Паникьосани, руските войници изоставят оръжията и бягат

Руските сили атакуват инфраструктурата при отстъплението си
12 сеп 2022 10:36, Елка Василева
592
Паникьосани, руските войници изоставят оръжията и бягат
Снимка: архив, БГНЕС

Русия призна, че е загубила почти цялата северна Харковска област след светкавичен удар на украински бойци, констатира „Вашингтон пост“. Привържениците на Кремъл са разтревожени както от отстъплението на руските войски, така и от призивите на Запада за изпращане на повече оръжия на Украйна, за да може тя да победи, пише изданието.

Още по темата
В. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че отстъплението на руските войски в Украйна показва недостатъците в способността на руската държава да прилага политика със сила извън границите на собствената си държава, на което залага президентът Владимир Путин. Поради което, коментира вестникът, военните неуспехи на Русия може би отслабват репутацията на Путин у дома като геополитически стратег.

На фона на изненадващите успехи на Украйна жителите на освободените населени места описват как руските войски захвърлят оръжията и се спасяват в паническо бягство, пише в. „Вашингтон пост“. Вчера продължиха да се появяват доказателства за украинския напредък - снимки на украински войници, които издигат знамето си в Изюм, след като градът беше изоставен от руските сили.

Вестникът обръща внимание и на растящото безпокойство в екипа на американския президент Джо Байдън във връзка с проблемите за снабдяване на Европа с енергийни източници. Помощници на президента удвоиха усилията си за доставка на природен газ през Атлантическия океан, но не виждат много осъществими решения в този кризисен момент, допълва вестникът.

Паникьосани руски войници изоставят танковете, оръжията и дори дрехите си, тъй като "буквално бягат от позициите си" в условията на шокова украинска офанзива, съобщават украински войници, цитирани от британския в. „Телеграф“. Украинско разузнавателно подразделение на фронтовата линия информира, че руската командна верига е нарушена и войниците бягат, без да се сражават, като много от тях се преобличат в цивилни дрехи, за да не бъдат разпознати като част от окупационната армия.

Украински оператор на безпилотен самолет, завърнал се вчера от фронтовата линия,  заяви пред „Телеграф“, че бързината на контранастъплението е изненадала дори украинската армия, чиито войниците са затруднени да обработят планините от руски боеприпаси и бронирани машини, изоставени  при хаотичното им напускане на позициите.

В една от прихванатите комуникации се чува как руски командир с позивна „Пиленце“ описва танкова част, която отчаяно се опитва да разбере какво се е случило с командването ѝ. "Напълно сме прецакани“, казва той.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "терористични" атаки срещу инфраструктурни обекти в Харков, втория по големина град в страната, посочва в. „Гардиън“ . Руските удари бяха нанесени часове след като украинските сили си върнаха хиляди квадратни километри територия източно от града, а руските сили напуснаха позициите си под натиска на контранастъплението. В съобщение в Телеграм в неделя вечерта Зеленски заяви, че "Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични действия" и каза, че Русия се опитва да лиши народа му от "газ, светлина, вода и храна". Той добави, че Украйна ще победи и се обърна към руското ръководство с думите: "Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите?", пише "Гардиън".

Руските сили изстреляха общо 11 ракети по цели в Източна Украйна, съобщиха украинските военновъздушни сили в неделя вечерта, което доведе до пълно прекъсване на електрозахранването в Харковска и Донецка област и до частично прекъсване на електрозахранването в Запорожка, Днепропетровска и Сумска област. Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, заяви, че е била засегната електроцентралата в Харков - една от най-големите в Украйна. По-късно Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария, заяви, че електрозахранването в някои региони е възстановено.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк също осъди ударите на Русия по енергийни и водни съоръжения. "Очевидният отговор на Русия на освобождаването на градове и села в източната част на Украйна е изстрелване на ракети в опит да се унищожи критична гражданска инфраструктура", написа Бринк в Туитър.

„Гардиън“ споменава и друг момент, който демонстрира недоволството на Кремъл от хода на събитията в Украйна. Вестникът цитира украинското военно разузнаване, според което генералът, командващ западната група армии на Русия, е бил уволнен след отстъплението в Харковска област.  Службата съобщи в канала си в Телеграм, че генерал Роман Бердников е бил сменен само след 17 дни на поста.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие видяхте ли го това паническо бягство, защото аз го видях миналата година на летището в Кабул, когато американците панически и напълно безславно напуснаха Афганистан след 20г позорна война бягайки оставиха техника за 84 милиарда долара, давате ли си сметка за американския позор
358
0
 
2
 
! Отговори
До иван преди 1 година
Имат, как да нямат?
357
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са като койотите и чакалите. Силни са само когато са повече.
356
12
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 година
До АнонименРуснаците отдавна нямат наборна служба.
355
4
 
16
 
! Отговори
До 381 само вчера преди 1 година
Това е нова тактика на руснаците! Хиляди уж се предават! Украинците да фалират изхранвайки ги....
354
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, айде, посмали малко.
353
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП изобщо не "развяват байрака на Путин". Найденов лобираше да се даде военна помощ на Украйна, което за мен беше потресаващо да го прочета за бивш министър на БСП да лобира за фашистите, също и за санкциите БСП не бяха достатъчно критични срещу незаконните санкции за руския народ.
352
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да се сменят постоянните присъстващи във властта!
351
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те политиците не са за никой, само че избират страна за да печелят гласове. Мислят си само за джоба, не за българите.
350
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 371 т.е. Руснаците са загубли само 30 човека последната седмица така ли си го представи?
349
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идват избори. Това отстъпления на Русия даже и временно да е, не се харесва на БСП и Възраждане, които развяват байрака на Путин.
348
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин и Берия биха се обърнали в гроба.Та те създадоха заградителни отряди от азиатци и разни други националности които дишаха във врата на частите.А някои реши да се предаде или остави оръжие получаваше куршум без трибунал.За заградителните отряди регулярните части знаеха че срещу хитлеристите може да оцелеят но от заградителните отряди Не.Куршума ти е сигурен .Затова само напред.
347
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 365 Железницата дали им трябва. Или да си носят снарядите с волски каручки?
346
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшна контра атака 3000 към 30 убити гениално, пълна трагедия толкова млади хора загинали за чужда кауза
345
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красота, айде дано фалират тотално и да секнат кранчето на троловете.
344
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са глупостите на американските медии. Имало е контраатака на ВСУ с натовска техника/ , но към настоящия момент нещата са в руски ръце. Така че си проверявайте информацията.
343
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Гиб Мелсън HIMARS помага да се вземе правилното решение.
342
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никой не му се умира, особенно за разни безсмислени и обречени каузи. Путин ако е джентълмен ще се застреля публично за да се извини за хилядите напразни жертви на руски войници, много от които донаборници. Добре че донаборната служба отпадна при нас.
341
29
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Трябва да си абсолютно смахнат да си мислиш, че Украйна може да победи в тази война. Според мен руснаците са решили че не им трябва Харковска област и вместо нея ще решат да си вземат Николаевса област и област Одеса за да оставят украинците без никакво море.
340
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-перфектното време за показване на руската душа е сега в нужда е Русия. Така,че всички подкрепящи Русия да отиват на фронта и да помагат събират армия.. голям шанс е да се покаже лоялност..