Бивш висш US военен: Пригответе се за разпадането на Русия

Бен Ходжис посочва три фактора, които могат да доведат до това
14 сеп 2022 10:20, Елка Василева
566
Бивш висш US военен: Пригответе се за разпадането на Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Пригответе се за разпадането на Русия, пише за в. "Дейли телеграф" Бен Ходжис, бивш командир на въоръжените сили на САЩ в Европа.

Катастрофалните загуби на Кремъл в Украйна могат да доведат до рухването на Руската федерация, прогнозира Ходжис.

Още по темата
Става все по-ясно, че Украйна ще спечели войната и че Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието. Сега вече наистина си мисля, като вземем предвид сериозността на слабостите на Путин, които вече са видими, че е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на неговия режим, но и на самата Руска федерация.

Тази огромна империя, в която живеят над 120 различни етнически групи, е с нестабилни основи и ако трябва да се изразим в стил Хемингуей, рухването ѝ може първоначално да е постепенно, но бързо да придобие рязък, белязан от насилие и неконтролируем характер. Ако не успеем да се подготвим за тази възможност, както не успяхме да се подготвим за краха на Съветския съюз, това може да доведе до огромна геополитическа нестабилност.  

Виждам най-малко три фактора, които могат да доведат до рухването на Руската федерация, отбелязва Ходжис. Първият е загубата на доверие на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл. Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот все още се крие зад Крим, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.  

Мъжете руснаци някога примамвани от обещанията за добро заплащане във въоръжените сили, а сега мнозина от тях правят всичко възможно да не бъдат взети в армията, тъй като знаят каква съдба ги чака на бойното поле. Това доведе до още по-голямо набиране на войници от етническите малцинства, като например чеченците, които е най-лесно да бъдат използвани за пушечно месо. Това провокира недоволство, което няма лесно да утихне.      

Ако някои чеченски бойци решат да започнат нова война за независимост, откъде Путин ще намери военните ресурси, за да води тази война, като вземем предвид колко силно е ангажиран сега с Украйна, пита риторично бившият американски командир. Той без съмнение си дава сметка, че ако такава война бъде спечелена бързо и убедително от чеченците, това може да доведе до вълна от други такива конфликти в Русия.   

Второ, ударът, който бе нанесен на руската икономика, е съкрушителен и ще доведе до невъзможност за 144-милионното население на Русия да продължи да съществува нормално. Загубата на енергийните пазари, която компенсираше липсата на съвременни производства, не може да бъде компенсирана. Европейските правителства повече няма да разчитат на "Северен поток 1", след като видяха колко лесно може да бъде спрян.

Русия разчиташе също така на износа на оръжия, но коя страна ще бъде заинтересувана сега да купува нейните оръжия? Русия може да живее месеци с тази икономическа криза, като се надява, че компаниите ще се върнат един ден, но дори и руският стоицизъм си има граници, подчертава Бен Ходжис.

Стигаме и до третия фактор, който се състои в разпръснатостта на населението на Русия, което е само два пъти по-голямо от това на Обединеното кралство. Тази особеност е причина за слаба свързаност между руснаците дори и в най-добри времена, а сега, когато властовият център е в слаба позиция, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне.

Западните санкции ще принудят елитите в Москва да направят икономически отстъпки по отношение на средната класа в столицата, която е по-непосредствена заплаха за властта. Малцинствата в другите региони обаче едва ли ще бъдат ухажвани по този начин.  

Като вземем всичко това предвид, шокиращо е колко малко се говори за потенциалния край на Руската федерация. Трябва да си задаваме трудните въпроси сега, за да не ни връхлетят изневиделица.

Като например: до какво ще доведат всички тези процеси в една страна, която има сериозен ядрен арсенал и малко властови центрове? В чии ръце ще се окажат ядрените оръжия? Как да предотвратим изтичането на оръжия и бойци към балтийските страни? Неизбежен ли е големият вътрешен конфликт или крахът може да се развие в рамките на политическия контекст?   

Всички тези неща, взети заедно, са наистина сериозно предизвикателство за Запада. Ако направим грешка, ще се сблъскаме с катастрофа. Не успяхме да се подготвим за последния руски крах преди около 30 години и можем да твърдим, че вътрешният хаос, който го последва, доведе до управлението на Путин. Не можем втори път да си позволим да бъдем неподготвени, заключава Ходжис.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


566
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
425
8
 
27
 
! Отговори
Бачо Киро преди 1 година
Пак брътвежи на умствено изостанали индивиди
424
14
 
