Докато едни бягат от Русия, други се готвят за война: Похарчихме 300 хил. рубли

Недоволството срещу Путин и войната расте след мобилизацията
30 сеп 2022 11:08, Нели Христова
129
Докато едни бягат от Русия, други се готвят за война: Похарчихме 300 хил. рубли
Снимка: БГНЕС

Когато Иля се върна от работа в сряда, съпругата му го чакаше с документите му за военен набор. Иля казва, че бързо стегнал багажа си и на следващата сутрин заминал за местния център за набиране на персонал в Иркутск, град на езерото Байкал в Сибир.

"Когато родината ви вика, трябва да отговорите", казва 27-годишният шофьор на автобус в кратко телефонно интервю от полигон близо до южния град Ростов с The Guardian. "Реших, че няма да избягам от военната служба и ще защитавам страната."

Още по темата
Заповедта за мобилизация на Владимир Путин предизвика десетки хиляди мъже в бойна възраст да хукнат панически към границите и летищата в Русия, защото не желаят да участват в непровокираното нахлуване на Русия в Украйна.

Но в ярък контраст с километричните опашки за излизане са видеоклипове на мъже в цялата страна, които под аплодисментите на техните съпруги и майки, се качват на автобуси, които ще ги отведат до центрове за обучение, в това, което вероятно ще бъде еднопосочно пътешествие за мнозина.

Мъжете са доказателство за известна обществена подкрепа за войната в Украйна и за нарастващата поляризация в страната, казва Денис Волков от Левада център, независима агенция за социологически проучвания. "Нацията се раздели и мобилизацията изостри още повече съществуващите разделения. Западно ориентираната, по-модерна, градска част от населението иска да напусне и е против военната служба. Но все още има голямо ядро ​​от мъже, които няма да избягат. Те често са по-малко образовани, по-бедни и по-зависими от държавата."

#Russia 🇷🇺: mobilization has started in #Yakutia in #Siberia.

Unsurprisingly ethnic minority regions of Russia are the first to be called up. pic.twitter.com/Et2OvLeKvE

— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) September 22, 2022

Проучване, публикувано от Levada Center в четвъртък, установи, че делът на руснаците, които "напълно" или "донякъде" подкрепят това, което Кремъл нарича своя "специална военна операция", е намалял, откакто Путин е наредил мобилизацията, но все още е 72%. "Обществото бе консолидирано, когато войната започна, това няма да се промени за една нощ", казва Волков.

Докато някои наблюдатели поставиха под съмнение логиката на проучване на общественото мнение в страна, където информацията за войната се подготвя внимателно от държавната телевизия и опозицията се наказва със затвор, Волков казва, че вярва, че резултатите са достоверни.

Той е на мнение, че ключов източник на подкрепа за руската армия е идеята – налагана ежедневно по държавната телевизия и поддържана от мнозина в страната – че Русия е въвлечена в по-широка война с НАТО и Съединените щати. Интервютата и социологическите проучвания показват, че някои руснаци също са приели неоснователното твърдение на Кремъл, че Русия е под обсада от запад и няма друг избор освен да нахлуе в Украйна.

"Съпругът ми воюва не само срещу Украйна, но и срещу НАТО. Нямаме много съюзници", казва Людмила, чийто съпруг Сергей беше мобилизиран тази седмица.

От началото на мобилизацията се появиха групи в Telegram, в които жени споделят съвети как да поддържат връзка с партньорите или синовете си. Людмила, която ръководи една от групите, споделя: "Гордея се със съпруга си. Русия е прикована до стената и ние трябва да отвърнем на удара".

За някои мъже възприеманата неспособност да избегнат набора – престъпление, наказуемо с до 10 години затвор – ги е накарала неохотно да се появят в центровете за набиране на персонал. "Не искам да се бия, но не мога да се крия завинаги, по-добре е просто да се изправя пред това, което идва", казва Игор от Санкт Петербург, който получи документите си в сряда.

Но въпреки продължаващата подкрепа на много руснаци за нахлуването на Путин, проучването на Левада установи, че 70% от респондентите са реагирали със "страх", "ужас" и "шок" на заповедите за мобилизация. То също така установи, че рейтингът на одобрение на Путин е спаднал с шест пункта, най-големият спад от началото на войната, като само една четвърт от мъжете под 24-годишна възраст подкрепят продължаването на битките в Украйна.

Според Андрей Колесников от Фондацията Карнеги за международен мир, американски мозъчен тръст, последните данни на Левада намекват за нарастващия гняв от войната сред мнозина в Русия. "Това е само началото, недоволството бавно назрява", смята той.

Безпокойството на обществеността относно мобилизацията вероятно ще нарасне едва след като тази седмица се появиха първите видеоклипове от центровете за обучение, показващи десетки мъже, живеещи в лоши условия, докато чакат да бъдат изпратени в Украйна.

В един видеоклип се вижда как група мъже спят на пода в претъпкани казарми. В други кадри наскоро мобилизирана единица изглежда е била оставена в изолирано поле без подслон или хранителни дажби. "Тук няма нищо, по дяволите. Като стадо овце трябва да се самомобилизираме", мърмори един от мъжете.

Има също все повече съобщения, че новомобилизираните мъже са натоварени сами да закупят оборудването си, вариращо от бронежилетки до постелки за спане и термобельо.

