Бизнесмени под прицел: Самоубийства, болести или Кремъл разчиства?

Камерите в болницата, където почина Маганов, били на ремонт
4 сеп 2022 21:40, Нели Христова
131
Бизнесмени под прицел: Самоубийства, болести или Кремъл разчиства?
Снимка: Лукойл

Вчера председателят на руска петролна компания Лукойл, който се обяви против войната в Украйна, почина, след като падна от петия етаж на болница в Москва. 67-годишният Равил Маганов е седмият руски енергиен ръководител, загинал при мистериозни обстоятелства през последните месеци, откакто президентът Путин нареди танковете да влязат в Украйна.

Маганов е починал вчера от нараняванията си в Централната клинична болница, където е бил лекуван, съобщават руски медии. Той беше председател на Лукойл - вторият по големина производител на петрол в страната. Руският  новинарски сайт РБК цитира полицейски източници, според които падането от прозореца на болницата се е случило в 7.30 сутринта.

Още по темата

Според друга информация той е лекуван от сърдечни проблеми и депресия и не е изключено самоубийство. Маганов не е оставил предсмъртна бележка. Baza, руска медия, свързана със службите за сигурност, казва, че Маганов е паднал, след като се е качил на перваза на прозореца, за да пуши. Твърди се, че на мястото е открита кутия цигари.

Болницата е мястото, където във вторник почина Михаил Горбачов, последният лидер на Съветския съюз. Baza твърди, че няма налична система за видеонаблюдение, тъй като камерите са в ремонт.

В официално изявление от Лукойл съобщиха само, че Маганов, който пое поста на председател през 2020 г., е починал в болницата "след тежко боледуване". Той започва работа за частната петролна компания през 1993 г.

Полицията не казва дали смята смъртта му за подозрителна.

Маганов, който често разговаряше със служители на руското енергийно министерство, беше близък сътрудник на Вагит Алекперов, един от основателите на Лукойл и бивш съветски заместник-министър на петрола. Алекперов подаде оставка през април, седмица след като Великобритания замрази активите му и наложи визова забрана като част от санкциите заради нахлуването в Украйна.

"От "Лукойл" казват, че Маганов е починал след сериозно и продължително боледуване. Разследващите обаче твърдят, че смъртта му много прилича на убийство или самоубийство. Защо "Лукойл" лъже? Паднал през прозореца от петия етаж. Паднал е през прозореца след продължително боледуване - това е абсурдно", коментира журналистът Андрей Караулов.

Лукойл беше една от няколкото руски компании, които осъдиха публично инвазията, като казаха, че войната е трагедия и призоваха за незабавно прекратяване на огъня. Някои анализатори казаха, че изявлението, публикувано само на английски, е опит за възпиране на санкциите. Лукойл има повече от 200 бензиностанции в САЩ.

Александър Суботин, бивш член на борда на директорите на Лукойл, който притежаваше корабна компания, почина през май. Твърди се, че е погълнал отрова от жаба, дадена му от шамани за лечение на махмурлук.

През юли Юрий Воронов, бизнесмен милионер с връзки с Газпром, енергийният гигант, собственост на Кремъл, беше открит мъртъв с огнестрелна рана в главата в плувен басейн близо до Санкт Петербург. Не е ясно кой е собственикът на пистолета, открит на мястото.

Съобщава се, че Владислав Аваев, бивш вицепрезидент на Газпромбанк, и Сергей Протосеня, старши мениджър в енергийната компания Novotek, са загинали при убийство и самоубийство през април. Твърди се, че първо са убили жените и дъщерите си. Въпреки че Русия има едни от най-високите нива на самоубийства в света сред мъжете, смъртта им събуди подозрението, че е била поръчана от Кремъл

"Невъзможно е да се докаже каквото и да било", казва енергийният анализатор Михаил Крутихин пред The Times. "Но има подозрение, че Кремъл се опитва да се отърве от хора, които могат да пропуснат нещо или чиято съвест може да се пробуди."

Другите загинали са Леонид Шулман, ръководител на транспортната служба на Газпром, който беше намерен мъртъв с прерязани китки в дома си през януари, и Александър Тюлаков, друг служител на Газпром, за когото се твърди, че се е обесил през февруари.

Руските фирми, с малки изключения, мълчаха или се събраха около знамето, откакто Путин нахлу в Украйна.

Михаил Фридман, роденият в Украйна основател на Alfa Bank, най-голямата частна банка в Русия, беше първият, който призова за прекратяване на кръвопролитията. Оттогава той се оплаква, че западните санкции са го оставили без достатъчно пари, за да плаща за почистване на къщата си

54-годишният Олег Тинков, директорът на Tinkoff Bank, вторият по големина доставчик на кредитни карти в Русия, написа в Instagram: "Невинни хора умират в Украйна в момента, всеки ден - това е недопустимо! Няма смисъл!" Тинков, който живее в Европа, каза, че му е казано, че Кремъл иска да го убие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
2
 
! Отговори
Рупкин преди 1 година
,,Твърди се, че първо са убили жените и дъщерите си. Въпреки че Русия има едни от най-високите нива на самоубийства в света сред мъжете, смъртта им събуди подозрението, че е била поръчана от Кремъл" тия там правят по-често групови самоубийства,отколкото групов сеь.
81
1
 
