Жозеп Борел: Путин не блъфира за ядреното оръжие

Той призова лидерът на Русия да постигне мир чрез преговори
24 сеп 2022 13:29, Нели Христова
114
Жозеп Борел: Путин не блъфира за ядреното оръжие
Снимка: БГНЕС

Жозеп Борел заяви пред BBC, че войната е достигнала "опасен момент".

Думите му идват, когато Русия започва частична мобилизация и се придвижва към анексиране на четири региона на Украйна.

Путин се сблъска с неуспехи на бойното поле, като силите му бяха отблъснати от украинска контраофанзива.

"Със сигурност това е опасен момент, защото руската армия беше притисната в ъгъла, а реакцията на Путин – заплашването с използване на ядрено оръжие – е много лоша", каза Борел.

Седем месеца от началото на нахлуването на Русия в Украйна анализаторите са съгласни, че силите на президента Путин са изостанали, но Борел е на мнение, че трябва да се постигне "дипломатическо решение", което "запазва суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

"В противен случай можем да завършим войната, но няма да имаме мир и ще имаме друга война", каза той.

В рядко обръщение към нацията по-рано тази седмица Путин обяви, че страната му има "различни оръжия за унищожение" и ще "използва всички средства, с които разполага", добавяйки: "Не блъфирам".

"Когато хората кажат, че това не е блъф, трябва да ги вземете на сериозно", каза Борел.

В същата реч президентът Путин обяви повикването на 300 000 руснаци, които са отбили задължителна военна служба, което предизвика протести и съобщения за хора, които бягат от страната, за да избегнат изпращането им на фронтовата линия. Тези действия дойдоха  след бърза контранастъпление, при което Украйна твърди, че е отнела повече от 8000 кв. км (3088 кв. мили) обратно от руските сили.

Сега в четири окупирани региона се провеждат самозвани референдуми за присъединяване към Русия. Украйна осъди това като опити за анексиране и съобщи, че въоръжени руски войници ходят от врата на врата и събират гласове.

Борел отхвърли опасенията, че оръжейните доставки на ЕС са на изчерпване и каза, че съюзът трябва да продължи да предоставя военна подкрепа на Украйна, както и да прилага икономически санкции срещу президента Путин и неговите съюзници и да провежда дипломатическа дейност.

Той призна, че растящите цени на енергията, причинени от конфликта, са повод за безпокойство.

"Хората в моята страна ми казват, че цената на газа означава, че не можем да продължим да работим, не можем да продължим да управляваме моя бизнес", каза испанският политик, добавяйки, че е чувал подобни опасения от лидери от Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия.

Борел призова президента Путин да изиграе ролята си за постигане на решение чрез преговори, като каза, че "за да танцувате танго, имате нужда от двама".

"Всички, които са ходили в Москва, в Кремъл, за да говорят с Путин, се връщат със същия отговор: "Аз (Путин) имам военни цели и ако не ги постигна, ще продължа битката. Това със сигурност е тревожна посока, но ние трябва да продължим да подкрепяме Украйна", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари