BBC: Може ли светът да се справи без руския петрол и газ?

Ключов руски газопровод ще бъде спрян в края на август за три дни
28 авг 2022 07:45, Петя Славова
203
BBC: Може ли светът да се справи без руския петрол и газ?
Снимка: БГНЕС

Ключов руски газопровод ще бъде спрян в края на август за три дни, което ще доведе до допълнително намаляване на доставките, докато европейските страни се борят с високите цени на енергията, пише Джейк Хортън и Даниел Палумбо за BBC .

Западните страни се опитват да намалят количеството на руския петрол и газ, които внасят, след нахлуването в Украйна през февруари, предава БГНЕС.

Колко руски газ използва Европа?

Миналата година Русия е доставила на ЕС 40% от природния си газ.

Още по темата

Германия, най-голямата икономика в Европа, е най-големият вносител през 2020 г., следвана от Италия.

През 2021 г. Великобритания внася 4% от нуждите си от Русия, а през юни тази година не внася руски газ за трети пореден месец.

САЩ не внасят никакъв газ от Русия. Те обаче са засегнати, когато Русия ограничи доставките за континентална Европа, като това води до повишаване на световните цени на газа.

Руският енергиен доставчик "Газпром" съобщи, че ще спре газопровода "Северен поток 1" за Германия от 31 август до 2 септември за профилактика, което допълнително ще повлияе на доставките. Той също така изгаря необичайно голямо количество газ от завод в близост до началото на тръбопровода, въпреки че не е ясно защо.

Какви санкции са на масата относно руския газ?

ЕС заявява, че ще намали вноса на газ от Русия с 2/3 в рамките на една година, но не иска да въведе пълна забрана. За да помогнат за постигането на целта, държавите-членки се съгласиха да намалят потреблението на газ с 15% през следващите седем месеца.

Съществуват обаче съмнения относно това откъде ЕС ще намери алтернативни доставки и може да се наложи да доставя втечнен природен газ (LNG) с танкери от производители като САЩ и Катар.

Енергийният съветник Кейт Дуриан обаче казва, че "в Европа няма достатъчно терминали за втечнен природен газ. Това ще бъде проблем най-вече за Германия".

Как реагира Русия?

Президентът Владимир Путин поиска от "неприятелските" държави в Европа да плащат за газа в руски рубли. Това помага за поддържане на стойността на руската валута. Полша, България и Финландия отказаха да направят това и Русия прекрати доставките им.

Няколко европейски енергийни компании плащат за газа чрез руски банкови сметки, които превръщат еврото в рубли. Те настояват, че тези плащания са в съответствие със санкциите.

Ще има ли недостиг на петрол в Европа?

ЕС се съгласи да забрани целия внос на руски петрол, който се внася по море, до края на тази година. Като "временна мярка" той ще позволи вносът на петрол по тръбопроводи да продължи, тъй като страни като Унгария и Словакия зависят от него.

САЩ обявиха пълна забрана за внос на руски петрол, а обемът на вноса на петрол от Обединеното кралство рязко намаля през последната година.

Забраната може да доведе до ограничаване на доставките на петрол за някои европейски държави.

През ноември миналата година, откогато са последните налични данни, Литва и Финландия са получили около 80% от петрола си от Русия.

Страните от ЕС обаче могат да купуват петрол от други производители.

МАЕ - клубът на страните вносителки на петрол - освободи 120 млн. барела суров петрол от своите запаси, а президентът Байдън нареди голямо освобождаване на петрол от американските резерви.

"По-късно през годината държави като Саудитска Арабия може да започнат да пускат повече петрол на световния пазар, а от САЩ може да има повече доставки", казва Кейт Дуриан.

Ще дадат ли резултат санкциите?

Подпомогната от покачващите се цени на енергията, Русия е получила около 400 млрд. евро през изминалата година от износ на петрол и газ за Европа.

ЕС твърди, че последните му санкции биха могли да намалят количеството петрол, което купува от Русия, с 90%. Въпреки това ще са необходими месеци, за да влязат в сила напълно, а дори и тогава Русия ще може да продава петрол на други места по света.

През последните месеци Индия и Китай купуват повече руски суров петрол, тъй като цената му е спаднала.

Какво ще се случи със сметките за отопление и гориво?

