Местни политици в Русия с призив за отстраняване на Путин

Хиляди съдебни дела заради дискредитиране на армията
14 сеп 2022 08:20, Елка Василева
262
Местни политици в Русия с призив за отстраняване на Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Група от местни политици от Санкт Петербург, които призоваха за отстраняване от длъжност на президента Владимир Путин заради войната в Украйна, е заплашена от разпускане след решение на съдия от вторник, съобщи един от депутатите от групата, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Никита Юферев каза, че съдията е решил, че поредица от заседания на общинския съвет на Смолнинское са били невалидни, което проправя пътя за разпускането му от областния управител.

Друг член на съвета - Дмитрий Палюга, заяви, че същият съд е наложил глоба в размер на 47 000 рубли (780 долара) за "дискредитиране" на властите с призива за отстраняването на Путин.

Служители на съда не бяха открити по телефона за коментар, посочва Ройтерс.

Още четирима членове на местния съвет на Смолнинское трябва да се явят в съда през следващите два дни.

Миналата седмица група депутати от съвета призоваха Държавната дума да повдигне обвинения в държавна измяна срещу Путин и да го лиши от власт, като посочиха редица причини, сред които военните загуби на Русия в Украйна и щетите, нанесени на нейната на икономиката от западните санкции.

Друга местна депутатка заяви, че 65 общински представители от Санкт Петербург, Москва и няколко други региона са подписали петиция, която тя е публикувала в понеделник и в която се призовава Путин да подаде оставка.

Въпреки че тези призиви не представляват заплаха за властта на Путин, те са рядка проява на несъгласие от страна на избрани представители в момент, когато руснаците рискуват да попаднат в затвора за "дискредитиране" на въоръжените сили или за разпространяване на "умишлено невярна информация" за тях, отбелязва Ройтерс.

Палюга заяви пред Ройтерс преди изслушването си във вторник, че призивите на групата са насочени не само към либералните руснаци, но и към "хора, лоялни на властите, които започват да имат съмнения, когато виждат, че руската армия не постига успехи". Той очаква броят на тези хора да се увеличи след мълниеносната контраофанзива от миналата седмица, при която Украйна изтласка руските сили от десетки градове и си върна голяма част от територията в североизточната част на Харковска област.

Руският политически анализатор Татяна Становая заяви, че по-голяма заплаха за Кремъл от протеста на съветниците е опасността да се реагира твърде остро на него.

"Реакцията или прекалената реакция може да предизвика повече политически вреди на режима, отколкото тази петиция. Но аз не се съмнявам, че всички, които са подписали петицията, ще попаднат под политически натиск", каза Становая, основател на независимия проект за анализи R.Politik.

Хиляди съдебни дела са заведени срещу хора, обвинени в дискредитиране на армията, което обикновено води до глоби при първо провинение, но съветник от московския район беше вкаран през юли в затвора за седем години, след като беше осъден за разпространяване на невярна информация. Няколко други журналисти и представители на опозицията са с повдигнати обвинения и са заплашени от затвор, посочва Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че критичните гледни точки са толерирани в рамките на закона. "Докато остават в рамките на закона, това е плурализъм, но границата е много, много тънка, тук трябва да се внимава много", предупреди Песков.

Ксения Торстрьом - общински съветник от Санкт Петербург, която публикува в понеделник петиция с призив за оставката на Путин, заяви, че е твърде рано да се каже как ще се развие кампанията.

"Да се призове политик да подаде оставка е абсолютно нормално. В това няма нищо криминално", каза тя пред Ройтерс. "Разбира се, има известен риск, но да се покаже солидарност с нашите колеги - независимите политици, които все още съществуват в Русия, е много по-важно", посочи тя.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в москва и област включиха парното от 14.09.22 мислете му вие европейци
165
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
путин изгони правителството на три европкйски държави българия италия и англияи санду ще си иде -молдова-затова че европа си мечтае. че путин е световен лидер уважаван от целият свят и обичан от рус народ
164
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия загине и Бг също ще бъде анексирана.
163
7
 