13
 
! Отговори
Смях в залата преди 1 година
БГ путлepиститe няма живеят дълго.. сърдечните удари ще ги уморят гугутките злобни потни и налъгани
423
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е целта проекта украйна, както навремето проекта куба за русия , просто сега ролите са разменени. Кубинската криза обаче е решена , чрез преговори. Но сега америка няма никакъв интерес от преговори тя няма проблем да жертва народа както русия така и европейския, просто това са косвени и жертви. То така че нищо не ми пречи да се насочват към целта с косвените си жертви.
422
16
 
9
 
! Отговори
Прав е преди 1 година
Истерията подържана от близките до Путин СМИ заблуждава, но достатъчно е да им дръпнеш шалтера за да видиш картинката. Ще се обособят няколко малки държави с различно управление. Силно вероятно е Сибир да бъде анексиран от Китай (след като Путин изпука ресурсите на руската армия за фалшивата си война с Украйна). В историята ще бъде споменато за СССР , и разпада му който е продължил 30 години и въпреки опитите които са били правени, е довел до обособяване на отделни държави.
421
36
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще се разпадне, въпрос на време. Няма сила, когато да спре този разпад, защото става закономерно. Путин се записа в историята като агресор и военнопрестъпник.
420
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-обикновена пропаганда без покритие. Ако предстоеше разпад нямаше да го казват а щяха да го крият за да не разберат руснаците. Тази пропаганда е предназначена за наивните риби извън Русия да видят САЩ колко са били силни пред слабата уж Русия. А в същото време американците подвиват опашка пред руснаците защото знаят какви оръжия имат и не искат да ги нападат директно а ползват *** като украинците да им вършат черната работа.
419
16
 
10
 
! Отговори
PL преди 1 година
Е па има доста голям резон а и логика. Повечето работи дето ги говори са чисти факти, а как беше то-когато фактите говорели и боговете мълчали. Този път обаче фиаското ще е още по-шукаритетно:)
418
29
 
23
 
! Отговори
rm преди 1 година
Амин!Да се свършва с този тумор, най-големия враг на България и причинил всичките ни най-големи беди за последните 150 години.
417
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бивш, висш УС пияница.
416
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България на три морета ръсия на 100 пар4ета
415
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия е капитулирала пред нас а и разпад на ссср видяхме ... има русия няма русия се ми е тая а и няма нищо ве4но на тая земя русия не е изклю4ение
414
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това нещо сме го чували още от времето на Наполеон .а този ген. членуващ в клуба на анонимните алкохолици не е никакъв фактор.
413
7
 
9
 
! Отговори
Доктора преди 1 година
До Който трябвана коя ваксина си?
412
14
 
39
 
! Отговори
Който трябва преди 1 година
Поредния паун,перчещ пагонки и говорещ глупости...Къде забрави оръжията на Русия- хиперзвуковите ракети,ядрените торпеда Посейдон,с които Америка може да бъде изкъпана с 500 метрово цунами...Всичко това не се ползва или миним. се ползва в Украйна ,за да се намали до мин.броя на жертвите...Въобще да си седнат на ***,американски и да престанат да бунат света...Ясно е на всички ,че свърши аериканската хегемония...
411
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво разпадане на Русия,какво бълнува тоя,ходжа...Не му ли ясно,че Украйна е за 3 часа превзета,ако се мине на военен вариант,а не на тази отделна,военна операция,основно целяща вразумяване на *** ,тръгнали да се бият срещу брат си,насъсквани от същите тия " ходжи" ,байдъни и труги "военни специалисти"? Яд ги е ,че те са пред разпад от предстояща гражданск а война в америка и се опитват да прехвърлят проблема от болната на здравата глава... Ако е военен,а не поредния паун ,трябва да има пред
410
9
 
30
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Кога да очакваме следващия 11 септември?Има доста високи кулички отвъд океана, но е важно да ни настроите предварително,иначе историческото събитие по събарянето на поредните бетонни грамади,ще мине без гръм и трясък.И да не забравите да предупредите еврейчетата,че току виж отишли на работа,мда...
409
7
 
24
 
! Отговори
Ааа неее преди 1 година
Айдее медиите пак са ходили на Ходжа да им гледа бъдещето. Тоя Бен Ходжа няма ли да им каже нещо и за просперитета на ЕС напоследък?
408
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха нашия президент военен, ама бил зелен чорап, но видиш ли американския е гуру мислител
407
7
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Тоя генерал отдавна само небивалици и глупости сервира, но не разбирам *** (по-скоро Редактора), защо ни залива с тях.Първи фактор. втори, трети - само толкова ли може да измисли Ходжи, защо и *** не добави някой свой ?Аман от такива джурналя и преписвачи като тази *** !
406
10
 
17
 
! Отговори
Хектор преди 1 година
Границата на Мексико и Канада ще преминава малко южно от нов йорк, за това да мисли реп.тила, а не да си фантазира.............