Украинската криза стигна територията на ЕС с взривовете по „Северен поток“

Руски издания: Използван е подводен дрон камикадзе, управляван от кораб
28 сеп 2022 10:13, Елка Василева
337
Украинската криза стигна територията на ЕС с взривовете по „Северен поток“
Снимка: БГНЕС

За пръв път от началото на конфликта в Украйна е сериозно повредена стратегическа трансгранична инфраструктура - морските газопроводи "Северен поток-1" и "Северен поток-2" с обща мощност 110 милиарда куб. метра. В момента на аварията газопроводите не се използваха, но съдържаха стотици милиони куб. метра технологичен газ, отбелязва руският в. "Комерсант" в коментар за установените в понеделник течове.

Още по темата
И европейските страни, и Русия смятат, че вероятната причина е диверсия, но засега никой не е поел отговорността за атаката, изисквала модерни технически средства. Проверката на газопроводите може да отнеме седмици, а възстановяването им - месеци, дори години, което изключва възможността да се използват за доставки в Европа тази зима. Впрочем Европа засега не изразява особено безпокойство, добавя вестникът.

Нито за Русия, нито за Германия има някакъв смисъл да разрушават газопроводите, но обвинения срещу Москва със сигурност ще има, затова темата не бива да се премълчава, пише "Росийская газета".

Евентуалната диверсия безспорно не носи никаква полза на Европа, освен може би на някои радикални природозащитници. Цените на газа току-що бяха спаднали под 2000 долара за 1000 куб. метра и ето че аварията може пак да тласне котировките нагоре, разсъждава аналитикът Александър Потавин.

Това може би е изгодно за продавачите на втечнен природен газ (ВПГ), най-вече американски - за тях Европа е премиен пазар и възможността да увеличат доставките е доста примамлива. В света обаче има недостиг на ВПГ и европейският пазар бе готов да погълне допълнителни количества, дори ако газопроводите работеха. А и не бива да се надценяват възможностите на продавачите - финансови, технически, административни, допълва маркетологът.

"Взгляд" анализира възможни причини за инцидентите и отхвърля например версията, че тръбите са били пробити от котвата на кораб, спрял над тях, както се случило в Хонконг през 2013 г. По-вероятно е според изданието използването на подводен дрон камикадзе - унищожител на мини, управляван от надводен кораб чрез оптичен кабел.

Различни страни разработват днес стотици подводни апарати, сред които подходящи за целта; повечето дори включват елементи на изкуствен интелект. Дронът може да е извършил диверсията, действайки в автономен режим, посочва военният експерт Вадим Козюлин.

Диверсията отваря кутията на Пандора. Мълчанието на западните политици по повод експлозиите на една европейска инфраструктура означава, че конфликтът значително ескалира и украинската криза се прехвърля директно на територията на ЕС, заявява "Независимая газета".

Кой точно е организирал експлозиите на тръбите от "Северните потоци" - Варшава, Киев, Вашингтон или "частни диверсанти" - вече няма значение. Щом може да бъде взривен газопровод, притежаван от европейците, защо да не може да бъде взривен някой химически завод в Германия или американска АЕЦ - нали тези предприятия използват руско гориво.

Взривяването на неработещите газопроводи не нанася допълнителни щети на Русия. Затова очевидната цел на диверсиите е да се интернационализира военният конфликт, военните действия да обхванат и територии на трети страни. Рисковете от разрушаване на промишлена инфраструктура и провал на доставки за износ явно нарастват, констатира руският всекидневник.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
9
 
37
 
! Отговори
тъпчо преди 1 година
Предполагам Русия отново е виновна!? Сама си е думнала тръбите, както и обстрелваше хората си в централата! Ама в свят на безмозъчни такива оферти минават...явно
55
5
 
22
 
! Отговори
Даам преди 1 година
Тия УРКИ със страшни усили искат да вкарат света във война.Назисти мсни.
54
2
 
