Спирането на "Северен поток 1" разтревожи Европа, ще тръгне ли отново?

Германия смята, че Русия използва енергетиката като "оръжие"
31 авг 2022 19:02, Петя Славова
253
Спирането на "Северен поток 1" разтревожи Европа, ще тръгне ли отново?
Снимка: БГНЕС

Руският енергиен гигант "Газпром" преустанови днес доставките на газ за Германия заради профилактика на газопровод - последното от поредицата спирания на доставките, които подхраниха енергийната криза в Европа.

"Газпром" съобщи, че доставките по "Северен поток 1" са "напълно преустановени" за "превантивна работа" в компресорен агрегат, малко след като операторът на газопровода „Entsog” обяви, че доставките са спрени.

Този ход идва в момент, когато европейските държави са изправени пред рязко покачване на цените на енергията, след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари и впоследствие ограничи доставките си на газ за региона.

Още по темата

Германия, която е силно зависима от руския газ, обвини Москва, че използва енергията като "оръжие", предава БГНЕС.

"Газпром" обаче заяви, че тридневната профилактика е "необходима" и трябва да се извършва след "всеки 1000 часа работа".

Ръководителят на германската Федерална агенция по мрежите Клаус Мюлер нарече решението "технически неразбираемо" и предупреди, че то вероятно е само претекст от страна на Москва да използва енергийните доставки като заплаха.

Опитът показва, че Москва "взема политическо решение след всяка т.нар. поддръжка", каза той и добави, че "едва в началото на септември ще разберем дали Русия ще направи това отново".

Много по-добра позиция

С наближаването на зимата европейските потребители са изправени пред огромни сметки за електроенергия. Някои държави като Франция предупредиха, че е възможно да се наложи да се въведе нормиране.

Европейският съюз се готви да предприеме спешни действия за реформиране на пазара на електроенергия, за да овладее скокообразните цени, а министрите на енергетиката ще проведат следващата седмица извънредни разговори.

Запитан дали доставките на газ ще бъдат възобновени след приключването на тридневните работи в събота, говорителят на руското правителство Дмитрий Песков заяви, че "има гаранция, че освен техническите проблеми, причинени от санкциите, нищо не пречи на доставките".

Западните столици "наложиха санкции срещу Русия, които не позволяват нормална поддръжка, ремонт", добави той, което изглежда намекваше за повторение на по-ранния кръг от "старт-стоп".

През юли "Газпром" вече извърши в рамките на 10 дни отдавна планирани ремонтни дейности. Въпреки че възстанови газовите потоци след работите, само няколко дни по-късно той драстично намали доставките, като заяви, че има технически проблем с турбина.

Руската компания настоява, че ключовата турбина не е могла да бъде изпратена в Русия заради санкциите срещу Москва. Но Германия, където е разположена турбината, заяви, че Москва всъщност е блокирала доставянето ѝ в Русия.

Служител на „Gascade”, който управлява разпределителната мрежа в Германия, също е скептичен по отношение на последните действия на „Газпром”.

"През юли това беше редовна поддръжка, планирана от дълго време от "Северен поток 1", този път не беше планирана и не знаем какво стои зад тази операция", заяви служителят, пожелал анонимност.

Ден преди новото спиране канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия вече е в "много по-добра позиция" по отношение на енергийната сигурност, тъй като е постигнала целите си за съхранение на газ много по-рано от очакваното.

Европа, като цяло, също е започнала да пълни резервоарите си за съхранение на газ. В неделя нивото на съхранение в ЕС вече беше 79,9 % от капацитета.

Извънредна ситуация с газа

В същото време опасенията за ограничаване на доставките накараха компаниите да намалят потреблението на енергия.

Германската индустрия е консумирала 21,3% по-малко газ през юли от средното за месеца от 2018 до 2021 г., съобщи Федералната агенция за мрежите.

Мюлер заяви, че подобни изпреварващи действия "биха могли да спасят Германия от извънредна ситуация с газа тази зима".

А най-голямата икономика в Европа вече се подготвя да обърне гръб на руския газ.

В германския крайбрежен град Лубмин, където "Северен поток 1" излиза на сушата, вече са в ход плановете за преминаване към втечнен природен газ (LNG).

Втечненият природен газ, доставян с кораби, ще пристигне в индустриалното пристанище на Лубмин, ще се превърне отново в газ и ще се вкара в разпределителната мрежа на „Gascade”, която досега се използваше за подаване на руски газ в цялата страна.

"Очакваме да можем да вкараме газ в разпределителната мрежа на 1 декември", каза Щефан Кнабе от Deutsche ReGas - компанията, която управлява проекта за втечнен природен газ.

