Референдуми в Украйна за присъединяване към Русия

Лидери от Запада се изказаха против
Обновена: 23 сеп 2022 08:33 | 23 сеп 2022 08:00, Камелия Цветанова
123
Референдуми в Украйна за присъединяване към Русия
Снимка: БГНЕС

Четири района на Украйна, контролирани от Москва и проруските сили, се подготвят да проведат референдуми за присъединяване към Русия.  Допитванията започват днес и продължават до 27 септември.

Този ход се осъжда категорично от Запада като нелегитимен и водещ към незаконно анексиране. Според анализатори, това може рязко да ескалира войната.  Резултатите се смятат за предрешени в полза на анексирането, а Украйна и нейните съюзници вече дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите. Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области представялват около 15% от територията на Украйна.

Решението идва след като Киев започна контраофанзива и си върна значителни територии. Вече седем месеца Русия води война в Украйна война, която уби хиляди, разсели милиони и нанесе щети на световната икономика.
Темата за референдумите отново беше остро осъдена от ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха вчера на специалното заседание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи "неописуеми страдания и опустошения", предадоха ДПА и АП, цитирани от БТА.

„Последните развития са опасни и смущаващи. Идеята за ядрен конфликт, немислима допреди, стана предмет на обсъждане“, каза Гутериш. Той изрази своето „дълбоко безпокойство“ от съобщенията за предстоящите „така наречени референдуми“ в части на Украйна, които сега не са под правителствен контрол. „Всяка анексия на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или употреба на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право“, констатира генералният секретар.

Руски медии съобщиха, че от 23 до 27 септември в самообявилите се Донецка и Луганска „народни републики“, както и в Херсонската област и „освободените територии“ на Запорожката област ще се състоят референдуми за присъединяването на тези украински територии към Руската федерация. В гласуването щели да участват и евакуирани в Русия жители на тези територии.

На заседанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк германският външен министър Аналена Бербок настоя за отменяне на референдумите и отново призова руския президент Владимир Путин, без да изрича името му, да спре войната в Украйна, като каза, че „няма да спечели тази война“. Тя подчерта, че със зърнената си политика Русия предизвиква глад по света.

Бербок и други дипломати отправиха критики към първия руски дипломат Сергей Лавров за това, че е напуснал заседанието веднага след своето изказване. В него той обвини Запада, че пряко се намесва във войната, като снабдява с оръжие Киев и обучава украински войници. По думите му това се прави в опит „боевете да продължат възможно най-дълго независимо от жертвите и разрушенията и с цел сломяване и отслабване на Русия“.
Когато приключи словото си, Лавров незабавно излезе от залата. Наблюдатели коментираха, че той е закъснял близо с час и половина за заседанието.

Британският външен министър Джеймс Клевърли коментира, че не е изненадан от  напускането на Лавров и изрази мнение, че руският представител явно не е искал да чуе „колективното осъждане в този съвет“. Клевърли каза, че току-що е изслушал „поредната инсталация от списъка на Русия с изопачавания, нечестност и дезинформация“. Британецът отбеляза, че се увеличават доказателствата за руски жестокости срещу цивилни украинци и за опустошителните последици от нашествието на Русия в Украйна.

„Всеки член на този съвет трябва да прати ясно послание, че тези безумни ядрени заплахи трябва да спрат незабавно“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на масата с форма на подкова, на която се провеждат срещите на ръководния орган на ООН. „Кажете на президента Путин да спре ужаса, който е започнал“, повтори два пъти Блинкън. По думите му тази седмица, когато голяма част от света се събира в ООН, президентът на Русия е добавил „масло в огъня“ и е проявил своето „незачитане и презрение към Хартата на ООН, Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност“.

