Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции

Това е първото толкова директно изискване от Кремъл
5 сеп 2022 14:23, Нели Христова
609
Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции
Снимка: БГНЕС

Доставките на газ от Русия за Европа няма да бъдат възобновени изцяло, докато „колективният запад“ не отмени санкциите срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, заяви Кремъл.

Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, обвини санкциите на ЕС, Обединеното кралство и Канада за неуспеха на Русия да достави газ през ключовия газопровод "Северен поток 1".

Още по темата

„Проблемите с изпомпването на газ възникнаха поради санкциите, които западните страни въведоха срещу нашата страна и няколко компании“, каза Песков, според агенция Интерфакс, цитирана от Financial Times. „Няма други причини, които биха могли да причинят този проблем с изпомпването.“

Коментарите на Песков бяха най-категоричното искане досега от страна на Кремъл ЕС да отмени санкциите си в замяна на това Русия да възобнови доставките на газ за континента.

"Газпром", руският държавен газов монополист, заяви в петък, че ще спре доставките на газ през "Северен поток 1" поради техническа неизправност, за която той обвини трудностите при ремонта на немски турбини в Канада.

ЕС вече отмени някои санкции срещу Русия изрично, за да позволи турбините да бъдат ремонтирани. Европейските лидери заявиха, че нищо не пречи на "Газпром" да снабдява континента с газ и обвиниха Русия в "въоръжаване" на своя енергиен износ.

Песков каза, че Русия не може да възобнови изцяло доставките, докато Западът не отмени санкциите. Той обвини западните страни, че предизвикват „смут“, отказвайки на Газпром правни гаранции, че турбините, изпратени за ремонт, ще бъдат върнати.

Но през последните седмици руски официални лица не криеха надеждата си, че нарастващата енергийна криза в Европа ще подкопае подкрепата на блока за Украйна.

„Очевидно животът на хората, бизнесмените и компаниите в Европа става все по-лош“, каза Песков. „Разбира се, обикновените хора в тези страни ще имат все повече въпроси към своите лидери.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЕ АРБИТРАЖЕН СЪД ДЕЕЕЕЕ! ШЕ ПОДАРЯВАТЕ ГЪЗПРОМ ДА ПЛАТИТЕ ГЛОБАТА...
35
17
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Крепостните да се запасят с по 1 чувал гречка и картошки, че в Сибир зимата вече започна :)))))))))))))))))))))))))))))))) Хранилищата в ЕС са пълни на 83% и продължава пълненето. Блатная ще си остане средновековна дупка с външен нужник :)))))))))))))))))
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия директна: Няма да обръщаме внимание на обвиненията на Еесовската Зона срещу нас във "въоръжаване" на нашия енергиен износ.
33
19
 
28
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 1 година
Идете при флагмана,,Москва,, руски зверове,убийци и фашисти. Светът без Русия е едно прекрасно място.
32
17
 
28
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Оня в Кремъл разчита много на бунтове в свободните страни. Дали ще успее щв видим! Русия започва да изпитва болка от санкциите скоро бунтове и в тяхната страна. Затова ну трябва бързо решение вече.
31
16
 
30
 
! Отговори
Вaтниците преди 1 година
Да си горят газта сега на вятъра...
30
24
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами прави са. Не можеш да налагаш икономически санкции за неща от морално естество. Икономиката е неутрална. Аз като си купувам домати от пазара не се интересувам дали продавача и добър или лош. Цялата ситуация е абсурдна. Която и велика сила да си реши нещо никой не може да я спре. Ако утре китайците нахлуят в Сингапур и на тях ли ще наложите санкции? Имаше ли санкции, когато САЩ бомбардираха Сърбия? Европейските политици следват инструкции, като крайната цел е масово обедняване.
29
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми ся, еврогеййййчовци!? Отдавна трябваше да ви спрат доставките! Пазар имат, и Индия, и Китай искат. СА отказаха да вдигнат производсъвото, ОПЕК си имат правила и договорености. Венецуела отказа на сенииилния Байдтн. КО прайм сЯ!?
28
18
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахаааа, без западни турбини тоя с какво ще транспортире газ? Освен с психопата и Шойгу, тримата да надуват с бузите :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
27
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще издържи. Всеки един от вас е Европа ! Всеки един от вас води война срещу комунизма и диктаторството, което може да се завърне на всякъде при невнимание. Всеки от вас трябва да е наясно, че тази зима ,ще трябва да песни газ, ток и петрол. Карайте го по леко и всичко,ще е наред. Войната си е война. Вие също участвате.
26
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като че ли има още недоразбрали? Русия отдавна вече говори директно. Да се скрият мискинските прошляци, налагащи и подкрепящи едностранни волунтаристични санкции и търсещи в лицето на РФ надежден доставчик.
25
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По един или друг начин ЕС ще си набави газ...може да е трудно,но Демокрацията трябва да се брани.Вие сте компрометирани тотално....постепенно ще затъвате....Господ гледа....С тази икономика на 11 място не успеете ли да продавате газ или нефт,сте живи за оплакване....
24
13
 
13
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 1 година
Нека ЕС да каже, че нямаме нужда от руския газ. Нека да се въведе дистанционно обучение за по-бедните региони от ЕС, като България, така ще се пести газ за отопление зимата. Да се въведат в ЕС и още дотации, както и купони за газ и ток, така ще се разпределя малкото газ и ток на дотирани цени според квотите.
23
22
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Европа не клекне пред Русия и издържи зимата без техния газ, това ще е по-лошо за Русия и от предстоящата загуба на войната!
22
20
 
21
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Запада си плаща за договорите които подписва, а просия не и струва и колкото хартията подписа
21
25
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският народ спи ли... спи.... Бандата старчоци унищожават руския народ за десетилетия напред. Освен проблемите... десетилетия хората в Европа ще са настроени лошо към тях. Последиците, ще са катастрофални за народа им.
20
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше запада отдавна да е спрял газта на Русия...
19
13
 
23
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Урсула ше пукне първа без газ :)))
18
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-накрая си признаха, че са лъжливи ц..гани, които не си изпълняват договорите
17
19
 
29
 
! Отговори
д преди 1 година
газов шантаж, ще си ядете газа май скоро