Компанията смята, че само през терминала за втечнен природен газ в Лубмин могат да бъдат внесени до 4,5 млрд. куб. м газ, което представлява около 8 % от капацитета на "Северен поток 1".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
6
 
! Отговори
доброволни икономии преди 1 година
Швейцария обмисля да премине към поетапни прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на енергия, съобщи Директорът на Асоциацията на швейцарските електроснабдителни дружества (VSE) Михаел Франк. "Планираме поетапно да въвеждаме все по-строги мерки за пестене на енергия, ако е необходимо", каза той, цитиран от агенция Ройтерс. "Първоначално те ще бъдат доброволни, след което ще бъдат въведени ограничения за осветлението на витрините и улиците, а след това правителството може да изиска от около 30 000 компании да спестят до 30% от електроенергията си"
74
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия е глобален играч, това да не ти е Пуйкия и Ердоган." Не виждам какво им е на швабите? Една от най ниските инфлации в Европа, ръст на БВП от 4 процента при спад от 4 процента за Русия въпреки увеличението на цената на газа в пъти. Имат си пари угаждат си. А Русия освен, че вече не е глобален играч, но вече не е и регионален.
73
1
 
5
 
! Отговори
Швейцария преди 1 година
В Швейцария харчат големите заплати до последнив франк, всичко е много скъпо. Един извънреден разход, и трябва да се лишиш от нещо за да платиш.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад има само една възможност - средната класа ще обеднее поне 2 пъти което ще доведе до срив на социалната устойчивост и срив на цялата западна система която е базирана на средната класа. Следва въвеждане на фашистка диктатура което вече и започна.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
levaci nikoi ne vi pita prosto ot vashington sa naredili da se toplite s eroatlanticheski cennosti i sa vi pratili upravnici iymiti mozaci ste i e normalno da stoite na studeno vie i decata vi ama ugaria si dogovori 15 godichen dogovor s gazprom tam tapaci niama te sa u nas
70
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинка бежанка от Германия ***/ukraina_ru/94577
69
8
 
1
 
! Отговори
Taliban преди 1 година
ЕВРОПА Е ГОТОВА.ДА МУ МИСЛИ ПУТИН И РУСССКИЯ СЕВЕРНО КУРЕЙСКИ НАРОДД
68
2
 
4
 
! Отговори
Киев night life преди 1 година
Ужасите на войната. Лято. Нощен Киев - музика, лайф, скъпи коли с яки батки, наконтени кифли - абе живот от всякъде ***/otryadkovpaka/9461. Военни времена - ай ай ай ужасите на войната. А ЕС ще хранят 10 милиона "бежанци" избягали от ужасите на войната, и в същото време нямат пари за топла вода и подмиват само "4 точки" да не миришат.
67
2
 
9
 
! Отговори
Това е абсурдно преди 1 година
Защо трябва да членуваме в един фашистки съюз, фашистите от Брюксел ни принуждават насилствено да обедняваме и да студуваме за да подкрепяме някакъв народ от наркомани и нацисти които избиват цивилни жени и деца, а сега започнаха вече да взривявт жени писатели и философи заради политическите им убеждения.
66
1
 
10
 
! Отговори
Скандално преди 1 година
До сега няма написано нищо за Зеленски и какво точно е казал днес !
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швабите вече обявиха, че Русия вече дори не са основен доставчик на газ за тях -!-!-!-!-!-!-!-!-! И сега, понеже Русия не им е основен доставчик, кефят ли се на 10 пъти по-високи цена швабите? Или реват кат прискрипани? А с цените на тока хубаво ли им е? Русия е глобален играч, това да не ти е Пуйкия и Ердоган.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никакво съмнение, че фашисткия режим в Брюксел ще направи на пух и прах цялата европейска икономика, но никога няма да признае провала на Зелената сделка и политиката на санкциите срещу Русия, защото тогава ще има голям сконфуз и тогава моментално ще загуби лице и ще стане нелегитимен.
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де аз за 100тен път да попитам, защо са се разтревожили от спирането щом руския газ е лош и не го искат?
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако при всяка авария , ремонт на газопровода се разтреперват бюрократите в Брюксел , нерви няма да им останат
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Англия вече подготвят полицията за протести. Ще има много бой.
60
6
 
5
 
! Отговори
до 57 от славянин преди 1 година
''По-добре още 10-20 зими да гладувам и да студувам, отколкото да ближа миризливия казашки имперски ботуш.'' Щом е по-добре ще гладуваш и ще студуваш! И ще лижеш миризливия немит атлантически г.з!
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Революция в ЕС? Протести? Да, ама не. Полицията ще бие лошо, фашисткта върхушка в Брюксел ще доката населението до скотско състояние, но няма да признае провала на политиката си.
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трайчо Трайков: "Бъдещето е на възобновяемите енергийни източници, водород, компютризирани енергийни мрежи - местно производство, както и системи за съхранение"
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пращат оръжие на Ocpaйна, налагат санкции, после се чудят защо нямало газ и щели да стоят на студено. Европейските лидери сме ги избирали от гении нагоре. Хахаха.
56
3
 
6
 
! Отговори
Да не тръгва преди 1 година
Занулете джендъра, да свири на ФАЩ на коленца