ООН: Русия е извършила военни престъпления в Украйна

Има доказателства аз екзекуции, изтезания и ужасяващо сексуално насилие
23 сеп 2022 18:23, Нели Христова
72
ООН: Русия е извършила военни престъпления в Украйна
Снимка: БГНЕС

Разследващи на ООН заявиха, че в конфликта в Украйна са извършени военни престъпления, като посочиха руските бомбардировки на цивилни райони, множество екзекуции, изтезания и ужасяващо сексуално насилие.

"Въз основа на доказателствата, събрани от комисията, тя заключи, че в Украйна са извършвани военни престъпления", заяви пред Съвета на ООН по правата на човека ръководителят на създадения през май екип на високо равнище за разследване на престъпленията във войната на Русия в Украйна, Ерик Мозе.

Категоричността на изявлението е необичайна. Обикновено следователите на ООН отнасят окончателното потвърждаване на военните престъпления и подобни нарушения към съдилищата.

Съветът беше създаден от Комисията за разследване - най-високото възможно ниво на разследване - през май, за да разследва престъпленията във войната на Русия в Украйна. Екипът от трима независими експерти представи първата си устна актуализация пред съвета, след като започна първоначални разследвания, разглеждащи районите на Киевска, Черниговска, Харковска и Сумска област, и заяви, че ще разшири обхвата на проучването занапред.

В речта си ден преди седеммесечната годишнина от нахлуването на Русия в съседната страна, Мозе посочи "използването от страна на Руската федерация на взривни оръжия с широкообхватно действие в населени райони", което според него е "източник на огромни вреди и страдания за цивилното население".

Той подчерта, че редица нападения, които екипът е разследвал, "са били извършени без да се прави разлика между цивилни и бойци", включително нападения с касетъчни боеприпаси в населени райони. Екипът е бил особено поразен от големия брой екзекуции в районите, които е посетил, както и от честите "видими следи от екзекуции по телата, като например вързани зад гърба ръце, огнестрелни рани в главата и прерязани гърла". Мозе заяви, че в момента комисията разследва такива смъртни случаи в 16 града и селища и е получила достоверни твърдения за още много случаи, които ще се опита да документира. Разследващите са получили и "последователни свидетелства за малтретиране и изтезания, които са били извършени по време на незаконно задържане".

Някои от жертвите са разказали на следователите, че са били прехвърлени в Русия и държани със седмици в затвори. Други са "изчезнали" след такива прехвърляния.

"Събеседниците описват побоища, електрошокове и насилствено разголване, както и други видове нарушения в такива места за задържане", каза Мозе.

Ръководителят на комисията заяви, че разследващите са "обработили и два случая на малтретиране на войници от Руската федерация от страна на украинските сили", като добави, че "макар и малко на брой, подобни случаи продължават да бъдат обект на внимание".

Екипът е документирал и случаи на сексуално и свързано с пола насилие, каза Мозе, като в някои случаи е установил, че извършители са руски войници.

"Има примери за случаи, в които роднини са били принудени да станат свидетели на престъпленията", каза той. "В случаите, които разследвахме, възрастта на жертвите на сексуално и основано на пола насилие варираше от 4 до 82 години."

По думите му комисията е документирала широк спектър от престъпления срещу деца, включително деца, които са били "изнасилвани, измъчвани и незаконно лишавани от свобода".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па Амнести Интернешънъл рече същото за укърите. Последици? Никави. И тука ще е така. Само дето не разбрах какво искат да кажат - много е груба войната, не е по жендърските стандарти ли? Хахахах. На война всичко е позволено.
37
4
 