36
 
! Отговори
Ала Бала преди 1 година
Руснаците нямат грам изгода да взривяват собствения си газопровод, още повече, че се надяват да продължат да продават газ ако не сега, то поне в бъдеще. Всяка една друга държава дори и да може, няма да го направи без разрешението на САЩ, ако разбира се не са самите американци.
53
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега някоя руска подводница да резне кабелите в атлантика за отплата.
52
2
 
24
 
! Отговори
! преди 1 година
Руснаците нямат абсолютно никакъв интерес от подобна маневра....ако и сега не им светнат лампите на тези в Европа не знам кога...
51
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говедарските провокации няма да престанат докато не пламне цяла Европа,явно не си дават сметка,че ще изгорят и те в тоя пожар!
50
4
 
12
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Европейски ценности все пак.
49
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47: Да, само че има едно "но". Точно в точките на ударите са се въртели само кораби на НАТО (Великобритания). Точно около времето на експлозиите датската(!) система за идентификация на корабите се е оказала изключена. Без обяснения. Ама то е ясно, че западняците ще докарат от девет кладенеца вода, за да обяснят как Русия сама си е взривила тръбите. И сама си обстрелва Запорожката АЕЦ и Донецк. Лицемерието на запада поразява със своята невероятна мощ!
48
14
 
3
 
! Отговори
3 идеи преди 1 година
за всички които си мислят че освен на газ да се къпят и готвят, друг начин няма! 1во - има едно откритие от свободната земя вика се елекричество, с него може да се готви, вода за къпане да се стопли също. 2ро - на кюмбе се постига подобен ефект. 3то - с ***, търкаш яко бойлера с две ръце и той загрява. Идеите са безплатни за всички копейки с надежда да се успокоят ;)
47
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно САЩ са решени да разширяват и задълбочават конфликта и са разсипят окончателно Европа... Щом прибягват вече и към такива терористични актове?
46
8
 
2
 
! Отговори
Не разбирам мноог преди 1 година
Май ще се лепим... Дали е дело на САЩ или Русия, един дол дренки...
45
12
 
6
 
! Отговори
Ердоган с пръст в ду преди 1 година
Айде сега три взрива и по Турски поток
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия кат си плаща за газта в Рубли и сичко и е наред!
43
22
 
7
 
! Отговори
удар НАТО по Москва преди 1 година
Без съмнение това е нападение по територията на Дания, тоест НАТО. Време е за една спецоперация на НАТО по декомунизация на Koмyнделската cелска федерация
42
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, какво се чудите? И децата вече разбраха какво представлява Империята на злото.
41
9
 
12
 
! Отговори
USA are great! преди 1 година
Всъщност, като се замисля, основният противник на САЩ в Европа съвсем не е Русия, а ЕС. Русия, колкото и да се опитва скоро няма да стане индустриален гигант и да се конкурира с икономиката на САЩ. А виж, ЕС вече е такъв гигант и пряко отнема "законните" печалби на американските корпорации. Пък така с едни санкции, два заека. И за Русия зле и за Европа зле. При това доброволно и с песен. Висш пилотаж! Ние няма ли начин да излезем от ЕС и да станем протекторат на САЩ като Пуерто Рико?
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да 41 се е къпал и ще се къпе, ще на топло през зимата. Вие му мислете столичани в повече
39
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започва се с въпроса " Кому е изгодно това " На европейците и ? Не ! На американците ли ? За да замръзнат европейците и да искат да се договорят с Путин ? Не ! На кого ? Кой иска европейците да изпищят , да им писне и да искат войната да спре внезапно ? Кой ? Единствено руснаците. Те искат за се подпише мирен договор на достигнатите от тях територии. С това въпросът е изчерпан.
38
3
 
18
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Интересно ще стане като вземат да потъват корабите превозващи втечнен газ.
37
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некъпаните виждате ли сега заради кого се вмирисвате, заради американците които искат да умищожат индустрията на Европа