Въпросът вече бил не дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи териториите си

Русия или се изтегля организирано, или бяга
782
Въпросът вече бил не дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи териториите си
Снимка: БГНЕС

Вече не е въпросът дали Украйна ще удържи. Абсолютно ясно е, че тя ще удържи! Въпросът е кога ще успее да освободи окупираните ѝ територии. ... През шестте месеца на войната основно фокусът беше къде Русия атакува, къде Украйна удържа и как, след като вече не може да удържи дадени позиции, се изтегля и заема нови отбранителни позиции. През последните 10 дни това се смени изцяло, вече говорим за това дали Русия успява да удържи определени позиции и дали се изтегля организирано, или бяга панически от позициите, които е заемала".
Това каза пред БНР военният експерт проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Още по темата

По думите му Украйна дава допълнителни доводи на всички страни, които я подкрепят, че използва помощта по най-рационалния начин и няма да отстъпи, а ще възстанови своята независимост и териториална цялост.

"Може би сме свидетели на много умела, маскировъчна - по руските термини, кампания. Месеци наред се говореше за подготовката на контранастъпление на юг - към Херсон и Херсонска област. ... Големият удар обаче беше нанесен на изток - Балаклея, Купянск, Изюм. Има вече информация, че украинските сили наближават Лисичанск - там беше единствената голяма руска победа в последните 4-5 месеца", посочи той.

Според проф. Тагарев политическите сили, които стоят и зад служебното правителство, са на позицията да не се оказва военна помощ за Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия.
"Газът е оръжие. Доставката на енергийни ресурси от Русия е оръжие и винаги е било разглеждано така. Това стана абсолютно ясно на всеки. ... Да, ще си сложим един пуловер вкъщи, но ще спасим човешки животи. Постоянното фокусиране върху социалния аспект и то от хора, които са военни, защото управляващите у нас сега - президент, премиер, министър на отбраната - всички са военни и се разсейват по въпроса, че газът е оръжие. Руското влияние в енергетиката ни и в икономиката ни е оръжие. Всички се опитват да скрият руското влияние върху България", каза той.

Проф. Тагарев посочи, че на Запад се разбира много добре, че икономиката на Шрьодер и Путин води до зависимост.
"Американското разузнаване е имало много убедителна информация за руското нападение в Украйна още през октомври 2021 г. Започнали са да споделят тази разузнавателна информация с всички основни съюзници. Може би това забави пускането на "Северен поток - 2". На Путин не му издържаха нервите и тръгна в Украйна, без да е готов. Сега самият той спира газа по "Северен поток – 1", твърди той.

В контекста на годишнината от терористичните атаки на 11 септември в САЩ, военният експерт коментира, че атаките срещу Пентагона и Световния търговски център са променили възприятието и вниманието на САЩ и на много други е било насочено към терористичната заплаха и "може би това е помогнало на Путин да укрепи своите позиции в Русия и да се опита да възстанови нейното имперско величие".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


782
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
528
1
 
2
 
! Отговори
Мони преди 1 година
вервайте, може и да дочакате ... :)
527
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Степа БандеровскиТочно рашките ще го закъсат много яко зимата.
526
9
 
7
 
! Отговори
Холмс преди 1 година
боя се, че въпросът се изопачава ... кому е нужно това, освен на тези дето набутват на артиста скъпо и прехвалено джапане
525
11
 
8
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Най-големият агресор е САЩ. А Великобритания и Франция все още са на хранилка на колониите си.
524
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са хвърлили всички си сили, дори и резервите срещу опълченците от ДНР. Ами имаше конференция на донорите на Украйна и трябваеш да има събитие. Руското командване е проспало това. Лоша логистика и подкрепата от въздуха е закъсняла. Опълченците са изпаднали в паника и са се изнесли. При Херсон също имаше, но много по малък пробив, където мобилизирани от отцепническите републики се изнесоха. Иначе при Крематорск съюзниците си напредват.Бавно, но сигурно.
523
14
 
2
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
Рано или късно там ще се появи аналог на Сталин и тогава Враг будет разбит Победа будет за нами
522
13
 
