Русия изпраща Горбачов в последния му път на 3 септември

Още не е ясно дали той ще бъде изпратен с държавни почести
31 авг 2022 22:05, Нели Христова
83
Русия изпраща Горбачов в последния му път на 3 септември
Снимка: БГНЕС

Погребението на първия и единствен президент на СССР Михаил Горбачов е предвидено за 3 септември, събота, на Новодевическото гробище в Москва, съобщи агенция Интерфакс, като се позовава на дъщеря му Ирина.

Поклонението ще бъде в Колонната зала в Дома на профсъюзите на същото място, където тялото на Сталин е било поставено за всенародно поклонение след смъртта му през 1953 г. Достъпът ще бъде открит за всички, които искат да се простят с него.

Дъщеря му обаче не знаела дали Горбачов ще бъде изпратен с държавни почести.

Тялото на Горбачов ще бъде положено до това на съпругата му Раиса, каквато е била последната воля на някогашния генерален секретар на КПСС.

Новодевическото гробище в Москва е сред най-известните гробища в града и цяла Русия. Намира се в югозападната част на Централния административен окръг, в район Хамовники. Създадено е през 1898 г.

Разположено е в двора и на територия край Новодевическия манастир. В съветско време гробището е превърнато в своего рода национален пантеон, по значение веднага след водещия Некропол при стената на Московския Кремъл. Целият манастирски комплекс, заедно с гробището, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

След смъртта на Мстислав Ростропович е официално заявено, че гробът му ще бъде последният на гробището, тъй като местата за погребване са свършили. Въпреки това има нови погребения на известни дейци на науката и културата.

Сред пренесените от други места там са останките на писателите Николай Гогол и Антон Чехов, художника Исак Левитан, меценатите братя Сергей и Павел Третякови, режисьора Константин Станиславски, актрисата Мария Ермолова.

Там са погребани още писателите Михаил Булгаков, Владимир Гиляровски, Алексей Н. Толстой, Владимир Маяковски, Юрий Олеша, Иля Илф, Едуард Багрицки, Николай Островски, Самуил Маршак, Лев Касил, Василий Шукшин, режисьорите Владимир Немирович-Данченко, Евгений Вахтангов, Сергей Айзенщайн, актрисата Любов Орлова, композиторите Александър Скрябин, Исак Дунаевски, Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович, скулпторката Вера Мухина, учените Алексей Абрикосов, Сергей Вавилов, Владимир Вернадски, Иван Сеченов, авиоконструкторът Николай Поликарпов, архитектът Алексей Шчусев, политиците Лазар Каганович, Александра Колонтай, Анастас Микоян, Вячеслав Молотов, Андрей Громико, Виктор Черномирдин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Нали умрял преди 1 година
Къде пак ще ходи?
54
5
 
8
 
! Отговори
Еее, преди 1 година
"Дъщеря му обаче не знаела дали Горбачов ще бъде изпратен с държавни почести." И защо трябва да го изпращат с почести този чвор? За това че съсипа велика държава в интерес на запада?
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинец с жена украинка. Да го погребват в Киев.
52
8
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Опита се да спаси СССР, но нямаше достатъчно време и поддръжка. Направил е и много грешки, но успя да даде на хората надежда за по-добро бъдеще, което слабоволните народи успяват да провалят. Руснаците го мразят, защото 20 години им набиват в канчетата, че СССР можеше да бъде спасен и Горбачов стана основната жертва на крайната дясна пропаганда.
51
2
 
5
 
! Отговори
Парко преди 1 година
Говорят че още жена му е вербувана в ГДР и покрай нея и той. Най ме е яд че не *** камъни 15г в Чукотка, а се ширеше в вилата си в Швейцария и четеше лекции на Запад. Сигурно е дал важна информация защо и как иначе защо да го пожалят??!! Путин каза - не прощавам предателството.
50
9
 
1
 
! Отговори
Нека почива в ... преди 1 година
...мир, беше симпатичен човек този най-голям и д и от на 20 век, Борат на съветската политика.....
49
5
 
1
 
! Отговори
Професионалист преди 1 година
Преди него само Хрушчов беше съгласен да продаде ГДР на Аденаур за 25 милиарда долара и затова го свалиха от власт моментално.Европа искаше тези републики за нова и голема държава да си направат и той им я продаде.Ето цените по радио ББС Лондон които слушах редовно.Най много за Поша 125 милиарда,ГДР 115 милиарда а за бг само 85 милиарда.
48
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, душата на този човек ще е в Рая - живя и управлява Русия с достойнство и ако някой още асоциира Русия с освободител - ТОЙ Е истински освободител, защото освободи половин Европа от другата страна на Стената, събори този омразен диктаторски режим, вкара идеята за свобода на словото, събра хора, които живееха разделени с десетилетия...какво по- голямо добро? А сега Путин отново иска да спусне желязна завеса м/у Русия и Запада. Той ще е в Ада.
47
11
 
23
 
! Отговори
Държавни почести?? преди 1 година
Михаил Горбачов беше държавен глава на СССР. Не на Русия или на която и да е от бившите 15 съюзни републики. За да има шанс за държавно погребение, трябваше да опази поверената му държава. Не го направи. Нито една от бившите съветски републики, включително, Руската федерация, не му дължи нищо.
46
3
 
13
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
ЕС и НАТО при Горби ,айде ,карайно време е всички останки от студената война там където им е мястото на бунището на историята и да вижеем в мир в един многополюсен свят !
45
3
 
14
 
! Отговори
отиват си заедно преди 1 година
И Горбачов, и западът, и ЕС.
44
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на Горбачов, сега сме по-близо до Европа, отколкото до Азия.
43
4
 
15
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Предател на над 300 милиона човека ,разрушил най-великата империя след римската със всичките му негативи...!Това мога да кжа за Горби ....
42
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очакваме следващия Горбачов, който да измие срама от Русия.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сбогом, Горби...
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горбачов провали животите на поне 2-3 поколения от Източна Европа. Не само от Русия и бившия СССР. Не знам какви държавни почести очакват. Путин дойде на власт с идеята да оправя бакиите на Горбачов, а след него и Елцин. Не знам какво мислят руснаците по въпроса, но се съмнявам някой да тачи Горбачов за делата му. Горбачов може да бъде прославян единствено от тогавашните противници на Източния блок. Горбачов остави и една Украйна, която сега гори.
39
5
 
7
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
Сорош, Бай Пън и другата гущерка кралицата ги освежават с кръвопреливане от здрави деца всеки месец.... Така че ще поживеят бая. Кралицата чукна 70г управление....СедемДесет!!! Повечето хора умират по млади еbbаси...
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Сорос, Байдън кога!? Или те са си още млади?!
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заровете го в Сибир та никой да не знае къде е - Това заслужават такива !...............Мани, недей така! Ще вземе да изскочи от гроба! Сибир е чиста земя, *** не иска.
36
1
 
5
 
! Отговори
Огън да го гори преди 1 година
Симеонкобурготски стана министър-председател на държавата БЕЗ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ! ТОЙ НЯМА ВИСШЕ, А Е СЪС СРЕДНО! ТОВА СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ДА СТАНЕШ ПРЕМИЕР НА ДЪРЖАВА, ТОВА И В АФРИКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ ГО НЯМА! Да не говорим, че с неговата сбирщина от мафиотски схемаджии в НДСВ престъпно погазиха всички закони, КРБ! Изсече ни гората! Пустите му царски имоти!