Потребителите са изправени пред повишаване на сметките за енергия и горива, тъй като санкциите срещу руската енергетика започват да действат.

Цените на отоплението вероятно ще се повишат още повече, ако износът на руски газ за Европа бъде ограничен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: Русиягаздоставки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не- краткосрочно ще раздават пари и помощи на гражданите като през Пандемията( за да няма бунтове!) но дългосрочно, парите за скъпа газ и нефт ще свършат!
75
8
 
10
 
! Отговори
rusnak преди 1 година
Може, но ще живее по кофите, където им е мястото на повечето.
74
4
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
Може ,но докато стане това е необходимо време ! Най малко пет години ! А дотогава ?
73
8
 
20
 
! Отговори
123 преди 1 година
ДругарЕте от Съединените Европейски Социалистически Щати се вързаха за пореден път на презморските си братчеди и се заеха да си запалят къщата с надежда да изгори сайванта към колибата на руснаците. Пък народонаселението по стар обичай ще плати масрафа
72
0
 
7
 
! Отговори
джо преди 1 година
Проба, проба.....
71
1
 
12
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Отговора го даде Шолц - "Ще се справим с газовата криза. Но забравете за енергийния комфорт, в който живеехме досега".Преведено - забравете за руския газ по $170 за 1000 кубика, вече ще е по $3000 и нагоре.
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно ще може.
69
3
 
16
 
! Отговори
Газов гигант преди 1 година
Запада не знае какво иска. Хем не искат руски газ, хем реве че нема доставки. Никой не ги задължава да взимат руски газ. Да си горят руските дърва и въглища и готово муахахаха
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС направи българия от експортйр на ток до прегеговори за импорт на ток от Украйна!!
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 79 А пък САЩ и Украйна ги управляват, дементен старец с памперс и джудже наркоман!
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че може но всичко ще се се плаща на космически цени. България си е само виновна със толкова въглищни мини вецове и електроцентрала нашия ток трябва да е без пари
65
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата тази ситуация е много полезна, защото ще се намерят нови решения. А руснаците заслепени от рашизъм нека си горят газа. Техен си е. Винаги съм ги възприемал като ирационални хора, сега още повече се убеждавам, че са такива. Да правиш в 21 век война и да отричаш правото на съществуване на цял народ и държавата му, да се смяташ за нещо повече от другите, да съживяваш мъртвеца СССР могат само дълбоко ирационални хора, заслепени от мракобесната си рашистка идеология.
64
14
 
7
 
! Отговори
Прозтаг преди 1 година
До русофилите..... Абе какво ми хвалите държава дето се управлява от жужета и коне!
63
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като прочетох ВВС и спрях повече да чета..тука само превеждат британса пропаганда от ВВС и Гардиан, нищо чудно УК си мисли че те са целия свят!
62
7
 
4
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ганььцьо е безсмъртен, вземете го моля ви на екскурзия до Северен Сибир то там транспорта е проблемен може да се счупи влака на 2000 км от най-близкото населено място и телекомуникации няма баш ...
61
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eвропа не е света, по голямата част от света ще си кепева евтина енергия и ще се развива, а Европа ще се деиндустриализира и обеднее! Арогантноста идва преди падението!
60
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
BBC: Може ли светът да се справи без руския петрол и газ?Може, разбира се - но джендърляците ще умрът от глад и студ. Това е и целта на краварите, които поддържат войната на всяка цена - европейските страни да се превърнат в страни от третия свят. Така като гледам България няма какво да загуби, защото отавна е определяна като страна от третия свят, да му мислят обаче евро - джендърляците
59
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Цирка е гарантиран ....само глейте Цеко как си проси боя и никой няма го бие да не би да получи от шамара тлъста сума Цеков дето ще я вземе пак от всички нас!
58
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може, ако европейците емигрират в Африка.
57
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и защо си мислите, а и внушавате и на нас, че едва ли не ес е единствения консуматор на руския петрол и газ?! и ес като спре да ги купува, край с Русия! по същия начин ни лъжехте, че като наложите санкциите, Русия моментално загива и краварите ще се явят там като спасители..да, ама не! Руската икономика скочи двойно, а европейската буквално се срина! все още ни лъжете и внушавате, че всичко е наред, ама до есента ще стане ясно! а до пролетта ес може и да се разпадне..