Москва заменя "Северен поток 2" със "Силата на Сибир 2"

Газопроводът е до Китай
16 сеп 2022 09:52, Петя Славова
85
Москва заменя "Северен поток 2" със "Силата на Сибир 2"
Снимка: БГНЕС

Газопроводът "Силата на Сибир 2", предназначен за доставка на газ за Китай, всъщност може да замени руския "Северен поток 2", заяви вицепремиерът Александър Новак по телевизионния канал "Россия 1".

По-рано в четвъртък Новак заяви, че се очаква скоро да бъде постигнато окончателно споразумение с Китай за "Силата на Сибир 2", който предвижда доставки на 50 млрд. куб. м газ годишно, предава БГНЕС.

"Газпром" отбеляза, че КНР е увеличила офертите за доставка на гориво по посочения тръбопровод, като през септември редовно е надвишавала дневните договори.

Още по темата

"Силата на Сибир-2" е проектиран газопровод между сибирските находища и Синдзян-уйгурския автономен район в Западен Китай. Планираната дата за започване на строителството на тръбопровода е 2024 г.

Газопроводът "Северен поток 2" е дълъг 2460 километра и минава под Балтийско море. Той трябваше да транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно до Германия. Инфраструктурата беше готова за експлоатация още през септември миналата година, но на 22 февруари, след като Русия призна суверенитета на Донецката и Луганската народна република, германският канцлер Олаф Шолц спря сертифицирането на новия газопровод.

Но, както отбеляза руският президент Владимир Путин, "Северен поток 2" не е построен напразно; той ще бъде пуснат "при необходимост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпият ЕС си го направи сам. Преминаха на "борсови" уж цени, изоставиха петролната формула, забраниха дългосрочните договори за доставка, приеха непрозрачно, арбитрарно законодателство за електричеството и газа, зелени "сделки", зелени такси, борсова търговия с въглеродни "разрешителни", коити самата евро комисия създава и куп други регулации и нарекоха всички това "свободен пазар". После се включиха с всички сили в тази война с Руската федерация. Кой ще се съобразява с тях вече? Никой.
50
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи имаме около 2 години да сключи договор с Газпром. Газ след това няма да има.
49
13
 
3
 
! Отговори
хахах преди 1 година
До Анониментея ще инвестират в Сибир и по точно в лагери там :) :) :)
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 - Половината Дубай са индийски граждани." - да, ама гастарбайтери !
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 42 - не разбра ли, че китай се бори "със зъби и нокти" за руския газ и това е една от причините за войната - Русия има оправдание за отказа от европейския пазар, а относно цената - попитай Чичо Сам защо доставя основно газ на азиатския пазар и само за да замаже очите на еврогейците - мъничко за ес ?!
46
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай няма да търпи да му извиват ръцете така както на Европа правиха. Ще искат евтин газ и непрекъснати доставки, иначе прекратяват договора.
45
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В Индия нема ли да влязат Там ше е Индийски Поток" - Индия има стари инвестиции с арабите, които са им до г*за. Не им е изгодно да купуват от някой толкова отдалечен, като Русия. Половината Дубай са индийски граждани.
44
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А като ви свършат нефта и газа какво правите бе алкохолици? Камиларите поне инвестират в нови технологии и туризъм, че като им свърши нефта да не са съвсем зле. А вие в какво инвестирате? Алкохол, оръжия и война? Хич не мислите за бъдещето на децата си.
43
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Индия нема ли да влязат Там ше е Индийски Поток
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо Нема Ше има патица по пекински
41
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 1 година
Дааа , ама друг път !
40
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с какво ще изпомпват газа по този тръбопровод, след като се оказа че помпите са канадски?
39
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе както искат да го кръстят, ако щат и "Силата на джедаите" да го кръстят, ние ще го затапим!
38
18
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Рашките ги очакват доста тежки приключения,когато останат с единствен клиент Китай.Китайците ще искат големи отстъпки и ще ги получат
37
19
 
12
 
! Отговори
Харата преди 1 година
Акохолиците, никога няма да изтрезнеят....
36
3
 
15
 
! Отговори
gergi преди 1 година
До Анонимен Е тя и Европа плащаше малко, но 2019 година реши да смени ценообразуването и премина от цена вързана за петрола към цена вързана към борсата. Никой не я е карал да го прави. Пита се в задачата защо се направи това ???
35
0
 
2
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Убаво име:)))
34
14
 
11
 
! Отговори
Гошо от Почивка преди 1 година
Следват още газопроводи към Северна Корея и Мианмар - "Мощта на Самогон" и "Великият Алкохолик от Новокузнетск". Руско величие и прогрес, от Камчатка до Меркурий!
33
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво точно ще замени този тръбопровод :) Северен поток 2 е празен. Силата на Сибир 2 го няма, ще се строи тепърва. Второто е цената. На каква цена купуваше Европа, и на каква цена ще купува Китай :) Разликата е в пъти. Така че, за да се замени икономически едното с другото, Русия ще трябва да изнася пъти повече газ. Нуждите на Китай са много по-малки от това. За самото построяване също трябват ресурси, и финансови и технологични. Русия има голям дефицит и на двете в момента. Успех!
32
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Калеко АлекоЯ *** светни досега американците с какви ракети и ракетни двигатели в каква орбитална космическа станция се размотаваха из Космоса? Какво стана с най-мощната ракета в света? Нещо 2 пъти не моа се отлепи от Земя, щото моа каже "бау", както вече сме гледали!