10
 
! Отговори
Степа Бандеровски преди 1 година
Изчакайте още малко да започне зимата и тогава ще говорим. А зимата ще бъде "голяма". Всички Бандери ще отидат при Степанчо.
521
9
 
7
 
! Отговори
Чапай преди 1 година
В момента руските сили са в пъти по малобройни от украинската армия.Самата истина е че там не воюва Украйна а целия запад При спиране на доставките на оръжие, нещата приключват веднага.Трябва да се гледа по дълбоко а не повърхностно.Хегвмона винаги воюва с чужди ръце.Той само плаща...
520
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е ,не дали нашите руски *** ще поемат към Рашия , а кога..
519
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бягат - това е специална военна евакуация. Всичко върви по план :D
518
15
 
11
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
военният експерт проф. Тодор Тагарев - ТОЗИ ГОСПОДИН НЕ ЗНАМ ПО КАКВО Е ПРОФЕСОР АМА ЯВНО Е ОТ НОВИТЕ КЪДЕТО С РУШВЕТИ ЯДЕНЕ И ПИЕНЕ СТАВАТ ПРОФЕСОРИ - ТА ДА МУ КАЖА ДА ЗНАЕ ОТ ОПИТ - В ХУБАВИТЕ СИ ГОДИНИ СЪМ БИЛ НА ТРИ ВОЙНИ АБСОЛЮТНО НОРМАЛНО Е ДА СЕ ОТСТЪПВА И НАСТЪПВА ПО ЛИНИЯТА НА САПРИКОСНОВЕНИЕ М/У ДВЕТЕ СТРАНИ - ДНЕС СИ 20 КМ НАСАМ УТРЕ 30 КМ НАТАМ ПОСЛЕ НЯКОЙ ДЕН СЕ ОКОПАВАШ ДЕН ДВА ПОЧИВАШ И ПОСЛЕ АТАКУВАШ 20 КМ И СЕ ОТБРАНЯВАШ И Т.Н. ПРОФЕСОРЕ ОТИДЕТЕ НА ФРОНТА ВИЖТЕ И ПОСЛЕ ГОВОРИ
517
8
 
25
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Каквото и да стане от тук нататък, Украйна и украинците, заслужиха мястото си в историята. Водят над 6 месеца боеве, с уж втората армия в света и не само, че удържат, а намиррат сили за атака. Респект момчета! Славата е за Вас!
516
5
 
13
 
! Отговори
Историк преди 1 година
300 годишното монголско робство е оставило непоправими генетични увреждания на територията на Русия.Крепостните са силни и вилни срещу слабия,а пред по-силния тихи и кротки.
515
10
 
4
 
! Отговори
Некой преди 1 година
Е как така Русия ще има имперско величие Само САЩ трябва да има и всички да слушат...))))
514
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига ни занимайте с това злибно старче избиващи номплекси по руско направление. Този е един от виновните да имаме ф16 ама на хартия и да сме изкихали всичките пари за тях. Вместо сега да имаме оървите 4 Грипенна. Нали Швеция е в НАТО вече пак ли ще я причислява за проруска с ненадеждна техника.
513
11
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Тагарев е предател и шпионин. Такива нали знаете какво се правят.
512
13
 
24
 
! Отговори
Скоро бях в полша преди 1 година
Лично се убедих как се променя отношението към украинците и не само в полша в цяла европа само тука има някакви промити мозъци дето още се връзват и все си мисля че доста прибързвате с изхода на войната изчакайте руснаците са отдръпнаха от три села а вие ми говорите за някакво настъпление сменете нова и btv бе хора
511
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що само безсмислици пишете бе ?
510
10
 
15
 
! Отговори
Като е слава на укра преди 1 година
Бягай в украйна какво правиш тука защо се правиш на мъж тъкмо ще се радваш на "победата" заедно със зеленски а тези дето постоянно пишат ха-ха-ха-ха моля пийте си хапчетата сутрин йо-хо-хо
509
14
 
17
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Вижда се краят на бункерния кремълски плъх. Слава Украйна!