"Похарчихме над 30 000 рубли [£460], моята месечна заплата, за да го подготвим за армията“" казва Татяна, учителка от уралския град Челябинск, чийто съпруг е мобилизиран.

Тя добавя, че липсата на основни доставки в армията я е шокирала, разклащайки някои от предишните й убеждения за състоянието на армията на страната и за войната. "Как могат да го помолят да се бие там, когато всичко е такава бъркотия?“ казва тя. "Войната трябва да спре."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Прост си преди 1 година
До: 114 (Честен) Не е и българска. Турска е. Крим е бил на Османската Империя. През 17 век Екатерина II го окупира, така както сега Путин го окупира. Затова Ердоган помага на Зеленски.
103
5
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Да, мнозинството руснаци подкрепят Путин и имперската му политика. Затова единственото спасение за нормалния свят е избиването на максимален брой руснаци и ликвидирането на икономиката на Рашистан.
102
7
 
4
 
! Отговори
Честен преди 1 година
Време е Украйна да изчезне от картата веднъж завинаги вече.Да спомена ли че е и Българска?
101
3
 
3
 
! Отговори
До 102 - 2 преди 1 година
РУСОФИЛСКИТЕ ХАРТИЕНИ БЕЛИ МЕЧКИ ИСКАТ ПОВЕЧЕ КОПЕЙКИ ЗА БУМ-БУМ АКО СЕ РЕШАТ, КОЕТО РУСНАЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА ИМ ДАДАТ. ОСВЕН ТОВА СЕДНАЛ ГЪ... - НЕ СЕ БОИ.
100
3
 
3
 
! Отговори
До 102 преди 1 година
Аз също искам войната да спре. Защо реши, че Украйна трябва да прави отстъпки за мир? Кое те кара да мислиш по този начин? Русофил? Защо Русия не се изтегли или Путин не дава?
99
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахха виш им униформите зелена пижама и това ли е най силната армия на света?
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи *** прости неграмотни пияндури смърдящи вонящи съ русофилите и отиват на война защото вожда е казал а по богатите по образованите интелегентни обичащи хубави семеийства бягат не искат да умрат за путлераТе се прозападно ориентирани защото знает чъ от расия само смърт и беднос друго никога не е имал там
97
1
 
5
 
! Отговори
СПАСЕНИЕ ОТ РУСИЯ/ПУ преди 1 година
"Не искам да се бия, но не мога да се крия завинаги, по-добре е просто да се изправя пред това, което идва"- изповед на обикновения руснак. Да, ама 400 000 са избягали през различни граници ..... това са подвижните руснаци.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какви пари? нали ковчега е безплатен и върви с нова Лада
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лили Путин скоро ще започне песента: Нема пари, действайте. Нема пари, защото лошият Запад ни обяви война и парите свършиха. Свършиха, защото не бачкате и сте зле управлявани, руски мои братя.
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната фърля прах в очите на руските граждани. Чрез нея Путин ще се опита да замаскира поредния икономически и финансов крах на СССР/РФ... както искате я наречете тая територия.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песков-младши замина ли на фронта? Какво казват официалните руски медии? Според мен ще иде на фронта - ама друг път, като приказката с колелото.
92
2
 
1
 
! Отговори
Марто преди 1 година
Русофилите няма да отидат на война,то е ясно....но да видим ти ще си дойдеш ли от Великобритания,Испания, Франция,Германия,Белгия, САЩ... ако се наложи да защитим Родината? Изобщо не мисля,ще ми гледаш сеира и ще пишеш от кене...да, докато бомбардираш Пътя.
91
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За много мъже, особено за онези вярващи в правотата на своите лидери, войната си е чисто забавление. Ако живеех в Русия и бях ерген щях да отида на фронта като доброволец, ама за тукашните "лидери" не бих мръднал прът. Ако някога се стигне до мобилизация на страната на НАТО ще откажа без да ми мигне окото.
90
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Разочарован съм от родните русофили , нито един не видях да стяга мешката за към фронта. Хартиени тигри. Само на думи се хвърлят за лилипутин . Вие сте срам за за комунизма !" - А ти стегна ли куфарите, за да се биеш на страната на Украйна? Защо не си? Аз примерно искам войната да спре, дори и това да означава Украйна да направи отстъпки, но Запада не дава. Ако ти също искаш да спре войната, тогава разбирам коментара ти, но иначе критикуваш другите, а ти правиш същото. Странна работа.
89
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разочарован съм от родните русофоби , нито един не видях да стяга мешката за към фронта. Хартиени тигри. Само на думи се хвърлят за Зеленски и укритата . Вие сте срам за ФАЩ -либерастията
88
12
 
7
 
! Отговори
Bili преди 1 година
900 000 доброволци са подали заявки за армята...
87
6
 
13
 
! Отговори
redordead преди 1 година
Загиналите руснаци във войната ги чакат 100 чисто нови перални в съветския рай!
86
6
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Само най- *** и пропаднали алкохолици ще отидат да се бият в Украйна с надеждата да довлекат някоя пералня или тоалетна чиния.Хората с малко мозък в главата напуснаха путинския рай.
85
16
 
9
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
И като се замисля, в основата на всички конфликти стои само един миротворец, с повече от 1000 военни бази по света. А това си е просто една краварска страна.