават и дали цената на тока да зависи от тази на газа.

Същевременно цената на природния газ на нидерланската борса TTF отново скочи за ден с повече от 11 % до нива над 300 евро за мегаватчас.

Това е най-високата цена от  март - малко след началото на руската война в Украйна. Една от причините е  обявеното от "Газпром" непредвидено спиране на доставките по газопровода "Северен поток" за 3 дни - от 31 август до 2 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
34
 
! Отговори
хм преди 1 година
В САЩ, газта струва 350 долара за 1000 м3, в Европа същата газ се търгува по 2 500 долара. Да има определени разходи за транспорт, втечняване и т.н., но поне по думите на Кирил Петков, тези разходи не са големи. Та, защо не наложим таван и на американския петрол? 500 долара, 750 долара. Какви са тези приятели, които ни вкараха във войната косвено, а в същото врем ни продават газта си на десеторни цени? Дали това всъщност не е и целта на САЩ? Да вземат пазара и то на висока цена.
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що направо не изисквате от Москва да ви я дава без пари? Нали сте много умни и красиви. Това ли ви е пазарната икономика? Таван на цени. Ама вие по зле и от соца взехте да го давате. Пълна дезинформация, забрана на медии. Има ли нещо като "ценности" дето защитавате да не им се изср ахте? Това свободно придвижване на хора стоки и капитали, защита на частната собственост..... Да продължавам ли?
20
0
 
28
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
пазарна икономика, цената се образува на борсата и от както ЕС създаде борсата има спекуланти които пълнят гушите всеки ден и цените са на горе а не надолу. ама нали е пазарна икономика, кво се оплакват че и таван чак искат. Кво означава таван., че от една цена на горе няма доставки ли?
19
2
 
29
 
! Отговори
.. преди 1 година
тия в ЕС съвсем дадоха на късо или просто са си къси.. чакал лятната ваканция да договаря нормалното съществуване на 5-600 млн души в Европа... това да не ви е входно ниво по математика бре драги ми Драги и останали политици ?! после защо Москва не ги взима на сериозно за нищо..
18
16
 
3
 
! Отговори
ЩЕ МУ ДОЙДЕ КРАЯ преди 1 година
ЩЕ СИ РАЗРАБОТИМ ЗАМРАЗЕНИТЕ НАШИ НАХОДИЩА. ОНЕЗИ ЗА КОИТО БОЙКО БОРИСОВ ПРОПЛАКА: "ТЕ НИ ЗАБРАНЯВАТ ДА ГИ ИЗСЛЕДВАМЕ" . ТОГАВА ВМЕСТО "А", ЩЕ ПИШЕМ "Ъ" НА ГАЗПРОМ
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решение- октомври! Лапачи- на пари и нищо не правят! Хората бедстват, производството умира , а тия се правят, че нещо правят!
16
1
 
20
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Хахахаха! Драги ми Смехурко - надеждата умира последна.
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаа дойде края на евтиния руски газ . Ама нали има демократичен американски ? И в България си мислят че ще договорят дългосрочен контракт който според мене или е невъзможен или ще е на близки до спотовите цени . Путин ще му дръпне шалтера на ЕС ту за две зими ще се разпадне .
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До УЛОВКАТА Е .... брато, рано сутрин е а ти вече си се наквасил ....
13
12
 
5
 
! Отговори
УЛОВКАТА Е .... преди 1 година
ЗА ГЕРМАНИЯ И ИТАЛИЯ И ДРУГИТЕ РУСИЯ Е КЛЕКНАЛА РАЗМЕННИЯ КУРС ЗА ЗАПАДНА ВАЛУТА ЗА РУБЛИ ДА СТАВА В ЕВРОПЕЙСКА БАНКА........... САМО ЗА БЪЛГАРИЯ ИСКА РАЗМЕННИЯ КУРС ДА ГО ОПРЕДЕЛЯ РУСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА. А КОЙТО ОПРЕДЕЛЯ РАЗМЕННИЯ КУРС .................
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така като гледам, лидерите страните в ЕС ще изкопаят К.Маркс от гроба, за да пренапише "Капиталът", както на тях им ойдисва! И Кейнс - също... за да пренапише принципите на пазарната икономмика и на икономиката въобще! Цената на чушките НЕ зависи от цената на доматите, защото никакви домати не участват в отглеждането на чушки! А с газа и ел.ток - дали е така? Смеш-ници!
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, Драги ги натвори едни в Европейската централна банка сега явно се е заел да срине оконателно Европа!
10
18
 
6
 
! Отговори
ТАКА ТРЯБВА БЪЛГАРИ преди 1 година
РУСИЯ Е ПОДАТЛИВА. НА НЕЯ СЪЩО И ТРЯБВА $ и Eвро, АКО И ДА ИСКА ДА ТЪРГУВА С КИТАЙСКА ВАЛУТА ВЕЧЕ. А ТОВА Е ТАКА ЗАЩОТО АКО ДРАКОНА СЕ УВИЕ ХУБАВО ОКОЛО БАБА МЕЦА, ЩЕ Й ИЗСМУЧЕ СИЛИТЕ ТАКА КАКТО АМЕРИКАНЦИ И ЕВРОПЕЙЦИ НЕ СА ГО ПРАВИЛИ НИКОГА В ИСТОРИЯТА. ТАКА ЧЕ ЕС ДА СИ НАЛОЖИ ВОЛЯТА!
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв таван, нали уж не купуват руски газ, щото бил с рубли?
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На това неговото искане, не му ли викат хората "сметка без кръчмар" ?
7
2
 
17
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
А пазарната икономмка...Драги!..?
6
5
 
23
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Русия първа отиде на помощ на Италия по време на ковид кризата и ето "благодарноста" на Италия и запада.
5
2
 
17
 
! Отговори
Този фаSHист преди 1 година
не го ли изритаха вече?!?
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тия комунистически похвати - тавани на цени?!? Ние от ДБ искаме още по-скъп газ!
3
3
 
33
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
само да напомня, че същите хора въведоха спот пазара на газа и тока в ЕС! нашия договор с Газпром беше без спот пазар и третия либерлен ПАКЕТ НА ЕС се постара да стигнем до тук! сега искат обртното!!!! тоя съюз от американски мекерета просто трябв да се разпадне моментално! и да премине само в търговски