3
 
! Отговори
I'll try to get преди 1 година
Кожвд-19 взима своите жертви,под вещото управление на КГБ.
80
1
 
4
 
! Отговори
Зеле с ориз и гъби преди 1 година
Двойните агенти понякога стават излишни..
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново. Статистиката на самоубийствата по Света, показва че русия е в челната десятка с 31/100000 самоубийства годишно. За сравнение, България е в третата третина с 11/100000. Общо взето северните народи се самоубиват по-често, южните по-рядко.
78
1
 
9
 
! Отговори
моят коментар преди 1 година
Кремъл разчиства!
77
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей, тия руски бизнесмени, кой от кой по-болен и който кой по-склонен към самоубийство! Направо да ги ожалиш!Вие сериозно ли вярвате, че всичките са се самоубили или са умрели случайно при инцидент?!
76
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"погълнал отрова от жаба, дадена му от шамани за лечение на махмурлук" хахаххаха това изби рибата направо. Верно ли това минава при рашляците и русоробите?
75
9
 
20
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Нормално е да се самоубивят хора в Русия. Там е толкова зле, че не се живее. И пари да имаш, нищо не може да купиш, като едно време. Санкциите им разказват играта. не им се живее вече на хората.
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алгиперов си подаде оставката в Лукойл, след като спецслужбите установиха, че е разрешил тайно негови структури да купуват руски петрол и да го преработват в горива, които после доставял на Украйна през Молдова. Парите не миришат. Ходи при Путин, каза, че станала грешка и си подава оставката от всички заемани постове и повече няма да влияе на работата на Лукойл по никакъв начин. Наследникът му може да е продължил тази схема, но не са го чакали да се разкайва, защото няма време за бъзици.
73
5
 
6
 
! Отговори
Споделям преди 1 година
тези безнесмени са като нашите политици - за пари и власт предават и приятели и майки и родина... абе целта оправдава средствата. Това е част от моралния кодекс на либералната демокрация към която въпросните личности искат да принадлежат и те и останалите руснаци.
72
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА 8 РУСКИ МИЛИОНЕРИ СЕ САМОУБИХА, НЯКОИ СЪС СЕМЕЙСТВАТА СИ.
71
5
 
17
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 година
курение вредит вашему здоровье.......
70
8
 
19
 
! Отговори
рушофилски трол преди 1 година
блатнитеМонголоидниПримате умело тровиха хората.......преди. Сега доктори, олигарси, учени и какви ли не "падат" от прозорците. вансеремУс каскети
69
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИЛИОНИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ СА НУЖНИ ЗА КАЧВАНЕ ИЛИ СВАЛЯНЕ НА УДОБНИ ЗА КРЕМЪЛ ПРАВИТЕЛСТВА- КОЙТО НЕ Е ПОСЛУШЕН СЕ САМООБЕСВА, ЗАСТРЕЛВА, ОТРАВЯ ЗАЕДНО С ЦЕЛИТЕ СИ СЕМЕЙСТВА- НЯМА СПАСЕНИЕ ОТ КРЕМЪЛ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ. ПЪРВИТЕ ЗАСТРЕЛЯНИ МОМЧЕТА БЯХА МУТРИТЕ- ТЕ ПОЕХА ОТ ДС КАНАЛИТЕ ЗА НАРКОТИЦИ- ВСЕКИ МАЛЪК ТЕХЕН ГАФ ИМ КОСТВАШЕ ЖИВОТА.
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕХОДЪТ БЕШЕ ПЛАНИРАН В КРЕМЪЛ И ТАМ И ТУК МИНА ПО ЕДИН СЦЕНАРИЙ, ОТВОРИХА СЕ БЕЗБРОЙ БАНКИ ОБЕЩАВАЩИ ОГРОМНИ ЛИХВИ, ХОРАТА СИ ПРОДАВАХА ИМОТИТЕ ЗА ДА ВНЕСАТ ЗА ЛИХВА, А СЛЕД ТОВА МНОГО БЪРЗО СЪБИРАЙКИ ОГРОМНИ СУМИ ТЕ ГИ РАЗДАВАТ НА ХОРА ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЕНИ ОТ КГБ ЗА МИЛИОНЕРИ ОЛИГАРСИ. В РУСИЯ ТЕ СА ПРЕДИМНО СИРАЦИ ИЛИ НЯКАКВИ МИЗЕРНИ СЕЛИЩНИ ОБРАЗОВАНИЯ НАРЕЧЕНИ ХУТОР ЗА ДА НЯМАТ НАСЛЕДНИЦИ КОИТО ДА ТЪРСЯТ ВИНОВНИ ЗА УБИЙСТВО ПОСЛЕ ПОМАГАТ ТИЯ ХОРА ДА ПРИДОБИЯТ И ДР ОГРОМНИ АКТИВИ.
67
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пушенето е вредно за руското здраве
66
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
камерите са на ремонт а и мозъка на писателят на тази статия е също на ремонт---стига ст тези лъжи
65
2
 
2
 
! Отговори
Добр ютро преди 1 година
От кога повече от вчера беше това известие. .
64
3
 
13
 
! Отговори
Шевченко преди 1 година
Ами не е като да е случайно... Много се навързват нещата. По стари болшевишки традиции... От Русия с любов...
63
6
 
15
 
! Отговори
Да ви светна преди 1 година
Умират от любов към фюрера си !