70 000 на протест в Прага: Най-доброто е за украинците, а за нас по два пуловера

Протестът е заради нарастващата инфлация, цените на тока, ваксинацията и имигрантите
Обновена: 3 сеп 2022 23:08 | 3 сеп 2022 22:52, Анисия Иванова
680
70 000 на протест в Прага: Най-доброто е за украинците, а за нас по два пуловера
Снимка: БГНЕС

Около 70 000 души протестираха днес в центъра на чешката столица Прага, обвинявайки чешкото правителство, че отделя повече внимание на Украйна, опустошена от войната, отколкото на собствените си граждани, предадоха световните агенции.

Протестът беше организиран под наслова "Република Чехия на първо място" и беше срещу нарастващата инфлация, породена от скока в цените на горивата, срещу ваксинацията за коронавируса, но също и срещу имигрантите, отбелязва Франс прес.

Протестиращите поискаха оставката на десноцентристкото правителство на Петър Фиала, което дойде на власт миналия декември.

"Най-доброто е за украинците, а за нас само по два пуловера", пишеше на един от плакатите, носени от протестиращите. Този текст намекваше, че чехите няма да могат да платят сметките си за парното през зимата.

Цените на природния газ нараснаха в цяла Европа след намаляване на доставките от Русия, което доведе до скок в цените на тока.

Чехия е ротационен председател на ЕС и прие около 400 000 бежанци от Украйна от началото на войната там на 24 февруари. Чехия предостави и важна хуманитарна помощ на Украйна.

Правителството на Фиала вчера оцеля при вот на недоверие в парламента, иницииран от две опозиционни партии -популистката центристка партия АНО на бившия премиер, милиардера Адрей Бабиш, и крайнодясната и антиимгрантска партия "Свобода и пряка демокрация".

Днес Фиала заяви, че всеки има право да протестира, но добави, че митингът в центъра на Прага е организиран от проруски настроени лица, които изразяват близки до екстремистките позиции и чиито интереси са насочени срещу Чешката република.

"Ясно е, че руската пропаганда и дезинформационните кампании присъстват на наша територия и че някои хора ги слушат чисто и просто", заяви той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


680
Още по темата: Прагапротест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Орбан! Истински политик, умен далновиден, хитър и пресметлив! Истински мъжага! Има топки да се изправи и да защити максимално интересите на унгарците. А наште... БКП + ДС.
24
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а още е само 3 септемрви
23
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
урсула урсула първо свалайте
22
3
 
45
 
! Отговори
ще търпите! преди 1 година
Анналена Бербок: "Трябва да направим всичко за Украйна и няма никакво значение мнението на моите немски избиратели. Щом съм обещала на украинците, ще направя всичко възможно да го изпълня, а ние трябва да изтърпим". Нито един диктатор не си е позволявал да говори така презрително за народа и за избирателите - видео ***/kanzlerdaddy/2768 - Нито една фашискта медия във фашистка Германия и във фашистка Европа не отрази това изказване.
21
7
 
27
 
! Отговори
Вън преди 1 година
окраинците!
20
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почна се,на хаирлия да е и при нас скоро така...
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Абен. .., за какъв комунизъм говориш бе. Ни в клин ни в ръкав. Ай си.
18
3
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това е то! Само някой да посмее да протестира за собствените си права и хоп... Веднага става русофил, пропагандист, и какъв ли още не! Те по- безсрамни и безочливи от наште даже. Който неиска да плаща сметката на фашагите и наркоманите значи е лош.
17
42
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти да платените комунисти на Путин. А и 70 хил са нищо за 10 милионна Чехословакия.
16
8
 
68
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
След спирането на руския газ и петрола за ЕС , очаквам само такива и дори още по добри новини от гейcъюза. Идва студено, студено....
15
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в България няма връзка управляващи/народ. Явно и в Чехия е така. Бравоска.
14
46
 
7
 
! Отговори
sd преди 1 година
русоидите съвсем се побъркахте. м-а-т-ушката ви ще се удави в собствените си нечистотии. недоимперията ви е една помийна яма
13
6
 
55
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Браво на хората-имат трезва мисъл, има гражданско общество и са излезли десетки хиляди. При над такива простести ще има само ако затворят пак кръчмите или още по лошо-казаните за ракия. Българина за друго не би протестирал сма за това ще хване пил ли ножове и тн. Оскотялото население от друго не де вълнува-нито от цени, нито от мизерия .. важното е горепосочените обекти да не де закачат. Малко ни е всичко трябва още да ни гърчат до като ни дойде ако дойде акъла
12
5
 
83
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Чехите искат да им е топло, а политиците пак виждат руска пропаганда. И това няма да е само в Чехия, така ще е навсякъде в ЕС.
11
6
 
75
 
! Отговори
Т-34 преди 1 година
Това са само бледи и косвени признаци на това което ще се случи с всички правителства слуги на Брюксел и Вашингтон. Същината ще е ноември или декември. Цяла Европа ще се рзпадне като слон с порцеланови крака.
10
7
 
45
 
! Отговори
Амчи що тъй уа?!? преди 1 година
Що не са солидарни и толерастни да подкрепят честната и справедлива игра, опа, борбЪ на зельоньй карандаш срещу лошия агресор! Защо протестират в разрез с евроценностите на джендъризма и либераастията в ЕС!Пак Путин ви е виновен,нали,евроGейци нежни?!?
9
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има информация че въпросните лаборатории ще ги местят от Украйна в Чехия и България. Кофти.
8
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целият ЕС е впрегнат да помага на Украйна, всички заводи бълват снаряди и патрони...
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-доброто е за "модела Радьо&Кобила", а ние кога ще се отървем от мизерията на прищявките им?
6
4
 
39
 
! Отговори
1968 преди 1 година
Откъде ще влязат американските танкове. Как от къде, от Германия. Ще има ли нова Пражка пролет след ветото на Унгария ала 1956.