По повод поведението на Лавров външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза иронично: „Днес забелязах, че руските дипломати бягат почти толкова лошо, колкото руските войници“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
11
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
А референдум за присъединяване и на нашето Черноморие,кога?
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато напиша ,,един не- щастик " , имам пред вид точно един не- щастик Такъв какъвто е Бойко Методиев Борисоф.Сам се окепази Сам е орезели.И сега сам недоволства , че е осмихван .За едно шкафче с банкноти и заради една ***.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господа медийни експерти.Оставете българския език.Той е многообразен и богат Не го осакатявайте с неуместната си цензура Думата,,не- щастик" е освен звучна и много описателна.Това е човек вечно недоволен и мразещ.Как по друг начин да го опиша.Дайте мнение .Не сами да режете.
17
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно референдумче в Сибир? Ко ше кажете демократични руски блядсове? Искате ли да се присъедините към Китай? Как звучи? Ами в Курилите? Искате ли да живеете в Япония? Резулатата ще е направо ВГЗ.
16
0
 
8
 
! Отговори
Българската народна преди 1 година
песен - Ивано мари, Иванке, Ивано мари Иванке, облак се вие над село, облак се вие дъжд няма (х2). Ивано мари, Иванке, Иване мари Иванке, не ми било облак над село, най ми било войска над село. Ивано мари, Иванке, Ивано мари Иванке, я *** да са преминеш, че ще българско да стане, руските войски надошле, назе от робство да отърват. Песента е изпъна от голямата българска народна певица - Атанаска Тодорова (1896-1979). Поклон!
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е очакван ход .Руските имперски интереси целят асимилация и заграбване на територии.Между другото изходът на един ***, такъв какъвто е Путин или Бойко в нашета родина , е един Да разпалва колкото може по дълго време конфликти.Докато приключи земния му злощастен път на крадец и убиец
14
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тролската путиноидна фабрика работи на пълни обороти (с останалите си 2-3 тролчета). Абе вие не чухте ли, че рублата съвсем се срина, нямат с какво да ви плащат. Преориентирайте се - Пиги Йотова и Слави Холограмата вече го направиха.
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
68% от българите също искат референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес на 23.09.2022 г. в Сибир и Региона се провежда Референдум за присъединяване към Китай Сибир вече не е руска земя а китайска
11
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му пука дали запада ще признава или не референдумите? Тези области са вече част от РФ. Сега въпроса е кога ще се проведе референдум и в други украински области. Никой вече не може да помогне на разпадащата се украйна
10
7
 
9
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11 къв пример даваш ве опорчо.крайна е руска територия до 2014 беше заедно с Русия и Беларус в ОНД и имаха общо командване на ядрените оръжия. Нищо общо с османлиите къде религията и начина на живот са съвсем други. Ставай и се махай.
8
3
 
11
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 1 година
До коментар 8, защо плашиш,че турците в България ще искат да се отцепят. Та те са в ЕС и живеят по-добре от българските турци в Турция. Тях ги гонеха комунистите,за които вероятно гласуваш.
7
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно Турция да направи референдум в България, Кърджали, Разград, Търговище, Дулово ми то полвината България където печели ДПС ще иска да се отцепи..... колко Български територии са изселени българите ние как да си искаме земите???? Цяла северна Добруджа е Българска......
6
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ъъъ. Как ще наречеш референдума демократичен по време на окупация и по време на война. Та ти контролираш с военни средства, кой гласува и какво гласува.
5
15
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Референдуми ще...има. Щом Запада е...против,значи са необходими,все пак народът си е...руски и той ще каже къде да се...присъедини.
4
16
 
25
 
! Отговори
СЛАВА НА РУСИЯ преди 1 година
Правилно е да има референдум. Русия и Путин закъсняха с присъединяването на Луганска и Донецка области. До сега трябваше това да е приключило.
3
29
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати наглостта дето са тея референдуми. Влизаш в чужда държава, гониш и избиваш когото трябва и правиш референдум!? Хитлер как не се е сетил с референдуми да присъедини Европа.
2
21
 
11
 
! Отговори
Руслан преди 1 година
Всичките джуджета на мезета!!!!..... СЛАВА НА УКРАЙНА!!
1
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо по демократично от референдума, защо запада е против !?