13
 
! Отговори
тя преди 1 година
Работи американската агентура !
162
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече такива гласове се чуват, толкова по-добре ;току виж повече хора се престрашат.Дано само тези политици от местни не станат месни!
161
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето е бита карта, но ще бъде разбрано по най-трудния начин.
160
5
 
9
 
! Отговори
до к.159 преди 1 година
То не ми е работа, но след 1 месец започва да става студено: ГЕРБ гарантира ли, че зимата 2022-23 ще я изкараме на топло или както г-жа Урсула ни предлага - при температура 19С? Защото има възрастни,трудно подвижни хора и малки деца. Г-н Борисов, г-да политици и бивши министри от ГЕРБ, моля за обяснение по този проблем, 2-и октомври наближава.
159
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има още дълго време да си мечтаете путин е обичсан от рус народ
158
15
 
19
 
! Отговори
8989 преди 1 година
Вече и в Русия не вярват на путинската пропаганда, всички видяха , че царя е гол, обаче българския путинофил си вярва. За 200 дена руснаците превзеха 2 града няколко села и един завод, обаче бг русофила си повтаря, че това си е по план. А плана беше за 5 дена да правземат Киев. *** на бг русофила не му се мисли, щом по РТ са казали нещо - то не подлежи на съмнение.
157
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има смели хора в Русия които ще се опълчат на джуджетата
156
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Oт много години се кани Запада да се окяри на руските богатства! Сега май, че се приближил до целта си но още не я е хванал! Без Русия света ще бъде скучен, а и няма да има кой да напомни за България при актуалните политици предатели! Но Путин още не е паднал! Нека видим!
155
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е вече е ясно - не ти трябва враг с подобни приятели. Някакви мижитурки на които европейския лукс явно липсва са решили да предадат страната си. Защото това си е истинско грандиозно предателство, което би довело до унищожаването на Русия и заграбването на богатствата й. не случайно шпионите предатели са най - ценни - всички ги мразят но нямат нищо против те да съществуват. Защото само така печелят. Това го е имало и винаги ще го има за съжаление.
154
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да ми слагаш минус и да не ми слагаш все тая .Чух изказването на Урсула.То е една фашистка анимация. В прав текст е казано че руския народ ще бъде подлаган на санкции години наред , целта е ясна разпадането на Русия и заграбване на богатствата.
153
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да ми слагаш минус и да не ми слагаш все тая .Чух изказването на Урсула.То е една фашистка анимацияВ прав текст е казано че руския народ ще бъде подлаган на санкции години наред , целта е ясна разпадането на Русия и заграбване на богатствата.
152
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският народ трябва да разбере че ако не победи проксито на САЩ и Запада то може да загуби държавността си. Така че да събира опълчение и да изтласка сбирщината...
151
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския народ трябва да разбере че Запада иска да му заграби богатствата !!!!
150
19
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
молете си Путинда е на власт и тези които искат неговото отстраняване никога да не успеят, че тогава ще настане истинският ужас. Защото след първият залп ще последва втори за да доизпепели това което е оцеляло, и чак тогава ще тръгнат танковете. 80% от украинците ще отидат в Сибир на Руските строежи,аЕвропа половината САЩ и Великобритания ще се превърнат в ядрена пустина, за десетилетия на пред.
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анализаторвервай че е пристигнал в Изюм...
148
11
 
14
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Искам да попитам дали може в този медиен елитен сайтец рупор на демакрацията и обективността да се намери макар и една-едничка статия, в която Русия да е представена в неутрална или не дай боже в положителна светлина...само за справка в комунистическата преса пишеха и хубави неща за капитализма и то далеч преди перестройката от шпион Горбачов-Побърканякович.
147
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коя Европа ще надделее госпожо, защото съм историк човек и днес попаднах на клип от вашите историци за ... Руската агресия срещу Османската империя и как вие, вашите предшественици помагат на турчаците по същия начин както на Украйна и освободителната война за България е представена като """"""руска агресия""""" над Османската империя. В същото време вашите държави хич не са агресивни на са окупирали целия останал свят... https://youtube/watch?v=k6b1QF4yBFMразнасяте ли ковчега из Англия..цирк!