10
 
! Отговори
??? преди 1 година
Къде беше ООН когато украинските фашисти убиваха руски деца и жени в Донбас???
36
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
Не знам защо надничате в купичката на ближния, пейзани !Не виждам, вие *** *** къде ще бягате, напролет . . . когато се обърне "тоягата" ? В Гвинея-Бисау или Руанда !? Виж в последната пътуването ви ще ви се окаже безплатно, ако ви хванат на английска територия като емигранти. Тъй като след подписаните споразумения за екстрадиция между двете страни, ще отидете на топло в Африка ! Успеят ли обаче да ви докопат "рашките", ако през товавреме не сте се изнесли по-списък, "спуснат ви отгоре"въобще не ви завиждам. Немедленно с конски вагони от гара "Подуене" ще замине
35
2
 
8
 
! Отговори
до 36 от славянин преди 1 година
Ракетата и снарядът на бандеровските нацисти не са ударили цивилните на пазара и в автобуса от градския транспорт в Донецк случайно, ударили са ги съвсем целенасочено, а това се нарича ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ! И това е почти ежедневие там!
34
0
 
7
 
! Отговори
Ото Фон Бисмарк преди 1 година
"С руснаците трябва да се играе честно,или въобще да не се играе"
33
1
 
8
 
! Отговори
Ото Фон Бисмарк преди 1 година
"Руснаците винаги идват за своето".....................е казал един велик човек, първият канцлер на единна Германия...............но сега западните политици не четат и не се учат от историята.
32
10
 
2
 
! Отговори
та така преди 1 година
сега помислете какви извращения е правила *великата*червена армия през ВСВ , щом правят това сега 21век.
31
7
 
4
 
! Отговори
987 преди 1 година
До славянин Има огромна разлика от това снаряд да удари цивилни (което се случва и на двете страни) и това да изнасилват жени и да разтрелват цивилни.
30
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубавото е, че след всичко, което е констатирано, Просия я чака изключване а след това и обявяването й за терористична държава.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е ясно. Но във всяка война невинни няма. Някой да не мисли, че укрите са с хуманитарно отношение към мирния народ. Прекрасно време за зеленски да убива хора и разчиства сметки с опоненти. И никоя организация няма да го разследва. Ха, сега си представете някой местен дерибей тук в такава ситуация би ли се разправял с хората. Ами....да. Същото и за зеленски. А за останалия свят, че обрича хора на смърт непрекъснато е срам. Няма евроценности. Пеиключиха.
28
2
 
12
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Вчера бандеровците със със 155-мм снаряд от гаубица М-777 обстреляха автобус от градския транспорт в Донецк - 6 убити цивилни, разкъсани на части и много ранени, няколко дни преди това ракета от РСЗО ''Хаймарс'' удари пазар в Донецк - 13 убити цивилни, също разкъсани на части, от които две малки деца и десетки ранени! Нито звук от оон за тези терористични актове!
27
2
 
10
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Авторът на статията явно има само "частична мобилизация" на мозъка!
26
4
 
2
 
! Отговори
54345 преди 1 година
До Патриот. Преди да пишете глупости поне прочете какво е ООН. В ООН членуват 193 (включително любимата ви Русия )държави и имат право на глас. Демек според вас Русия се командва от посолството на САЩ в България. Иначе по статията - това което сега казват от ООН го знае целия свят
25
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
оон да почне от 2014 г до сега кои какво е вършил финансов одит на украина
24
0
 
10
 
! Отговори
до 18 от славянин преди 1 година
сащ бомбардираха Либия на 14-ти и 15-ти април 1986-та година, ''хуманитарната'' операция се наричаше ''Каньон Елдорадо'', даже бях на училище в тези дни и до днес помня как даскалиците ни я съобщиха!
23
3
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Касетъчни бомби, екзекуции, убиване на цивилни, всичко това са го правили укрофашистите, но сега пак го джиросват на Русия. Даже ООН вече не е независимо, всички са се продали на краварите.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооо НЕ!
21
1
 
7
 
! Отговори
ОООО преди 1 година
Не, не!
20
6
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Нека не забравяме, че ООН е едно НПО командвано от Козяк!!
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре чакаме съответния доклад и за укропските престъпления